Ciągłość zapisu paleontologicznego - dinozaury
- Tomasz Singer
- Jurajski allozaur
Ciągłość zapisu paleontologicznego - dinozaury
Zajmuję się tym problemem od jakiegoś czasu. Ostatnio wykonałem taki diagram. Grubość słupka zależy od ilości stanowisk i gatunków, które w tym czasie występowały na danym kontynencie.
Objaśnienia : AIA to Antarktyda, Subkontynent Indyjski i Australia, które przez większą część trwania ery mezozoicznej były ze sobą połączone.
Objaśnienia : AIA to Antarktyda, Subkontynent Indyjski i Australia, które przez większą część trwania ery mezozoicznej były ze sobą połączone.
- szerman
- Neogeński mastodont
- Imię i nazwisko: MSz
Re: Ciągłość zapisu paleontologicznego - dinozaury
Jak już się wypowiadałem na FB, ciekawa sprawa
Zadziwia mnie praktyczny brak odkryć w "AIA" nie tylko środkowo, ale i późnojurajskich. No i z tego diagramu wynikałoby, że to nie środkowa jura, a "najwcześniejsza" kreda charakteryzowałaby się najrzadszymi odkryciami.
I jak widać - jakby niepisana zasada paleontologii - z reguły im coś młodszego, tym więcej znalezisk.

I jak widać - jakby niepisana zasada paleontologii - z reguły im coś młodszego, tym więcej znalezisk.
"Mastodon sapiens"
- Tomasz Singer
- Jurajski allozaur
Początek środkowej jury (aalen) jest najmniej rozpoznany pod względem gatunków. W późnej jurze jest jeden wątpliwy rodzaj znany z Pakistanu, ale rzeczywiście zapis w AIA generalnie jest skromny przez cały czas.
Oczywiście zgadza się, że im młodszy okres, tym zapis jest pełniejszy. Ostatnio znany jest zauropod z początków wczesnej kredy Ameryki Północnej i stopniowo te luki w miarę odkrywania nowych stanowisk będą zapełniane.
Oczywiście zgadza się, że im młodszy okres, tym zapis jest pełniejszy. Ostatnio znany jest zauropod z początków wczesnej kredy Ameryki Północnej i stopniowo te luki w miarę odkrywania nowych stanowisk będą zapełniane.
- Dino
- Administrator
- Imię i nazwisko: Łukasz Czepiński
- Kontakt:
W jaki dokładnie sposób? Jakiś przelicznik/względna proporcja?Tomasz Singer pisze: Grubość słupka zależy od ilości stanowisk i gatunków, które w tym czasie występowały na danym kontynencie.
Nie jestem taki przekonany o stosowalnosci tej reguły akurat w tym przypadku - raczej mamy tu do czynienia zarówno ze wzrastającym w czasie zróżnicowaniem taksonomicznym dinozaurów (zauważ, że Tomasz wziął pod uwagę gatunki, nie liczbę znalezisk), jak również dostępnością paleontologów do danych osadów, czy z ilością osadu powstającego w danym czasie na danym terenie.szerman pisze:I jak widać - jakby niepisana zasada paleontologii - z reguły im coś młodszego, tym więcej znalezisk.
Swoją drogą, przypomniało mi się nieco bardziej hipotetyczne gdybanie, które niedawno przeprowadziliśmy z Tomaszem Sulejem i Mateuszem Tałandą o tym ile osobników (wyklutych) nieptasich dinozaurów mogło pojawić się na przestrzeni mezozoiku. Szacunki nasze, przypominam, bardzo hipotetyczne, wynosiły ok. kilkuset biliardów osobników. Mało to naukowe rozważania, ale pobudzające wyobraźnię ;)
[Przeniosłem do odpowiedniego działu. MZ]
- Tomasz Singer
- Jurajski allozaur
Grubość słupka to względna proporcja.
Oczywiście ilość stanowisk i kontynenty dobrze przebadane zaburzają nam ten obraz. Pewne kontynenty dopiero się dobrze poznaje jak np. Afrykę. Cały czas poznajemy nowe stanowiska, które nam pewne luki w zapisie wypełniają. Dobrym przykładem jest Ameryka Południowa, gdzie jeszcze ponad 10 lat temu nie znano dinozaurów wczesnojurajskich czy późno jurajskich. Jeszcze przedwczoraj kolega Danu przypomniał mi o rodzaju Leinkupal, który pochodzi z początków wczesnej kredy, więc zapis na tym kontynencie jest już nieomal ciagły.
