Quiz
Regulamin forum
"Gniazdo raptorów" to otwarty, specjalny dział forum. Powstał z myślą o młodszych miłośnikach dinozaurów (i nie tylko ;) ). Służy luźnym dyskusjom na tematy paleontologiczne.
"Gniazdo raptorów" to otwarty, specjalny dział forum. Powstał z myślą o młodszych miłośnikach dinozaurów (i nie tylko ;) ). Służy luźnym dyskusjom na tematy paleontologiczne.
-
- Złoty Dinek I-VI 2024
- Imię i nazwisko: Michał Siedlecki
Re: Quiz
W Mjanmarze znaleziono kiedyś wczesnego naczelnego. Jego odkrywcę uznaje się za jednego z pierwowzorów Indiany Jonesa. Jaką nazwę gatunkową otrzymał ten ssak i kto opisał jego szczątki ?
Afrasia djijidae Chaimanee i in., 2012? Wydaje mi się, że Roy Champan Andrews był jednym z pierwowzórów Indiany Joensa.
-
- Złoty Dinek I-VI 2024
Zaliczone. Chodziło mi bardziej o Amphipithecus mogaungensis, którego opisał Colbert w 1937 roku. Jego odkrywca, Barnum Brown, również jest uznawany za pierwowzór tego fikcyjnego archeologa.
-
- Złoty Dinek I-VI 2024
Może Panochtus ?
-
- Złoty Dinek I-VI 2024
To może Glyptatelus, ten jest i wiele wcześniejszy ?
-
- Złoty Dinek I-VI 2024
Kelenkura.
Dokładnie.
Musiałem przyciąć zdjęcie, bo nie chciało się mi wczytać. Źródło zdjęcia:
Barasoain, D., Zurita, A. E., Croft, D. A., Montalvo, C. I., Contreras, V. H., Miño-Boilini, Á. R., & Tomassini, R. L. (2022). A New Glyptodont (Xenarthra: Cingulata) from the Late Miocene of Argentina: New Clues About the Oldest Extra-Patagonian Radiation in Southern South America. Journal of Mammalian Evolution, 29(2), 263-282.
https://www.researchgate.net/publicatio ... th_America
Musiałem przyciąć zdjęcie, bo nie chciało się mi wczytać. Źródło zdjęcia:
Barasoain, D., Zurita, A. E., Croft, D. A., Montalvo, C. I., Contreras, V. H., Miño-Boilini, Á. R., & Tomassini, R. L. (2022). A New Glyptodont (Xenarthra: Cingulata) from the Late Miocene of Argentina: New Clues About the Oldest Extra-Patagonian Radiation in Southern South America. Journal of Mammalian Evolution, 29(2), 263-282.
https://www.researchgate.net/publicatio ... th_America
-
- Złoty Dinek I-VI 2024
Przepraszam, że tyle czekaliście. Oto pytanie: co się stało z argentyńskim owiraptorozaurem.
Okazało się, że ten kręg w rzeczywistości należał do przestawiciela Noasauridae.
Agnolin, F. L., & Martinelli, A. G. (2007). Did oviraptorosaurs (dinosauria; theropoda) inhabit Argentina?. Cretaceous Research, 28(5), 785-790.
https://www.sciencedirect.com/science/a ... 7107000596
Agnolin, F. L., & Martinelli, A. G. (2007). Did oviraptorosaurs (dinosauria; theropoda) inhabit Argentina?. Cretaceous Research, 28(5), 785-790.
https://www.sciencedirect.com/science/a ... 7107000596
-
- Złoty Dinek I-VI 2024
Tak. Zadajesz.
Który okaz Styracosaurus ma największą długość czaszki od kłykcia potylicznego do kości rostralnej, czyli tak zwany BLS (ang. basal skull lenght) i ile on wynosi.
-
- Jurajski allozaur
UALVP 55900?
Zgadza się! Długość czaszki od kłykcia potylicznego do kości rostralnej wynosi aż 85,5 cm.
Aż?
U Triceratopsini bywa 130 cm a są okazy, które musiały mieć sporo więcej.
Już pytałem kiedyś o ten okaz, ale nie zwróciłem uwagi, że jest największy, jak również autorzy pracy piszą jedynie, że był duży. Kogo obchodzi jak duże były jakieś centrozauryny?
BSL, nie BLS, to skrót.

