Quiz
Regulamin forum
"Gniazdo raptorów" to otwarty, specjalny dział forum. Powstał z myślą o młodszych miłośnikach dinozaurów (i nie tylko ;) ). Służy luźnym dyskusjom na tematy paleontologiczne.
"Gniazdo raptorów" to otwarty, specjalny dział forum. Powstał z myślą o młodszych miłośnikach dinozaurów (i nie tylko ;) ). Służy luźnym dyskusjom na tematy paleontologiczne.
Re: Quiz
Gdybym podał, że tak, to byłoby znaczne ułatwienie. Zaś gdyby nie, to niewiele by to dało. Póki co podam, że to był paleontolog mezozoicznych kręgowców i geolog a zainteresowania naukowe wykraczały poza nauki przyrodnicze.
Jak się szuka fotografii, to sporo jest w dość ekstrawaganckich z naszej perspektywy strojach i z karabinem.
Jak się szuka fotografii, to sporo jest w dość ekstrawaganckich z naszej perspektywy strojach i z karabinem.
-
- Jurajski allozaur
No to może zapytam o miejsce narodzin?
Opis częściowo zgadza się z Franz Nopcsa von Felső-Szilvás, ale zapewne chodzi o kogo innego.
-
- Jurajski allozaur
To na pewno jest dobra odpowiedź.
To Nopcsa - co się nie zgadza?
Informacje mam z angielskiej wikipedii i Pickrell, J. (2017). Weird Dinosaurs: The strange new fossils challenging everything we thought we knew. Columbia University Press.
Informacje mam z angielskiej wikipedii i Pickrell, J. (2017). Weird Dinosaurs: The strange new fossils challenging everything we thought we knew. Columbia University Press.
Nie czytałem jego opisu na angielskiej wikipedii. Z nim skojarzył mi się fakt, że był homoseksualistą.
Do jakiego trąbowca należy ta czaszka i czym się charakteryzuje?
Do jakiego trąbowca należy ta czaszka i czym się charakteryzuje?
-
- Jurajski allozaur
Cuvieronius- skręcone pasy szkliwa, niska i długa czaszka, krótka żuchwa i brak dolnych kłów
-
- Jurajski allozaur
Jest to * zachowana na ** między warstwami *** lub, co ciekawe w ****. Zawartość***** jest większa w tych****** niż w skale, w której się znajdują, co może świadczyć o tym , że są******* lub*********. Rzadko zachowują się w całości, badacze rozpoznali********* morfotyp(**), jeden w kształcie ********** drugi ***********.
Errata: zamiast kły powinny być ciosy lub siekacze.
Errata: zamiast kły powinny być ciosy lub siekacze.
Bardzo niejasna ta zagadka, ale chyba chodzi o coś w stylu z niedawnego pytania o biotę Francevillian. Wiadomo, że w przedostatnim i ostatnim wykropkowaniu chodzi o określenie kształtu, ale nie mam pojęcia, o co chodzi w prawie wszystkich pozostałych. Mógłbyś jakoś przeformułować albo podać np. w nawiasach za gwiazdkami, co tam należy wpisać np. "Zawartość ***** (pierwiastka/substancji) jest większa ..."
Oczywiście. Jednak, ściśle rzecz biorąc, to skoro trąbowce zasadniczo nie mają kłów w dolnej szczęce (z wyjątkiem może jakiś bazalnych form - zdaje się, że Eritherium miał je), to nie jest błędem stwierdzenie, że Cuvieronius ich nie miał. Tak samo jakby powiedzieć, że jego charakterystyczną cechą jest trąba - no jest, jedynie się pod tym względem nie wyróżnia od najbliższych krewniaków.Kriolofozaur Szymon Jagusztyn pisze: ↑10 sierpnia 2022, o 16:47Errata: zamiast kły powinny być ciosy lub siekacze.
-
- Jurajski allozaur
Nie, zupełnie inny przedział czasowy.
