Jianchangosaurus
- JurassicScience
- Kambryjski trylobit
- Imię i nazwisko: Bartosz Suchecki
Jianchangosaurus
Opis Jianchangosaurus + akapit o uzębieniu, mapka i podlinkowani paleontolodzy ;)
http://www.encyklopedia.dinozaury.com/i ... angosaurus
http://www.encyklopedia.dinozaury.com/i ... angosaurus
Re: Jianchangosaurus
"Most of metatarsals of Jianchangosaurus appear to be reconstructed."znany jest z niemal kompletnego szkieletu, któremu brakuje części ogona
nie jestem pewien, ale na pewno kości deformują się podczas kamienienia lub później w wyniku "przeobrażeń chemicznych"?jednak niektóre kości zdeformowały się pod wpływem procesów geologicznych i przeobrażeń chemicznych
tak naprawdę to zbadali i opisali głównie (wyłącznie?) Kobayashi i Lü, to, że Pu został wskazany jako pierwszy autor jest bardzo dziwne:Okaz zbadali, a następnie w 2013 roku opisali Pu, Kobayashi, Lü, Xu, Wu, Chang, Zhang i Jia
Author Contributions
Conceived and designed the experiments: YK JL. Performed the experiments: YK JL. Analyzed the data: YK JL. Contributed reagents/materials/analysis tools: HP JL LX YW HC JZ SJ. Wrote the paper: YK JL.
nie wszyskie dinozaury z Yixian żyły w tym samym czasie, więc dopisz "prawdopodobnie" lub coś w tym styluJianchangosaurus koegzystował więc wspólnie m.in. z teropodami, takimi jak Sinornithosaurus i Yixianosaurus oraz z dinozaurami ptasiomiednicznymi, np. Hongshanosaurus, Liaoningsaurus i Jinzhousaurus
Hongshanosaurus jest wątpliwy
Liaoningsaurus - literówka
wiek który umieściłem pierwotnie w haśle był OK
County tłumaczy się też jako okręg, może najlepiej wpisać "jednostka podziału administracyjnego", bo racej nie hrabstwo
-
- Moderator
Deformują się. Wystarczy napisać "pod wpływem procesów geologicznych" bez "procesów chemicznych" - drugie zawiera się w pierwszym.nazuul pisze:nie jestem pewien, ale na pewno kości deformują się podczas kamienienia lub później w wyniku "przeobrażeń chemicznych"?jednak niektóre kości zdeformowały się pod wpływem procesów geologicznych i przeobrażeń chemicznych
Warto napisać w jaki sposób. Technicznie opisy wyglądają coraz lepiej. Dobrze by było teraz więcej informacji wyciągać z oryginalnej publikacji, zwłaszcza jak zwierzak jest znany z prawie całego szkieletu ;)Autorzy opisu twierdzą, że Jianchangosaurus rzuca światło na drogę do zrozumienia ewolucji i anatomii grupy terizinozaurów
Biologia, UW
- JurassicScience
- Kambryjski trylobit
Poprawione ;)
). Niepotrzebnie je wyróżniłem w wersji opisu przed naniesioną poprawką.

Owszem. Choć przeobrażenia chemiczne zawarte już są w procesach geologicznych (jak słusznie zaznaczył Utahraptornazuul pisze:nie jestem pewien, ale na pewno kości deformują się podczas kamienienia lub później w wyniku "przeobrażeń chemicznych"?

Mały kłopocik z moim angielskim tutaj :? Wiele kości śródstopia Jianchangosaurus wydaje się być zrekonstruowanych ?nazuul pisze:"Most of metatarsals of Jianchangosaurus appear to be reconstructed."
Dziękuję ;) A zdanie lub dwa na temat tego w jaki sposób Jianchangosaurus rzuca światło na drogę do zrozumienia ewolucji i anatomii grupy terizinozaurów dopiszę w wolnej chwili.Utahraptor pisze:Warto napisać w jaki sposób. Technicznie opisy wyglądają coraz lepiej. Dobrze by było teraz więcej informacji wyciągać z oryginalnej publikacji, zwłaszcza jak zwierzak jest znany z prawie całego szkieletu ;)

