Paleontolog-czyli co myslicie o tym zawodzie
-
- Moderator
paleontologii i biostratygrafii, szczerze mĂłwiÄ c ludzie mnie nakĹaniali abym sie tam wybraĹ ale chyba wole biologie, jak dla mnie za duĹźo mikropaleontologiiDocent pisze:Z tego, co mi wiadomo, to w Sosnowcu na Wydziale Nauk o Ziemi UĹ jest wydziaĹ paleontologii (moĹźna teĹź studiowaÄ geologiÄ, geografiÄ i geofizykÄ).

-
- Moderator
- Przyszły paleontolog
- Dewoński labiryntodont
- Imię i nazwisko: Tomasz Glowienke
Re: Paleontolog-czyli co myslicie o tym zawodzie
Ja też uwielbiam dinozaury i moim odwiecznym marzeniem jest zostać paleontologiem.
Według mnie każdy może zostać paleontologiem tylko musi być zainteresowany i uczyć się.
Według mnie każdy może zostać paleontologiem tylko musi być zainteresowany i uczyć się.
Dinozaury żyją!
Ja już wybrałem, że zostanę paleontologiem. Już 4 lata temu wybrałem. Na początku cała rodzina, że to głupi zawód nawet nie zobaczę tych zwierząt i żebym wybrał zawód lekarza, albo weterynarza. Wtedy nie brali tego na serio, bo myśleli że to tylko mój chwilowy zapał, ale od małego to kocham i wiem że nigdy nie opuszczę dinozaurów. Mam już na koncie nawet parę mini wykładów przed klasami w mojej szkole : )

-
- Moderator
Trzymam kciuki. Teraz myśl o dobrej uczelni i olimpiadach.
Biologia, UW
- Puszkin
- Ordowicki bezszczękowiec
- Imię i nazwisko: Przemysław Puszkiewicz
Widzę ,że się Wrocław nie pojawił więc dodam ,że we Wrocku także mamy zakład paleozoologii W Instytucie zoologicznym. Jednak z naciskiem na ssaki.
Witamy w ordowiku
MSz
Witamy w ordowiku

If you know your history,
Then you would know where you coming from,
Then you wouldn't have to ask me,
Who the 'eck do I think I am.
Then you would know where you coming from,
Then you wouldn't have to ask me,
Who the 'eck do I think I am.
- Lilith
- Prekambryjski stromatolit
- Kontakt:
Witam,
Długo mnie tu nie było, nawet nie zauważyłem jak wielu stąd odeszło (m.in. współautor mojego podręcznika do liceum z biologi - Pan Karol Sabath) nad czym troszeczkę ubolewam. Testy gimnazjalne poszły mi znakomicie i dostałem się do I Liceum Ogólnokształcącego w Starogardzie Gdańskim (może jest ktoś z okolic?) na profil biologiczno-chemiczny. Maturę zdawałem z Angielskiego rozszerzonego, matematyki podstawowej, biologi podstawowej oraz chemii rozszerzonej. Niestety poszedłem z rozsądkiem i paleontologie odstawiłem jako takie małe hobby, lecz niedaleko pada jabłko od jabłoni. Studiuje Geodezję na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim. Pierwszy rok minął i stwierdzam, że zawód nawet fajny, a z paleontologią pobawię się po studiach, może nawet wybiorę się gdzieś na tereny wykopaliskowe albo coś w tym stylu.
A kilkanaście postów temu byłem jeszcze małym szkrabem, bojącym sie o przyszłość ;)
Pozdrawiam,
T.J.
Długo mnie tu nie było, nawet nie zauważyłem jak wielu stąd odeszło (m.in. współautor mojego podręcznika do liceum z biologi - Pan Karol Sabath) nad czym troszeczkę ubolewam. Testy gimnazjalne poszły mi znakomicie i dostałem się do I Liceum Ogólnokształcącego w Starogardzie Gdańskim (może jest ktoś z okolic?) na profil biologiczno-chemiczny. Maturę zdawałem z Angielskiego rozszerzonego, matematyki podstawowej, biologi podstawowej oraz chemii rozszerzonej. Niestety poszedłem z rozsądkiem i paleontologie odstawiłem jako takie małe hobby, lecz niedaleko pada jabłko od jabłoni. Studiuje Geodezję na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim. Pierwszy rok minął i stwierdzam, że zawód nawet fajny, a z paleontologią pobawię się po studiach, może nawet wybiorę się gdzieś na tereny wykopaliskowe albo coś w tym stylu.
A kilkanaście postów temu byłem jeszcze małym szkrabem, bojącym sie o przyszłość ;)
Pozdrawiam,
T.J.
"A po maturze chodzili??my na krem??wki"
Jan Pawe?? II 1920-2005
Jan Pawe?? II 1920-2005
-
- Moderator
W przyszłym roku zgłoś się na wykopaliska
W tym roku możesz się załapać na zlot.

Biologia, UW
- Lilith
- Prekambryjski stromatolit
- Kontakt:
Dzięki za propozycje, ale w tym roku raczej nie zjawię się na zlocie ze względu na odległość, sesję poprawkową z Podstaw Geodezji z Geomatyką (coś koło 6 września, a powoli trzeba się uczyć ;P) oraz innych planów na wakacje. Za to za rok, z pewnością się zgłoszę.
"A po maturze chodzili??my na krem??wki"
Jan Pawe?? II 1920-2005
Jan Pawe?? II 1920-2005