Niestety nie mam czasu Ĺźeby sobie przeczzytaÄ, ale zapowiada siÄ ciekawie.

Ale to kiedy byĹ najwiÄkszy rozkwit to nie kwestia obiektywna, tylko statystyczna (patrz poprzednie posty). Jednak ja bym w stosunku do statystyk liczebnoĹci byĹ ostroĹźny i pamiÄtaĹ o efekcie Signora & Lippsa.PokemonMaster pisze:Wg mnie najwiÄkszy rozkwit przypadĹ na jure, a szczegĂłlnie jure ĹrodkowÄ
WyobraĹş sobie, Ĺźe na danym terenie ĹźyĹa jakaĹ grupa zwierzÄ t. Grupa ta po okresie rozkwitu (dla pryz kĹadu niech to bÄdzie 120-100 Ma). Jednak od 100 Ma ich liczebnoĹÄ i róşnorodnoĹÄ zaczÄĹa powoli spadaÄ aĹź np. 90 Ma wymarĹy caĹkowicie. Tak wiÄc powoli ich wymarcie byĹo stopniowe i trwaĹo przez dĹuĹźszy czas. Jednak ok. 100 Ma doszĹa do zatrzymania sedymentacji w wyniku czego w zapisie kopalnym mamy coĹ takiego (robiĹem na szybko, wiÄc jest doĹÄ niestaranne):PokemonMaster pisze:ale o co chodzi w ogĂłle z tym efektem Signora & Lippsa?? Wiesz moja wiedza stoi na poziomie niĹźej Ĺrednim, a to, Ĺźe wg mnie najwiÄkszy rozkwit przypadĹ na ĹrodkowÄ jure, to kwestia wiedzy nabytej w dzieciĹstwie:) poprostu coĹ kiedyĹ na ten temat przeczytaĹem i tak wĹaĹnie zapamiÄtaĹem. Pozdrawiam
Na podstawie tego:Stefan01 pisze:Mam pytanie, na które nie mogę znaleźć odpowiedzi w necie. Nie wiem czy to właściwy dział. Który (prawdopodobnie) wiek Kredy lub Późnej Jury był najbardziej zróżnicowany pod względem gatunków dinozaurów ??
raczej dlatego, że jest nieukończona (w ED znajduje się na razie ok. 37% haseł o rodzajach nieptasich dinozaurów)Tomasz Singer pisze:Co do piętra berrias to w Wikipedi też są błędy, a w naszej encyklopedii nie ma kilku rodzajów być może ze względu na ich problematyczną ważność.
po co? Stefan01 posłużył się tylko przykładem berriasu aby pokazać, że nasza ED nie jest (jeszcze) komletnaTomasz Singer pisze:Postaram się zrobić w najbliższym czasie listę.
I tak zrobienie tego wymagało sporo pracy.37% haseł o jakichkolwiek rodzajach dinozaurów. Ale mamy już większość ważnych rodzajów - chyba niecałe 2/3. To już jest niezły wynik.
Często tak się uważa, ale to błądZatorland_pl pisze:Największy rozkwit moim zdaniem był w czasach Mezozoiku określanego późną jurą.
Piękno to pojęcie dość względnekakakaka123 pisze:Inni mogą mnie nie popierać, ale dla mnie najpiękniejsze dinozaury żyły w jurze, a jura to dla mnie najlepszy okres.
Po tylu latach wydaje mi się że chyba jednak kreda jest ciekawsza, ale rozumiem kakakake123, sam nie mogę się pozbyć sentymentu do późnej jury ;) Więc ciągle nie mogę się zdecydować: jura, czy kreda.Dawid Mika pisze:Piękno to pojęcie dość względnekakakaka123 pisze:Inni mogą mnie nie popierać, ale dla mnie najpiękniejsze dinozaury żyły w jurze, a jura to dla mnie najlepszy okres.![]()
Zresztą: na jakiej podstawie stwierdzasz, że np. diplodok był atrakcyjniejszy wizualnie od alamozaura, a allozaur od tyranozaura?