[ANKIETA] Najdziwniejsze dinozaury
Regulamin forum
"Gniazdo raptorów" to otwarty, specjalny dział forum. Powstał z myślą o młodszych miłośnikach dinozaurów (i nie tylko ;) ). Służy luźnym dyskusjom na tematy paleontologiczne.
"Gniazdo raptorów" to otwarty, specjalny dział forum. Powstał z myślą o młodszych miłośnikach dinozaurów (i nie tylko ;) ). Służy luźnym dyskusjom na tematy paleontologiczne.
[ANKIETA] Najdziwniejsze dinozaury
Jakie według was najdziwniejsze?
-
- Dewoński labiryntodont
- Imię i nazwisko: Adrian Sztuba
Re: Ankieta-najdziwniejsze dinozaury
Brakuje w ankiecie takich zwierząt jak np. Terezinozaur czy Deinocheir. Właściwie tylko elasmozaur wydaje się dziwny w tej ankiecie.
- szerman
- Neogeński mastodont
- Imię i nazwisko: MSz
Bo nim nie jest ;) (właściwie jest to wyjaśnione obok jego opcji, lecz tytuł ankiety się z tym gryzie).
"Mastodon sapiens"
-
- Moderator
Może ktoś jest chętny na przygotowanie nowej ankiety o najdziwniejszych dinozaurach?
Biologia, UW
- Dinosaur Man
- Karboński antrakozaur
- Imię i nazwisko: Dawid Studziński
Gdyby ktoś był chętny, podaję moje propozycje: Yi, Kosmoceratops, Isisaurus, Gigantspinosaurus, Koreanosaurus, Concavenator, Deinocheirus, Spinosaurus
-
- Moderator
Ja bym dorzucił chilezaura i jakiegoś terizinozaura. Może jeszcze diabloceratops i silezaur? Z zauropodów Brachytrachelopan i Amargasaurus. Nie możemy też zapominać o ornitopodach. Fajnie jakby w ankiecie były obrazki
.
Biologia, UW
- Dinosaur Man
- Karboński antrakozaur
Silesaurus? Raczej dinozauromorf, czy nadal dyskusyjne?
Lurdusaurus. Do zauropodów dorzuciłbym jeszcze Agustinia.Utahraptor pisze:Nie możemy też zapominać o ornitopodach
-
- Moderator
http://www.encyklopedia.dinozaury.com/i ... Silesaurus
Spór trwa i pewnie będzie trwał dopóki ktoś nie znajdzie reszty pizanozaura ;)
A macie pomysł na jakieś dziwne kaczodziobe i pancerne?
Spór trwa i pewnie będzie trwał dopóki ktoś nie znajdzie reszty pizanozaura ;)
A macie pomysł na jakieś dziwne kaczodziobe i pancerne?
Biologia, UW
-
- Dewoński labiryntodont
Z dinozaurów pancernych mogłyby być Gastonia i Zauropelta. Do zauropodów można by dodać Szunozaura. A z teropodów Epidexipteryx, Epidendrozaur i Yi Gi
Ostatnio zmieniony 27 października 2015, o 13:20 przez Suchomim, łącznie zmieniany 1 raz.
- Dinosaur Man
- Karboński antrakozaur
W kategorii "dziwne" te dinozaury jako całe klady stałyby wysoko, może dlatego już ta dziwność nie jest tak zaskakująca.Utahraptor pisze:A macie pomysł na jakieś dziwne kaczodziobe i pancerne?
Ja bym dodał od siebie jeszcze Miragaia, Nasutoceratops, Limusaurus, Balaur i Ichthyovenator. Staram się skupiać na cechach odbiegających od reszty w obrębie grup.
-
- Dewoński labiryntodont
Zrobiłem listę kilku, które wydają mi się dziwne, ale ankietę zrobię później, na razie umieszczę ją tutaj, żeby ją jeszcze później poprawić:
Yi Qi, Epidendrosaurus, Epidexipteryx, Therizinosaurus,Denocheirus, Balaur,Daemonosaurus, Guanlong, Spinosaurus, Ichthyovenator, Masiakasaurus,Limuusaur, Cryolophosaurus, Shunosaurus, Mamenchisaurus, Amargasaurus, Augstinia, Stygimoloch, Ouranosaurus, Gastonia, Sauropelta, Nasutoceratops
Yi Qi, Epidendrosaurus, Epidexipteryx, Therizinosaurus,Denocheirus, Balaur,Daemonosaurus, Guanlong, Spinosaurus, Ichthyovenator, Masiakasaurus,Limuusaur, Cryolophosaurus, Shunosaurus, Mamenchisaurus, Amargasaurus, Augstinia, Stygimoloch, Ouranosaurus, Gastonia, Sauropelta, Nasutoceratops
Ostatnio zmieniony 2 listopada 2015, o 13:35 przez Suchomim, łącznie zmieniany 4 razy.
