[Opis] Newtonsaurus (niutonzaur)
-
- Złoty Dinek I-VI 2024
- Imię i nazwisko: Michał Siedlecki
Re: [Opis] Newtonsaurus (niutonzaur)
Niutonzaur? Newton to po polski nadal Newton, zresztą w opisie jest
"Newtonosaurus", co znaczy "jaszczur Newtona"
-
- Kredowy tyranozaur
- Imię i nazwisko: Tomasz Skawiński
"Niutonzaur" rzeczywiście wygląda dość dziwnie, jest jednak zgodny z praktyką tworzenia spolszczonych nazw rodzajowych przedstawioną i popularyzowaną przede wszystkim przez Karola Sabatha [np. Piatnitzkysaurus - piatnickizaur, Janenschia - janenszja, Marshosaurus - marszozaur itd. [choć ten ostatni ma akurat w ED inne spolszczenie)].
Trzeba to uporządkować.
Jednostką SI jest niuton, ale nie przenosiłbym tego bezrefleksyjnie do nazw złożonych.
Piatnitzkysaurus pochodzi od rosyjskiego nazwiska, więc to inna sytuacja.
Pewnie powinniśmy wystąpić do poradni językowej PWN, wziąwszy pod uwagę również nazwiska np. chińskie, nazwy regionów itd. (weźmy takiego Aachenosaurus - akwizgranozaur?). To zagadnienie z tej dziedziny, nie z naszej.
Ogólnie wciąż uważam, że spolszczenie powinno być opcjonalnym elementem opisu.
Nazw problematycznych są dziesiątki, może więcej.
Jednostką SI jest niuton, ale nie przenosiłbym tego bezrefleksyjnie do nazw złożonych.
Piatnitzkysaurus pochodzi od rosyjskiego nazwiska, więc to inna sytuacja.
Pewnie powinniśmy wystąpić do poradni językowej PWN, wziąwszy pod uwagę również nazwiska np. chińskie, nazwy regionów itd. (weźmy takiego Aachenosaurus - akwizgranozaur?). To zagadnienie z tej dziedziny, nie z naszej.
Ogólnie wciąż uważam, że spolszczenie powinno być opcjonalnym elementem opisu.
Nazw problematycznych są dziesiątki, może więcej.
-
- Kredowy tyranozaur
- Imię i nazwisko: Tomasz Skawiński
To skomplikowany problem, ale nie sądzę, by poradnia PWN (ani inne poradnie językowe) udzieliła tu konkretnej odpowiedzi - raczej powiedziałaby, że tego rodzaju kwestie musi ustalić społeczność na drodze uzusu i praktyki, jak ma to miejsce np. przy tworzeniu polskich nazw współczesnych taksonów (czy Cavia porcellus to "świnka morska", czy "kawia domowa" musi ustalić społeczność - wiem, że to trochę inny problem, ale ostatecznie sprowadza się do tego samego, czyli przyjętej praktyki).
Jeśli chodzi o nazwy geograficzne to też ciekawa sprawa - choć tu akurat mamy ciało (Komisja Standaryzacji Nazw Geograficznych poza Granicami Rzeczypospolitej Polskiej), które ustala jedyne obowiązujące w Polsce nazwy. Z "akwizgranozaurem" się nie spotkałem, ale już np. Lisboasaurus był spolszczany na "lizbonazaura", więc tu też nie ma jednolitości.
Szczerze mówiąc nie wiem, czy powinniśmy tu za wszelką cenę dążyć do jednolitych zasad, czy raczej pozostawić to zdrowemu rozsądkowi (pewnie trochę dlatego, że sam nie jestem w tej kwestii stuprocentowo konsekwentny).
Jeśli chodzi o nazwy geograficzne to też ciekawa sprawa - choć tu akurat mamy ciało (Komisja Standaryzacji Nazw Geograficznych poza Granicami Rzeczypospolitej Polskiej), które ustala jedyne obowiązujące w Polsce nazwy. Z "akwizgranozaurem" się nie spotkałem, ale już np. Lisboasaurus był spolszczany na "lizbonazaura", więc tu też nie ma jednolitości.
Szczerze mówiąc nie wiem, czy powinniśmy tu za wszelką cenę dążyć do jednolitych zasad, czy raczej pozostawić to zdrowemu rozsądkowi (pewnie trochę dlatego, że sam nie jestem w tej kwestii stuprocentowo konsekwentny).