W słupkach też częściowo brałem pod uwagę ilość gatunków wstępujących na danym kontynencie w danym wycinku czasu.
Zróżnicowanie taksonomiczne aż tak bardzo nie wzrasta, pomijając późny trias czy wczesną jurę, kiedy jest czas największego różnicowania. Gdyż pewne grupy wymierają lub stają znacznie mnie liczne, a rozwijają się inne.Dino pisze:Nie jestem taki przekonany o stosowalnosci tej reguły akurat w tym przypadku - raczej mamy tu do czynienia zarówno ze wzrastającym w czasie zróżnicowaniem taksonomicznym dinozaurów (zauważ, że Tomasz wziął pod uwagę gatunki, nie liczbę znalezisk), jak również dostępnością paleontologów do danych osadów, czy z ilością osadu powstającego w danym czasie na danym terenie.
Oczywiście ilość stanowisk i kontynenty dobrze przebadane zaburzają nam ten obraz. Pewne kontynenty dopiero się dobrze poznaje jak np. Afrykę. Cały czas poznajemy nowe stanowiska, które nam pewne luki w zapisie wypełniają. Dobrym przykładem jest Ameryka Południowa, gdzie jeszcze ponad 10 lat temu nie znano dinozaurów wczesnojurajskich czy późno jurajskich. Jeszcze przedwczoraj kolega Danu przypomniał mi o rodzaju Leinkupal, który pochodzi z początków wczesnej kredy, więc zapis na tym kontynencie jest już nieomal ciagły.

W słupkach też częściowo brałem pod uwagę ilość gatunków wstępujących na danym kontynencie w danym wycinku czasu.
Tomasz Singer pisze:Grubość słupka zależy od ilości stanowisk i gatunków
Oczywiście widać, że to chyba nie skala liniowa ale raczej jakaś logarytmiczna, ale nie wiadomo jaka i na ile zależy od stanowisk (czyli?) a na ile od gatunków (ważnych? chodzi o nieptasie chyba). Nieznane też źródła danych (zapewne jakiś spis wszystkich gatunków i stanowisk).Tomasz Singer pisze:Grubość słupka to względna proporcja.
Generalnie widać przyporządkowanie do pięter, ale nie rozumiem dlaczego mastrycht zdaje się rozbity na trzy odcinki albo są też paleogeńskie dinozaury.
- Tomasz Singer
- Jurajski allozaur
Mastrycht jest rozbity na trzy części ponieważ następują tu zmiany w liczebności gatunków dinozaurów w Ameryce Północnej i Azji (np. w Mongolii po wczesnym mastrychcie istnieje luka w zapisie do początków paleocenu).
Wspomina się o szczątkach dinozaurów z początku paleocenu w Stanach Zjednoczonych (Ojo Alamo) i Chin.
Tu dodaje tekst artykułu o problematyce wymierania, odbudowywania i przeżywania dinozaurów w czasie ery mezozoicznej.
Wspomina się o szczątkach dinozaurów z początku paleocenu w Stanach Zjednoczonych (Ojo Alamo) i Chin.
Tu dodaje tekst artykułu o problematyce wymierania, odbudowywania i przeżywania dinozaurów w czasie ery mezozoicznej.
- Załączniki
-
- Wymierania i odbudowa różnorodności.doc
- (41.5 KiB) Pobrany 854 razy
- Tomasz Singer
- Jurajski allozaur
Widzę, ze mój tekst cieszył się calkiem sporym zainteresowaniem. Pewne rzeczy trzeba będzie w tekście i wykresie uaktualnić.
- Dino
- Administrator
- Imię i nazwisko: Łukasz Czepiński
- Kontakt:
Należy też dokładnie wyjaśnić metodologię.
Jest uaktualniony ?
-
- Jurajski allozaur
Można zapytać czy ma uaktualnioną wersję.
-
- Złoty Dinek I-VI 2024
- Imię i nazwisko: Michał Siedlecki
Podejrzewam, że zbyt wiele się nie zmieniło. Na pewno w części wykresów już istniejących widoczne byłyby nowe pogrubienia. Z innych zmian, na tą chwilę myślę, że słupek AIA wypełnił by się delikatnie o baton (znaleziska z indyjskiej formacji Jaisalmer). Też chętnie zobaczyłbym uaktualniony wykres.