Ostatnio zmieniony 17 lutego 2014, o 20:41 przez JurassicScience, łącznie zmieniany 1 raz.
"Most" to "większość".JurassicScience pisze:Mały kłopocik z moim angielskim tutaj :? Wiele kości śródstopia Jianchangosaurus wydaje się być zrekonstruowanych ?)nazuul pisze:"Most of metatarsals of Jianchangosaurus appear to be reconstructed."
"wydaje się być" nie jest prawdziwie polskim wyrażeniem, po polsku jest "wydaje się"
Ja bym to przetłymaczył jako:
Większa część kości środstopia prawdopodobnie nie jest autentyczna, lecz została zrekonstruowana.
(swoją drogą to patrzecie do czego doszło - badacze już nie są pewni, na ile okaz jest fałszerstwem)
Raczej warto też dodać, że zachowały się odciski piór.
- JurassicScience
- Kambryjski trylobit
Czyli przetłumaczyłem sobie ogólnie w porządku tylko nie załapałem wątku z fałszerstwem. No żeby badacze nie wiedzieli co badają to rzeczywiście "niemiłe". :Dnazuul pisze:Większa część kości środstopia prawdopodobnie nie jest autentyczna, lecz została zrekonstruowana.
(swoją drogą to patrzecie do czego doszło - badacze już nie są pewni, na ile okaz jest fałszerstwem)
Dopisałem do opisu ;) O kościach śródstopia także.nazuul pisze:Raczej warto też dodać, że zachowały się odciski piór.
http://www.encyklopedia.dinozaury.com/i ... ldid=12443
Odniosę się do praktyki zmiany cytowania, która jest zawsze zbędna a w tym przypadku wydaje mi się błędna. Przejrzałem informacje o piśmie PLoS ONE na ich stronie i wprawdzie nie znalazłem takiej informacji, ale podejrzewam, że to pismo wydawane tylko elektronicznie (ma e-ISSN ale nie ISSN* , pamiętacie też darwinusa i aerosteona?**).
e63423 to widocznie numer artykułu a nie strony - jest analogiczny do nr DOI, nadawany kolejno***.
* http://journals.plos.org/plosone/s/publ ... nformation
** "Steps taken to meet the requirements of the ICZN to make Darwinius masillae nomenclaturally available" http://www.plosone.org/annotation/listT ... n?root=547
*** zob. np. kolejne DOI np. od przedmiotowego artykułu
http://dx.doi.org/10.1371/journal.pone.0063423
myślę, że takMateusz pisze:kolejność autorów gatunku inna niż publikacji?
Odniosę się do praktyki zmiany cytowania, która jest zawsze zbędna a w tym przypadku wydaje mi się błędna. Przejrzałem informacje o piśmie PLoS ONE na ich stronie i wprawdzie nie znalazłem takiej informacji, ale podejrzewam, że to pismo wydawane tylko elektronicznie (ma e-ISSN ale nie ISSN* , pamiętacie też darwinusa i aerosteona?**).
e63423 to widocznie numer artykułu a nie strony - jest analogiczny do nr DOI, nadawany kolejno***.
* http://journals.plos.org/plosone/s/publ ... nformation
** "Steps taken to meet the requirements of the ICZN to make Darwinius masillae nomenclaturally available" http://www.plosone.org/annotation/listT ... n?root=547
*** zob. np. kolejne DOI np. od przedmiotowego artykułu
http://dx.doi.org/10.1371/journal.pone.0063423
-
- Moderator
Dobrze, ale na jakiej przesłance? Nie przejrzałem całego artykułu, więc może jest gdzieś taka adnotacja, ale paleodb podaje, że pierwszy je Pu: http://fossilworks.org/bridge.pl?a=taxo ... _no=269471nazuul pisze:myślę, że takMateusz pisze:kolejność autorów gatunku inna niż publikacji?
Mocne słowanazuul pisze:Odniosę się do praktyki zmiany cytowania, która jest zawsze zbędna a w tym przypadku wydaje mi się błędna. Przejrzałem informacje o piśmie PLoS ONE na ich stronie i wprawdzie nie znalazłem takiej informacji, ale podejrzewam, że to pismo wydawane tylko elektronicznie (ma e-ISSN ale nie ISSN* , pamiętacie też darwinusa i aerosteona?**).
Biologia, UW
Myślałem, że chodzi o kolejność imię/nazwisko, co słusznie przerobiłeś w stosunku do wpisanego w publikacji.Utahraptor pisze:Dobrze, ale na jakiej przesłance? Nie przejrzałem całego artykułu, więc może jest gdzieś taka adnotacja, ale paleodb podaje, że pierwszy je Pu: http://fossilworks.org/bridge.pl?a=taxo ... _no=269471nazuul pisze:myślę, że takMateusz pisze:kolejność autorów gatunku inna niż publikacji?
Zmiana kolejności, wykonana w tej edycji:
http://www.encyklopedia.dinozaury.com/i ... ldid=12438
wzięła z jak sądzę nadinterpretacji tego:
jeśli sądziłem, że należałoby zmienić kolejność autorów nazwy, to wskazałbym to, a wyraźnie odniosłem się tylko do zdania w haślenazuul pisze:tak naprawdę to zbadali i opisali głównie (wyłącznie?) Kobayashi i Lü, to, że Pu został wskazany jako pierwszy autor jest bardzo dziwne:Okaz zbadali, a następnie w 2013 roku opisali Pu, Kobayashi, Lü, Xu, Wu, Chang, Zhang i JiaAuthor Contributions
Conceived and designed the experiments: YK JL. Performed the experiments: YK JL. Analyzed the data: YK JL. Contributed reagents/materials/analysis tools: HP JL LX YW HC JZ SJ. Wrote the paper: YK JL.
Podtrzymuję, że stosowana przez Ciebie praktyka zmieniania cytowań na Twoją modłę "jest zawsze zbędna". W tym przypadku tak jest - została zacytowana jedna publikacja, więc styl był konsekwentny. Oczywiście fajnie by było, gdyby cytowania były jednolite w ED, ale ponieważ przerabianie całości pod tym kątem nie jest zmianą merytoryczną, to uważam to za zbędne. Ważne jest, by w danym haśle cytowania były jednolite. To, że różni autorzy stosują inne cytowania, to trudno. Gdy dopisywałem nowe cytowanie w haśle, to dostosowywałem styl do zastosowanego, a nie zmieniałem wszystkie cytowania do stosowanego przeze mnie (zresztą sam nie stosuję jednolitego stylu cytowań, por. np. Torosaurus [styl najczęściej stosowany przeze mnie] i Triceratops - dopisując kolejną pracę do obu muszę tą samą pracę cytować w różny sposób w obu, sam sobie to zgotowałemUtahraptor pisze:Mocne słowanazuul pisze:Odniosę się do praktyki zmiany cytowania, która jest zawsze zbędna a w tym przypadku wydaje mi się błędna. Przejrzałem informacje o piśmie PLoS ONE na ich stronie i wprawdzie nie znalazłem takiej informacji, ale podejrzewam, że to pismo wydawane tylko elektronicznie (ma e-ISSN ale nie ISSN* , pamiętacie też darwinusa i aerosteona?**).
e63423 to widocznie numer artykułu a nie strony - jest analogiczny do nr DOI, nadawany kolejno***.. Mi się wydaje, że powinniśmy dbać o to, by hasła były schludne. Mnie np. razi bałagan jaki jest nie raz w bibliografii wikipedyjnej, a my aspirujemy do stworzenia czegoś lepszego.