Już: * (nazwa) to *(typ skamieniałości) zachowana na ** (środowisko)między warstwami ***(skała) lub, co ciekawe zachowuje się w ****(skała). Zawartość***** (pierwiastek)jest większa w tych****** ( rodzaj skamieniałości)niż w skale, w której się znajdują, co może świadczyć o tym , że są******* lub*********(obydwa to czynności życiowe). Rzadko zachowują się w całości, badacze rozpoznali********* morfotyp(**)-ilość, jeden w kształcie ********** drugi ***********.
A Deinotherium?nazuul pisze: ↑10 sierpnia 2022, o 16:59Oczywiście. Jednak, ściśle rzecz biorąc, to skoro trąbowce zasadniczo nie mają kłów w dolnej szczęce (z wyjątkiem może jakiś bazalnych form - zdaje się, że Eritherium miał je), to nie jest błędem stwierdzenie, że Cuvieronius ich nie miał. Tak samo jakby powiedzieć, że jego charakterystyczną cechą jest trąba - no jest, jedynie się pod tym względem nie wyróżnia od najbliższych krewniaków.
Podejrzewam, że chodzi o ichnoskamieniałości albo coś w stylu "microbial mat" (tak wstępnie przypuszczałem pisząc o Francevillian, niestety uzupełnienie zagadki nie mi pomogło).
Lokalizacja raczej wiele nie da, to pewnie powszechny typ skamieniałości.
Lokalizacja raczej wiele nie da, to pewnie powszechny typ skamieniałości.
Co Deinotherium? Nie miał trąby?Kriolofozaur Szymon Jagusztyn pisze: ↑10 sierpnia 2022, o 20:51A Deinotherium?nazuul pisze: ↑10 sierpnia 2022, o 16:59Oczywiście. Jednak, ściśle rzecz biorąc, to skoro trąbowce zasadniczo nie mają kłów w dolnej szczęce (z wyjątkiem może jakiś bazalnych form - zdaje się, że Eritherium miał je), to nie jest błędem stwierdzenie, że Cuvieronius ich nie miał. Tak samo jakby powiedzieć, że jego charakterystyczną cechą jest trąba - no jest, jedynie się pod tym względem nie wyróżnia od najbliższych krewniaków.
-
- Jurajski allozaur
Oczywiście, w dolnej szczęcie Deinotherium miał siekacze a Cuvieronius nie, ale oba nie miały kłów.
Mi się zapaliła lampka gdy przeczytałem "Cuvieronius ... brak dolnych kłów", ale w gruncie rzeczy tak właśnie jest.
Gdyby np. spytać, czy charakterystyczną cechą słonia afrykańskiego leśnego jest trąba: powiedziałbym, że jest, choć jej obecność nie jest wyróżniająca w porównywaniu do pozostałych żyjących czy wymarłych trąbowców.
--------------
Mam:
Zoophycos to ichnoskamieniałość zachowanana w osadach pochodzenia morskiego, między warstwami skał lub, co ciekawe zachowuje się w skałach wapiennych (Belghouthi i in., 2020, ryc. 11)*. Zawartość węgla jest większa w tych tunelach niż w skale, w której się znajdują, co może świadczyć o tym , że są to ślady po chowaniu pożywienia lub ogrodnictwie (są też inne hipotezy np. detrytusożerstwa) (właściwie to rozpoznawane są zawartości, np. otwornice - Belghouthi i in., 2020, tab. 1). Rzadko zachowują się w całości, badacze rozpoznali dwa morfotypy, jeden w kształcie sukienki(?) drugi języka(?) (określenia za Belghouthi i in., 2020). Znane są od ordowiku do współczesności, z Polski też.
Belghouthi, F., Wetzel, A., Zouari, H., & Jeddi, R. S. (2020). Zoophycos in storm-affected environments: a case study from lower Maastrichtian deposits of the Mateur-Beja area (Northern Tunisia). Ichnos, 27(2), 200-220.
