Regulamin forum "Gniazdo raptorów" to otwarty, specjalny dział forum. Powstał z myślą o młodszych miłośnikach dinozaurów (i nie tylko ;) ). Służy luźnym dyskusjom na tematy paleontologiczne.
Jakie jest według was najdziwniejsze wymarłe stworzenie? Ja mam kilku kandydatów w tym "Pegasus" volans. Jest to ryba ze stanowiska geologicznego z Włoch.
Jednak wśród innych są: Hallucigenia sparsa Tullimonstrum gregarium ( chciałbym mieć skamieniałość tully monster) Yi qi
Ostatnio zmieniony 25 października 2024, o 11:42 przez nazuul, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód:Poprawiona pisownia, dodałem cudzysłów przy pagazusie. Uwaga na autokorektę
Triceratops, Tyrannosaurus, Apatosaurus, Stegosaurus, Quetzalcoatlus, Dimetrodon.
Mówię serio, jesteśmy do nich przyzwyczajeni, więc nie dostrzegamy jak dziwne w istocie są.
Połączyłem ze starym tematem.
Proszę nie pisać kilku postów po rząd i nie wklejać cudzych obrazków jak własnych. Jest o tym w regulaminie forum.
Uwaga na pisownię, np. Yi będzie z reguły zmieniane przez autokorektę na "to".
Można ich wiele wymieniać dziwnych stworzeń, przede wszystkim kambryjskie bezkręgowce (Omnidens, Diania, Anomalocaris itp). Z kręgowców na pewno należy wspomnieć o Platybelodon.
Homo - w dużej mierze łysa małpa o dziwnym sposobie poruszania się. Stegosaurus - kto widział takiego stem ptaka? Equus - ssak o funkcjonalnie jednopalczastych łapach
Triceratops, Tyrannosaurus, Apatosaurus, Stegosaurus, Quetzalcoatlus, Dimetrodon.
Mówię serio, jesteśmy do nich przyzwyczajeni, więc nie dostrzegamy jak dziwne w istocie są.
Połączyłem ze starym tematem.
Proszę nie pisać kilku postów po rząd i nie wklejać cudzych obrazków jak własnych. Jest o tym w regulaminie forum.
Uwaga na pisownię, np. Yi będzie z reguły zmieniane przez autokorektę na "to".
W takim rozumieniu słowa dziwny, no to wydaję mi się, że z co najmniej trzy-czwarte znanych gatunków dinozaurów można uznać za dziwne (jeśli nie wszystkie). Przy czym te najbardziej podobne do ptaków byłyby paradoksalnie najmniej dziwne.
Celna uwaga, najbardziej ptasie dinozaury z dzisiejszej perspektywy są najbardziej typowe. Triceratops jest dziwny również w porównaniu do innych ceratopsydów (które trudno uznać za normiki): gruba siodłokształtna kryza bez okien, dziwne łuski, prawie cała czaszka pokryta wyżłobieniami jak na rogach, potencjalnie dziwne zmiany przy końcu ontogenezy (Torosaurus), duża zmienność rozmiarów dorosłych.
Jak powyższy, Tyrannosaurus wyróżnia się ekstremalnymi rozmiarami i ma najdalej idące zmiany ontogenetyczne wśród nieptasich teropodów (jeżeli nie szerzej), zwłaszcza jeżeli Nanotyrannus to jego młoda forma, wyróżnia się proporcjami zarówno wśród tyranozaurydów, jak i największych teropodów. Z ekologią jest coś nie tak, za dużo ich się znajduje, nawet bez uwzględnienia czynniku ludzkiego. Apatosaurus - faktycznie organizm niemożliwy biomechanicznie i ekologicznie jak to zauropod, ale przyglądałeś się kiedyś jego szalonym kręgom szyjnym? Stegosaurus podobnie, wielkie płyty asymetrycznie rozmieszczone nie są normalne.