Rozsądne podejście, ale nie zauważyłem tego - gdzie tak jest?Utahraptor pisze:Sprawdziłem jak cytowane są artykuły PLoSa w... PLoSie i tam ten wspomniany "numer" pojawia się w miejscu stron, które zajmuje dany artykuł.
To by była dziwna konstrukcja. Nie kojarzę takiej.Utahraptor pisze:Więc PLoS chyba traktuje, to jako stronę. Ponieważ to internetowe wydanie, więc strona jest tylko jedna.
-
- Kredowy tyranozaur
- Imię i nazwisko: Tomasz Skawiński
W artykułach z elektronicznych czasopism nie ma paginacji jako takiej, więc żeby nie tworzyć nowego stylu cytowania większość z nich wstawia identyfikator artykułu w miejsce stron, ale ten numer to jednak nie strony. Poza tym np. "Palaeontologia Electronica" stosuje inny sposób cytowania; można też zastąpić numer artykułu numerami stron (np. tutaj), ale to moim zdaniem kiepska opcja.
Co do autorów nazwy: jeśli nie podano inaczej, to przyjmuje się kolejność taką, jak w samym artykule.
Co do autorów nazwy: jeśli nie podano inaczej, to przyjmuje się kolejność taką, jak w samym artykule.
-
- Moderator
W takim razie zmienię kolejność autorów
Moim zdaniem liczy się nie tylko treść, ale także i forma.nazuul pisze:Podtrzymuję, że stosowana przez Ciebie praktyka zmieniania cytowań na Twoją modłę "jest zawsze zbędna". W tym przypadku tak jest - została zacytowana jedna publikacja, więc styl był konsekwentny. Oczywiście fajnie by było, gdyby cytowania były jednolite w ED, ale ponieważ przerabianie całości pod tym kątem nie jest zmianą merytoryczną, to uważam to za zbędne.
W bibliografii. Ag.Ent chyba słusznie zauważył, że robi się tak, by nie zmieniać formy cytowania. Czy numer artykułu, to nie jest numer strony? Można to traktować jako numer strony... internetowej.nazuul pisze:Rozsądne podejście, ale nie zauważyłem tego - gdzie tak jest?Utahraptor pisze:Sprawdziłem jak cytowane są artykuły PLoSa w... PLoSie i tam ten wspomniany "numer" pojawia się w miejscu stron, które zajmuje dany artykuł.
Biologia, UW
Nie uzurpuję sobie prawa do jedynego słusznego sposobu cytowania w EDnazuul pisze:Mam przez to rozumieć, że prawidłową formą cytowania jest ta zastosowana przez Ciebie a nie przez osobę, która wpisała daną pracę w swój sposób?
Jak dla mnie nie jest istotne, jaki sposób cytowania się stosuje, ważne, by był konsekwentny w danym haśle (a jeśli już konieczne przerabiać na jednolity w ED, to niech to będzie sposób najpopularniejszy!).

Tak samo naciągana jak umieszczanie tego numeru w miejscu numeru stron. W tym i w moim przypadku chodzi o to samo - o zachowanie takiego samego formatowania.nazuul pisze:Oczywiście, jest w bibliografii - bo nr artykułu jest w miejscu numeru strony.
Numer strony internetowej - ale naciągana koncepcja.
Ja się przychylam do stwierdzenia Ag.Enta, że "ten numer to jednak nie strony".