W lisowicach znaleziono szkielet teropoda oraz dicynodonta
- Triceratops
- Sylurski akantod
- Imię i nazwisko: Weronika Mazurek
- Kontakt:
Informacje na temat Smoka z Lisowic
Mam problem. Zaczęłam pisać powieść o Smoku, ale potrzebuję o nim i jego środowisku więcej informacji. Proszę o pomoc!
Podziwiam polskich paleontologów za to, że...

Spomiędzy szerokich, zielonobrązowych liści wystają cztery długie zakrzywione szpony. Gdy tylko jednak jeden z gadów drgnął, pazury chyłkiem cofnęły się między paprocie. Szpony należą do gatunku dinozaura, jakiego jeszcze świat nie widział. Jest to pierwszy skuteczny super-drapieżnik – Smok z Lisowic.
Jest to fragment pisanej przeze mnie powieści o smoku z Lisowic.

Spomiędzy szerokich, zielonobrązowych liści wystają cztery długie zakrzywione szpony. Gdy tylko jednak jeden z gadów drgnął, pazury chyłkiem cofnęły się między paprocie. Szpony należą do gatunku dinozaura, jakiego jeszcze świat nie widział. Jest to pierwszy skuteczny super-drapieżnik – Smok z Lisowic.
Jest to fragment pisanej przeze mnie powieści o smoku z Lisowic.
- szerman
- Neogeński mastodont
- Imię i nazwisko: MSz
Re: Informacje na temat Smoka z Lisowic
Wg tego i tego (ostatnia aktualizacja 21.04.11 - świeżak) żył ok. 203 mln lat temu, a więc pod koniec późnego triasu i mierzył 5-6 m długości.
Tutaj masz stary temat na temat Smoka (parę cech anatomicznych, być może już dawno zrewidowanych i nieaktualnych):
viewtopic.php?f=6&t=2225&hilit=smok+z+lisowic
Tutaj masz stary temat na temat Smoka (parę cech anatomicznych, być może już dawno zrewidowanych i nieaktualnych):
viewtopic.php?f=6&t=2225&hilit=smok+z+lisowic
"Mastodon sapiens"
- szerman
- Neogeński mastodont
- Imię i nazwisko: MSz
Re: W lisowicach znaleziono szkielet teropoda oraz dicynodon
Bardzo sympatyczna rekonstrukcja! Mateusz - czekamy na opis :D 

"Mastodon sapiens"
- Tomasz Singer
- Jurajski allozaur
Tyle co mi wiadomo to nazwy jeszcze nie ujawniono, a artykułu na horyzoncie jeszcze nie widać.
-
- Moderator
Przecież nie zrobię opisu przed ukazaniem się publikacji ;) Zdradzę tylko, że ta rekonstrukcja nie przedstawia maksymalnych rozmiarów Smoka.
Biologia, UW
- Tomasz Singer
- Jurajski allozaur
Gdyby chociaż pojawił się w APP w Forthcomming papers to byłaby znana nazwa, ale być może autorzy to zastrzegli aby artykuł pokazał się dopiero we właściwym numerze.