- Dinosaur Man
- Karboński antrakozaur
Fajnie by było, gdybyś zebrał wszystkie propozycje, może ktoś jeszcze coś dopisze ;)
Przy okazji używaj oryginalnych nazw rodzajowych pisanych z wielkiej litery kursywą lub spolszczeń pisanych małą. Spolszczenia trochę nastręczają trudności, więc lepiej używać łacińskich nazw.
Można dopisać jeszcze Daemonosaurus
Przy okazji używaj oryginalnych nazw rodzajowych pisanych z wielkiej litery kursywą lub spolszczeń pisanych małą. Spolszczenia trochę nastręczają trudności, więc lepiej używać łacińskich nazw.
epidendrozaur. A najlepiej Epidendrosaurus.Suchomim pisze:Epidentrozaur
-
- Dewoński labiryntodont
Dziękuje za radę, już poprawiłem.Dinosaur Man pisze: Przy okazji używaj oryginalnych nazw rodzajowych pisanych z wielkiej litery kursywą lub spolszczeń pisanych małą. Spolszczenia trochę nastręczają trudności, więc lepiej używać łacińskich nazw.epidendrozaur. A najlepiej Epidendrosaurus.Suchomim pisze:Epidentrozaur

Raczej Balaur nie wygląda na tak dziwnego, by dawać go na listę.Dinosaur Man pisze: Ja bym dodał od siebie jeszcze Miragaia, Nasutoceratops, Limusaurus, Balaur i Ichthyovenator. Staram się skupiać na cechach odbiegających od reszty w obrębie grup.
Mi się wydaje z ww. najdziwniejszy, obok limuzaura.Suchomim pisze:Raczej Balaur nie wygląda na tak dziwnego, by dawać go na listę.Dinosaur Man pisze: Ja bym dodał od siebie jeszcze Miragaia, Nasutoceratops, Limusaurus, Balaur i Ichthyovenator. Staram się skupiać na cechach odbiegających od reszty w obrębie grup.
Za to wiele w temacie wymienionych nie jest zbyt osobliwych, np. Agustinia (http://dx.doi.org/10.1111/zoj.12029).
Trudno mi dostrzec coś niezwykłego u Microraptor, Thecodontosaurus, Gastonia, Sauropelta, Silesaurus, Siats, Diplodocus. Wiele z proponowanych osobliwości sprowadza się tylko do jakieś mniej lub bardziej typowej ozdoby. Fajnie by było uzasadniać niezwykłość proponowanych form. Stygimoloch nie istniał.
Sugeruję wzięcie pod uwagę wypowiedzi z tych tematów (może je połączyć):
http://www.forum.dinozaury.com/viewtopi ... =69&t=6072
http://www.forum.dinozaury.com/viewtopi ... =69&t=5568
zwracam załaszcza uwagę na
Wielu osobliwości jeszcze nie zaproponowano!nazuul pisze:Proponuję poszukać jeszcze i poczytać o różnych dziwnych formach. Nie ograniczać się tylko do wyglądu, ale też wziąć pod uwagę inne kwestie (np. nietypową ontogenezę). Te bardziej znane też często były naprawdę dziwne.

- Dinosaur Man
- Karboński antrakozaur
Jest jeszcze sporo literówek przez ręczne przepisywanie.Suchomim pisze:Dziękuje za radę, już poprawiłem.
Balaur jest dziwny ze względu na to, że należy do Paraves i prawdopodobnie niezależnie wykształcił cechy Dromaeosauridae. I bez tego ma szereg wyjątkowych cech. Czasem trzeba zwracać uwagę na konwergencję. To samo właśnie u Limusaurus.
Zgadza się.nazuul pisze:Fajnie by było uzasadniać niezwykłość proponowanych form.
Co masz na myśli?nazuul pisze:Wielu osobliwości jeszcze nie zaproponowano!
To, że dziwnych dinozaurów jest jeszcze sporo a nikt ich nie zgłosił, np. proporcje tego: http://www.encyklopedia.dinozaury.com/i ... Tianyulong
Polecam się jeszcze rozejrzeć; choćby w ED jest sporo osobliwych dinozaurów.
Polecam się jeszcze rozejrzeć; choćby w ED jest sporo osobliwych dinozaurów.
- Dinosaur Man
- Karboński antrakozaur
Właśnie dlatego mówiłem, że można zebrać wszystkie propozycje, bo dla każdego dziwne jest co innego.
Można zawsze zrobić kategorie, -np. proporcje, wyrostki i inne dodatki, konwergencja, ontogeneza, inne- żeby uniknąć szczegółowych wyjaśnień.
Przy okazji może jeszcze Udanoceratops i Psittacosaurus sibiricus.
Można zawsze zrobić kategorie, -np. proporcje, wyrostki i inne dodatki, konwergencja, ontogeneza, inne- żeby uniknąć szczegółowych wyjaśnień.
Przy okazji może jeszcze Udanoceratops i Psittacosaurus sibiricus.