Korzystałem też z: Buatois, L. A., & Mángano, M. G. (2011). Ichnology: Organism-substrate interactions in space and time. Cambridge University Press.
* skoro są wykopane, to chyba normalne, że są jamy w skałach?
Mi się zapaliła lampka gdy przeczytałem "Cuvieronius ... brak dolnych kłów", ale w gruncie rzeczy tak właśnie jest.
Gdyby np. spytać, czy charakterystyczną cechą słonia afrykańskiego leśnego jest trąba: powiedziałbym, że jest, choć jej obecność nie jest wyróżniająca w porównywaniu do pozostałych żyjących czy wymarłych trąbowców.
--------------
Mam:
Zoophycos to ichnoskamieniałość zachowana
Belghouthi, F., Wetzel, A., Zouari, H., & Jeddi, R. S. (2020). Zoophycos in storm-affected environments: a case study from lower Maastrichtian deposits of the Mateur-Beja area (Northern Tunisia). Ichnos, 27(2), 200-220.
Korzystałem też z: Buatois, L. A., & Mángano, M. G. (2011). Ichnology: Organism-substrate interactions in space and time. Cambridge University Press.
* skoro są wykopane, to chyba normalne, że są jamy w skałach?
-
- Jurajski allozaur
Wiele różnych tego typu określeń się w literaturze spotyka, jakoś trzeba nazywać kształty, te może akurat nie należą do najszczęśliwszych.
Proszę podać nazwy dwóch stanowisk, położonych <1 km od siebie, spełniających te warunki:
- wyjątkowo dobry stan zachowania
- gorące źródła
- odkryte na początku XX w.
- wczesne stadia sukcesji ekologicznej
W braku odpowiedzi będę dodawał kolejne cechy stanowisk.
Proszę podać nazwy dwóch stanowisk, położonych <1 km od siebie, spełniających te warunki:
- wyjątkowo dobry stan zachowania
- gorące źródła
- odkryte na początku XX w.
- wczesne stadia sukcesji ekologicznej
W braku odpowiedzi będę dodawał kolejne cechy stanowisk.
OK, choć miało być też Windyfield chert
Miałem jeszcze podać:
- widoczne komórki
- pionierska (nie tylko w sensie sukcesji ekologicznej) fauna i flora
- Europa - Szkocja
- wczesny dewon - prag
- pajęczaki, rośliny, skoczogonki
Miałem jeszcze podać:
- widoczne komórki
- pionierska (nie tylko w sensie sukcesji ekologicznej) fauna i flora
- Europa - Szkocja
- wczesny dewon - prag
- pajęczaki, rośliny, skoczogonki
Czy z innych okresów geologicznych są podobne zachowane stanowiska jak Rhynie Chert?
Tak, czytałem o tym przygotowując zagadkę, jest np. z Ameryki Południowej jurajskie roślinne stanowisko jeżeli dobrze pamiętam.
Np. to (są też bezkręgowce):
Guido, D. M., Channing, A., Campbell, K. A., & Zamuner, A. (2010). Jurassic geothermal landscapes and fossil ecosystems at San Agustín, Patagonia, Argentina. Journal of the Geological Society, 167(1), 11-20. https://d1wqtxts1xzle7.cloudfront.net/3 ... GGSLRBV4ZA
Np. to (są też bezkręgowce):
Guido, D. M., Channing, A., Campbell, K. A., & Zamuner, A. (2010). Jurassic geothermal landscapes and fossil ecosystems at San Agustín, Patagonia, Argentina. Journal of the Geological Society, 167(1), 11-20. https://d1wqtxts1xzle7.cloudfront.net/3 ... GGSLRBV4ZA
Do jakiego dinozaura należą te kręgi? Odkryto również u niego mikroskamieniałości pewnej grupy roślin. Należy podać nazwę (rodzina).
-
- Jurajski allozaur
Wczesny zauropod?
-
- Jurajski allozaur
jura czy trias?