zdjÄcia staralem siÄ zrobiÄ jak najlepsze ktoĹ mi powiedziaĹ Ĺźe to najprawdopodobniej Ĺźebro i zÄ b notozaura, ale jakoĹ nie chce mi siÄ wierzyÄ moĹźe ktoĹ z Was bÄdzie wiedziaĹ co to takiego?
zamieszczam zdjÄcia niestety zÄ b jest zbyt maly aby go dobrze sfotografowaÄ trochitami tez siÄ nie przejmujcie ;)
KoĹÄ wyglÄ da faktycznie na Ĺźebro. ZidentyfikowaÄ taksonomicznie raczej siÄ nie da, ale prawdopodobieĹstwo mĂłwi, Ĺźe zauropteryg, caĹkiem prawdopodobne, Ĺźe notozaur. No ale to tylko strzaĹ.
ZÄ b, jeĹźeli patrzÄ na to co trzeba (zdjÄcia kiepĹciutkie faktycznie), wyglÄ da raczej na rybi, konkretniej rekini.
Czemu trudno Ci uwierzyÄ? W wapieniu muszlowym koĹci sÄ pospolite. Problem w znalezieniu szczÄ tkĂłw identyfikowalnych taksonomicznie.
wprawdzie obszar na ktĂłrym ten okaz zostaĹ przeze mnie znaleziony leĹźÄ w poblizu dolomitĂłw Ĺźyweckich i utworĂłw triasowych, na obszarze gdzie wystÄpowaĹy wĂłwczas jaskinie krasowe w ktĂłrych owe notozaury mogly przebywaÄ, ale po prostu wydawaĹo mi siÄ, Ĺźe Ĺźebra notozaurĂłw sa wiÄksze
to wiem chodziĹo mi o to, Ĺźe na tamtym obszarze w triasie byĹo morze, na brzegu natomiast sieÄ jaskiĹ w ktĂłrych najprawdopodobniej siedziaĹy sobie owe notozaury, czasami wskakiwaly do wody Ĺźeby popĹywac i polowaÄ, czasami odpoczywaĹy na lÄ dzie. Taki delikwent wychodziĹ sobie z jaskini na maĹe conieco, potem umieraĹ w jaskini, a my moĹźemy w takich okolicach znajdowaÄ jego szczÄ tki :D
wielkie dzieki za wyjaĹnienie ;)