Najlepiej poznane dinozaury - dyskusja.
Regulamin forum
"Gniazdo raptorów" to otwarty, specjalny dział forum. Powstał z myślą o młodszych miłośnikach dinozaurów (i nie tylko ;) ). Służy luźnym dyskusjom na tematy paleontologiczne.
"Gniazdo raptorów" to otwarty, specjalny dział forum. Powstał z myślą o młodszych miłośnikach dinozaurów (i nie tylko ;) ). Służy luźnym dyskusjom na tematy paleontologiczne.
-
- Złoty Dinek I-VI 2024
- Imię i nazwisko: Michał Siedlecki
Najlepiej poznane dinozaury - dyskusja.
O wielu dinozaurach nie jesteśmy w stanie powiedzieć wielu rzeczy, jako że nie znamy ich pełnych szkieletów, a nawet jeśli i to znamy, to nie znamy szczegółów ich biologii. Istnieje jednak kilkanaście (optymistycznie kilkadziesiąt) rodzajów, o których możemy coś więcej powiedzieć. Poniżej wymieniłem najlepiej poznane rodzaje względem szerszej grupy (moim zdaniem):
Ornithopoda: zdecydowanie iguanodon, ewentualnie edmontozaur
Stegosauria: stegozaur
Ankylosauria: pinakozaur, z nodozaurów chyba borealopelta lub edmontonia
Bazalne tyreofory: scelidozaur
Ceratopsia: psitakozaur, z ceratopsydów: triceratops ,ewentualnie centrozaur (choć znamy głównie dorosłe osobniki)
Pachycephalosauria: stegoceras lub pachycefalozaur
Bazalne Ornithischia: lesotozaur?
Sauropodomorpha: plateozaur, z zauropodów chyba brontozaur lub żyrafatytan
Theropoda: ciężko stwierdzić - celofyz, tyranozaur, względnie albertozaur
Bazalne Saurischia: herrerazaur
Wszelkie uwagi mile widziane. Chętnie też poznam Wasze propozycje.
Ornithopoda: zdecydowanie iguanodon, ewentualnie edmontozaur
Stegosauria: stegozaur
Ankylosauria: pinakozaur, z nodozaurów chyba borealopelta lub edmontonia
Bazalne tyreofory: scelidozaur
Ceratopsia: psitakozaur, z ceratopsydów: triceratops ,ewentualnie centrozaur (choć znamy głównie dorosłe osobniki)
Pachycephalosauria: stegoceras lub pachycefalozaur
Bazalne Ornithischia: lesotozaur?
Sauropodomorpha: plateozaur, z zauropodów chyba brontozaur lub żyrafatytan
Theropoda: ciężko stwierdzić - celofyz, tyranozaur, względnie albertozaur
Bazalne Saurischia: herrerazaur
Wszelkie uwagi mile widziane. Chętnie też poznam Wasze propozycje.
- kryty_niekrytyczny
- Triasowy silezaur
Re: Najlepiej poznane dinozaury - dyskusja.
To zależy jakie kryteria przyjąć - wiedza o osteologii, ontogenezie, ewolucji, ekologii..?
-
- Złoty Dinek I-VI 2024
Ja podałem pod względem ogólnym (całokształtem wiedzy jakie zebraliśmy o danym rodzaju, więc wymienione przez Ciebie kryteria znajdują się w tym zakresie). Jeśli by wymieniać pod względem poszczególnych dziedzin lista by się bardzo rozszerzyła.kryty_niekrytyczny pisze: ↑4 marca 2024, o 20:04To zależy jakie kryteria przyjąć - wiedza o osteologii, ontogenezie, ewolucji, ekologii..?
Jeśli chcecie to możecie podawać również najlepiej poznane pod względem konkretnego aspektu ich biologii.
-
- Moderator
Mam wrażenie (może niesłuszne), że jest duża dysproporcja między dinozaurami gadziomiednicznymi, a ptasiomiednicznymi. Z tych drugich jedynie niektóre ceratopsy i kaczodziobe są dość mocno przebadane. Wziąłbym pod uwagę protoceratopsa, bo jest trochę prac o nim.
Biologia, UW
Wydaje mi się, że Psittacosaurus jest jeszcze lepiej zbadany niż Protoceratops. W tym roku już pojawiły się trzy publikacje dotyczące pierwszego wymienionego przeze mnie dinozaura.Utahraptor pisze: ↑23 maja 2024, o 15:22Wziąłbym pod uwagę protoceratopsa, bo jest trochę prac o nim.
-
- Złoty Dinek I-VI 2024
Generalnie najwięcej publikacji nie opisujących nowych gatunków dotyczy teropodów. Ciężko mi stwierdzić, czy zauropodomorfy i herrerazaury są jakoś bardzo dobrze poznane (mniejszość). Co do ptasiomiednicznych myślę, że nie jest z nimi tak źle, wszak część tyreoforów, pachycefalozaurów oraz wczesnych ptasiomiednicznych : zwłaszcza heterodontozaur i lesotozaur są całkiem dobrze zbadane. Dysproporcja istnieje ale nie jest bardzo duża.Utahraptor pisze: ↑23 maja 2024, o 15:22Mam wrażenie (może niesłuszne), że jest duża dysproporcja między dinozaurami gadziomiednicznymi, a ptasiomiednicznymi. Z tych drugich jedynie niektóre ceratopsy i kaczodziobe są dość mocno przebadane. Wziąłbym pod uwagę protoceratopsa, bo jest trochę prac o nim.
-
- Prekambryjski stromatolit
- Imię i nazwisko: Stanisław Kopeć
Jak dla mnie psittacosaurus i borealopelta