"Jurassic World Rebirth" - wątpliwe odrodzenie

Czyli filmy, książki, czasopisma, strony internetowe itp. związane z paleontologią
Taurovenator
Złoty Dinek I-VI 2024
Złoty Dinek I-VI 2024
Imię i nazwisko: Michał Siedlecki

"Jurassic World Rebirth" - wątpliwe odrodzenie

Post autor: Taurovenator »

Wczoraj wpadł pierwszy zwiastun czwartej już części serii "Jurassic World". Z jednej strony cieszę się, ponieważ pierwsze 2 części oceniam jako nienajgorsze blockbustery (nie mówię, że dobre kontynuacje "Parków Jurajskich"), ale z drugiej strony jestem zaniepokojony tym co zobaczyłem. Fabuła wygląda dość prosto: niewielka grupa "komandosów" wraz z paleontologiem, a później z tamtejszą rodziną udaje się na wyprawę mającą na celu pobrania związków z trzech największych gadów (rzekomo dinozaurów, ale oczywiście nie każde z wybranych zwierząt jest dinozaurem), mające potencjalnie ważne znaczenie medyczne. Rzecz w tym, że dinozaury w większości świata wymarły z powodu nieodpowiadającego im klimatu i przeżyły tylko w tropikach, m.in. w okolicach Barbadosu, gdzie udaje się nasza grupa. Okazuje się, że w tej dżungli znajdowała się tajna placówka InGenu, w której próbowali hodować i modyfikować genetycznie dinozaury (w sensie do oryginalnego Parku). Obecnie jednak placówka jest opuszczona, a na wyspie żyją zmutowane wielkie gady (m.in. ?argentynozaur, hacegopteryks, tyranozaur oraz "Xenomoporphotyrannus scotti" [główny "zły" mutant - nie wiadomo co, ale nieco przypomina skrzyżowanie tyranozaura, rancora i ksenomorfów]). W przybrzeżnych wodach grasują zaś spinozaury, które weszły w symbiozę (chyba protokooperację) z mozazaurem.

Szczerze, pachnie to trochę "Zaginonym Światem" z dużą domieszką "Jurassic World" oraz horroru (choć pomysł ze spinozaurami nierealny ale nawet ciekawy).

kryty_niekrytyczny
Triasowy silezaur
Triasowy silezaur

Re: "Jurassic World Rebirth" - wątpliwe odrodzenie

Post autor: kryty_niekrytyczny »

Jak dla mnie, Park Jurajski to franczyza na którą składają się dwie książki i dwa filmy.

Taurovenator
Złoty Dinek I-VI 2024
Złoty Dinek I-VI 2024
Imię i nazwisko: Michał Siedlecki

Re: "Jurassic World Rebirth" - wątpliwe odrodzenie

Post autor: Taurovenator »

Sprostowanie i rozwinięcie poprzedniego postu:
1) "Ksenomorfotyran" oczywiście nie ma oficjalnej nazwy ale na ten moment wiemy, iż jest to zmutowany tyranozaur. Zyskał również inny pseudonim "Diabolus rex" ("D-rex").

2) Pomyliłem się co do identyfikacji części zwierząt że zwiastuna: Hatzegopteryx okazał się być zmutowanym Quetzalcoatlus (czegoby nie mówić o "Dominion", ich kecalkoatl wyglądał poprawniej), a olbrzymi zauropod to Titanosaurus (nie rozumiem decyzji, tytanozaury są obecnie w miarę rozpoznawalne, ale na pewno nie ten rodzaj). Ponadto, w nowej części pojawią się również Velociraptor (zbytnio się nie zmienił w porównaniu do poprzednich części), Dilophosaurus (dalej z kołnierzem), Parasaurolophus oraz Triceratops.

ODPOWIEDZ