Edyta pisze:Kod genetyczny mówi nam, jakie trójki nukleotydowe kodują jakie aminokwasy.
Kod genetyczny =/= informacja genetyczna
ok zatem gdzie powinniśmy szukać informacji genetycznej

?
Slugozaur pisze:Cytuj:
- z tego co się orientuje fizyka kwantowa wgłębia się jeszcze bardziej i opisuje "świat mikroskopowy" -> w swoich refleksjach wspominałem o tym, aby jeszcze bardziej zgłębić budowę genomu <no chyba, że bez problemu to jest dokonywane na chwilę obecną> a do tego byłaby właśnie potrzebna odpowiednia "mechanika" w tym odpowiedni rodzaj fizyki
Ale czemu miałoby to służyć? W jaki sposób poznanie fizycznej (w skali nano, kwantowej czy jakiejś tam) struktury genomu miałoby przyczynić się do znalezienia jakiejś "archetypowej" cząstki DNA?? Zupełnie tego nie rozumiem.
Odsyłam do mojego 1-wszego postu w tym temacie gdzie głębiej się nad tym rozpisałem
Polemizowałem na temat tego w jaki sposób można byłoby odtworzyć wymarłe gatunki zwierząt. Dałem przykład anime "Akira". itd. Rozkładając na części pierwsze założony wątek, doszedłem , że może rzeczywiście DNA zawiera nie tylko aktualne informacje o organizmie, ale także jakieś archetypowe dane , mówiące o danej linii zwierząt <czysta abstrakcja spokojnie>
Jeżeli te informacje są zawarte, a my moglibyśmy się do nich dostać potrzebny byłby wyższy rozwój technologii i wcześniej użyłem określenia "historia atomów genomu" <kolejna czysta abstrakcja>
Być może jeszcze głębiej są zakorzenione informacje w genomie, mówiące nam o historii całej linii danego gatunku
Żeby do nich się dostać jest potrzebna o wile wyższy poziom wiedzy i w tym wyższa fizyka <np.kwantowa gdzie tłumaczy nam jak działa mikroświat> pomogłaby dostać się do tej właśnie potrzebnej nam wiedzy/danych/informacji
a jak dokładnie ? Nie mam pojęcia

Stąd to tylko czysta dywagacja, więc nie mi za złe, jeżeli coś istotnego przeoczyłem