[Opis] Lisowicia
Re: [Opis] Lisowicia
"Kręgi i żebra miały bardzo zbliżoną morfologię dla dicynotontów."
Nie rozumiem tego zdania.
"Przednie kończyny przednie są bardzo podobne jak u pozostałych dicynotontów. Ich budowa była wyjątkowa"
Tego zestawienia też: bardzo podobne czy wyjątkowe (dwa razy "przednie")
"Jednak kości kończyn opisywanego rodzaju nie wykazywały oznak spowolnienia wzrostu."
"Lisowicia prawdopodobnie rosła bardzo szybko, bez żadnych przerw, aż do osiągnięcia dorosłych rozmiarów ciała, ponieważ nie było widać wyraźnych linii zatrzymanego wzrostu na kościach."
Sulej i Niedżwiecki, 2019: "The presence of potential lines of arrested growth in the studied tibia might be indicative of slower, more episodic growth."
"Kości mogły należeć do młodych osobników o większych rozmiarach niż dorosłe."
Znów dziwna informacja.
Nie rozumiem tego zdania.
"Przednie kończyny przednie są bardzo podobne jak u pozostałych dicynotontów. Ich budowa była wyjątkowa"
Tego zestawienia też: bardzo podobne czy wyjątkowe (dwa razy "przednie")
"Jednak kości kończyn opisywanego rodzaju nie wykazywały oznak spowolnienia wzrostu."
"Lisowicia prawdopodobnie rosła bardzo szybko, bez żadnych przerw, aż do osiągnięcia dorosłych rozmiarów ciała, ponieważ nie było widać wyraźnych linii zatrzymanego wzrostu na kościach."
Sulej i Niedżwiecki, 2019: "The presence of potential lines of arrested growth in the studied tibia might be indicative of slower, more episodic growth."
"Kości mogły należeć do młodych osobników o większych rozmiarach niż dorosłe."
Znów dziwna informacja.
-
- Triasowy silezaur
Były wątpliwości, min. podnoszone kilkukrotnie na DML, czy nazwa jest ważna. Nie wiem jak finalnie się przyjmuje. Problemem jest brak podstawowych elementów opisu w artykule - są w suplemencie.
To jest właśnie dziwne. W każdej publikacji podstawowe dane o nowym rodzaju są w niej, a nie suplementach
- szerman
- Neogeński mastodont
- Imię i nazwisko: MSz
Czyli nomen nudum?kryty_niekrytyczny pisze: ↑10 stycznia 2024, o 00:50Były wątpliwości, min. podnoszone kilkukrotnie na DML, czy nazwa jest ważna. Nie wiem jak finalnie się przyjmuje. Problemem jest brak podstawowych elementów opisu w artykule - są w suplemencie.
"Mastodon sapiens"
- Tomasz Singer
- Jurajski allozaur
Dokonałem małych poprawek w opisie. Na zdjęciu jest kość ramieniowa, a nie udowa. We fragmencie o wzroście dodałem do słowa rozwój człon osobniczy. Według mnie masa tego zwierzęcia jest jeszcze zawyżona, myślę, że ważyła góra 5 ton.
- Dino
- Administrator
- Imię i nazwisko: Łukasz Czepiński
- Kontakt:
Wielokrotnie w tekście pojawiało się "dicynotont" zamiast "dicynodont" (również wielokrotnie źle zapisane zostało nazwisko Grzegorza Niedźwiedzkiego); poza tym poprawiłem liczne literówki (proponuję wstawiany tekst wcześniej wkleić sobie do edytora tekstu, albo zaimplementować dodatek do przeglądarki, który wyróżnia błędy ortograficzne) i błędy interpunkcyjne.