Już pytałem kiedyś o ten okaz, ale nie zwróciłem uwagi, że jest największy, jak również autorzy pracy piszą jedynie, że był duży. Kogo obchodzi jak duże były jakieś centrozauryny?

Jak na Styracosaurus 85,5 cm to duża wartość BSL
Sinoceratops broni Centrosaurinae, bo jest największy z nich i najpewniej swoimi rozmiarami ustępował jedynie Triceratopsini 

-
- Jurajski allozaur
Według mnie dowody krytego niekrytycznego są wystarczające, abyś przestał śmiać się z centrozaurynównazuul pisze: ↑11 sierpnia 2023, o 13:28Aż?U Triceratopsini bywa 130 cm a są okazy, które musiały mieć sporo więcej.
Już pytałem kiedyś o ten okaz, ale nie zwróciłem uwagi, że jest największy, jak również autorzy pracy piszą jedynie, że był duży. Kogo obchodzi jak duże były jakieś centrozauryny?BSL, nie BLS, to skrót.

-
- Jurajski allozaur
Przepraszam, przez te ideologiczne zagrywki nazuula zapomniałbym o zagadce. To niech będzie trochę bezkręgowo:)
* to rodzaj ** z *** Nowej Fundlandii, znaleziony w formacji ****. Zachowało się tylko jedno *****, mimo to opisano najstarszy znany gatunek ******. Ich nazwa pochodzi od grupy nielotnych owadów -*******. Są one chętnie zjadane przez larwy tychże zwierząt, które tworzą charakterystyczne ********. Charakterystyczne dla nich jest trawienie ********. Formy dorosłe, takie jak znaleziona odżywiają się ******** lub drobnymi zwierzętami.
* to rodzaj ** z *** Nowej Fundlandii, znaleziony w formacji ****. Zachowało się tylko jedno *****, mimo to opisano najstarszy znany gatunek ******. Ich nazwa pochodzi od grupy nielotnych owadów -*******. Są one chętnie zjadane przez larwy tychże zwierząt, które tworzą charakterystyczne ********. Charakterystyczne dla nich jest trawienie ********. Formy dorosłe, takie jak znaleziona odżywiają się ******** lub drobnymi zwierzętami.
-
- Jurajski allozaur
Nie
Zagadkę należałoby przeformułować, aby było wiadomo, co co czego się odnosi.
Ideologia to zbiór poglądów na świat, nie rozumiem więc co w żartach o centrozaurynach jest ideologicznego.
Ideologia to zbiór poglądów na świat, nie rozumiem więc co w żartach o centrozaurynach jest ideologicznego.
-
- Jurajski allozaur
Chodziło mi tylko o rozpowszechnianie ideologii chasmozaurynowej (to i wcześniejsze to żart)

OK. Przy okazji w poprzedniej zagadce było trochę błędów, teraz jest poprawiona.
* to klad stawonogów. Ich nazwa pochodzi od grupy nielotnych owadów -**. Są one chętnie zjadane przez larwy tychże zwierząt, które tworzą charakterystyczne *** i mają bardzo silne żuwaczki. Formy dorosłe odżywiają się ***** lub drobnymi zwierzętami. Najstarsze znane gatunki znane są z Brazylii, z formacji ******. Występują tam bardzo licznie. Jedna z odkrytych tam wymarłych rodzin, **** ma wciąż enigmatyczne powiązania z innymi rodzinami wewnątrz kładu.