Agresja dinozaurĂłw
- Nanosaurus
- Ordowicki bezszczękowiec
Agresja dinozaurĂłw
Wszystkie wydajÄ
mi siÄ takie agresywne-stegozaur, diplodok, nie mĂłwiÄ
c o tyranozaurze- jestem ciekawa, czy istniaĹy jakieĹ Ĺagodne dinozaury???
:)
OczywiĹcie jest to gdybanie, ale ja myĹlÄ tak:
Generalnie roĹlinoĹźercy byli raczej Ĺagodni. No moĹźe stawaĹy siÄ agresywne w okresie godowym (samce) albo w obronie przed drapieĹźnikami. A drapieĹźniki pewnie agresywne byĹy. WystÄpuje tutaj na pewno analogia do zwierzÄ t wspĂłĹczesnych.
Ale Ĺźeby diplodok "wydawaĹ siÄ" agresywny?
Generalnie roĹlinoĹźercy byli raczej Ĺagodni. No moĹźe stawaĹy siÄ agresywne w okresie godowym (samce) albo w obronie przed drapieĹźnikami. A drapieĹźniki pewnie agresywne byĹy. WystÄpuje tutaj na pewno analogia do zwierzÄ t wspĂłĹczesnych.
Ale Ĺźeby diplodok "wydawaĹ siÄ" agresywny?
- Nanosaurus
- Ordowicki bezszczękowiec
Ten biczowaty ogon z ĹatwoĹciÄ
by zabiĹ czĹowieka. Choc jestem ciekawa, czy by np. ze strachu zaatakowaĹ czĹowieka.
Ostatnio zmieniony 16 marca 2008, o 14:04 przez Nanosaurus, łącznie zmieniany 1 raz.
:)
To w znacznym stopniu zaleĹźy od okresu. W okresie godowym samce sÄ
bardzo agresywne. Gdy np samice opiekujÄ
siÄ mĹodymi sÄ
agresywwne poniewaĹź wiele miÄsoĹźercĂłw nie pogardziĹoby tak Ĺatwym kÄ
skiem jakim jest jajo. WiÄkszoĹÄ drapieĹźnikĂłw jest
agresywna gdy od dĹuĹźszego czasu nic nie jadĹy :D
Flaczku, sĹownik ortograficzny to caĹkiem przydatna rzecz.
Dino
agresywna gdy od dĹuĹźszego czasu nic nie jadĹy :D
Flaczku, sĹownik ortograficzny to caĹkiem przydatna rzecz.
Dino
MyĹlÄ ze kaĹźdy z roĹlinoĹźercĂłw w przypadku jakiegoĹ zagroĹźenia stawaĹ siÄ agresywny np. samica bronica jaj, lub mĹodych (np w przypadku ataku t-rexa na stado torozaurĂłw). Co do miÄsoĹźercĂłw to z natury raczej byĹy one agresywne lecz kto wie.. padlinoĹźercy nie mieli chyba powodu byÄ agresywnym
ps. co do przykĹadĂłw moĹźe coĹ pokrÄciĹem.
PoprawiĹem post - Tomasz
ps. co do przykĹadĂłw moĹźe coĹ pokrÄciĹem.
PoprawiĹem post - Tomasz
This will be a day to remeber !
Zapis: Torosaurus (nieodmienny) albo torozaur (odmienny).SlawekKrK pisze:MyĹle ze kaĹźdy z roĹlinoĹźercow w przypadku jakiegoĹ zagroĹźenia stawaĹ siÄ agresywny np. samica bronica jaj.Lub Mlodych (np wprzypadku ataku t-rexa na stado TorosaurĂłw. Co do miesoĹźercĂłw to z natury raczej byly one agresywne lecz kto wie.. padlinoĹźercy nie miali chyba powodu byc agresywnym
ps. co do przykladow moĹźe coĹ pokraciĹem.
PadlinoĹźerny muszÄ sprawiaÄ wraĹźenie groĹşnych, aby przepÄdziÄ innych ucztujÄ cych, wiÄc powinny byÄ agresywne. Patrz: sÄpy, hieny itp... one sÄ obrzydliwe i agresywne.
Ale to chyba kaĹźdy wie.....SlawekKrK pisze:ale to sa ssaki nie wiemy w 100% jak one zyly to tylko przypuszczenia..
A sÄpy nie sÄ ssakami
Patrz http://www.dinozaury.com/forum/viewtopic.php?t=1
3.15 Postaraj siÄ, aby Twoje posty wnosiĹy coĹ do dyskusji, nie pisz "tak", "aha", "teĹź nie wiem" itp. Osoby notorycznie nabijajÄ ce w ten sposĂłb posty otrzymajÄ ostrzeĹźenie.
- Tomasz
- Kredowy tyranozaur
MyĹle ze kaĹźdy z roĹlinoĹźercow w przypadku jakiegoĹ zagroĹźenia stawaĹ siÄ agresywny np. samica bronica jaj.Lub Mlodych (np wprzypadku ataku t-rexa na stado TorosaurĂłw.
No to akurat podkreĹliĹ Flaczek wiÄc niepotrzebnie powtarzaĹeĹ.
.Co do miesoĹźercĂłw to z natury raczej byly one agresywne lecz kto wie.
To rĂłwnieĹź byĹo juĹź wspomniane

A to jest jednÄ wielkÄ bzdurÄ :?padlinoĹźercy nie miali chyba powodu byc agresywnym
OgĂłlnie mĂłwiÄ c post nie potrzebny, jak i rĂłwnieĹź dobijajÄ cy ze wzglÄdu na ortografie i literĂłwki.
PS
Jak i rĂłwnieĹź byĹo wytĹumaczone powyĹźej przez Ciebie Macieju.nazuul pisze:Ale to chyba kaĹźdy wie.....SlawekKrK pisze:ale to sa ssaki nie wiemy w 100% jak one zyly to tylko przypuszczenia..
nazuul pisze:OczywiĹcie jest to gdybanie
(..)
WystÄpuje tutaj na pewno analogia do zwierzÄ t wspĂłĹczesnych.
-
- Kambryjski trylobit
MyĹlÄ, Ĺźe takim najbardziej Ĺagodnym dinozaurem byĹ lielyazaura. Co on mĂłgĹby czĹowiekowi zrobiÄ?? wielkoĹc 1-2 cziezar 10 kg. Bardzo maĹy i roĹlinoĹźerny dinozaur. ĹťayĹ w grupach i prawdopodobnie ''straĹźnicy'' gdy wyczuli niebezpieczenstwo podnosili alarm i tyle co miaĹy do obrony ucieczka.
po co poprawiaÄ, to nie jest opis ani artykuĹ tylko zwykĹy post, czĹowiek to nie istota nieomylna :DKrzycho pisze:krzysiek10ar pisze: ĹťayĹ
ĹťyĹy :D
http://pl.wikipedia.org/wiki/LielynazauraKrzycho pisze: Moze ja nie wiem gdzie szukac i ogolnie to noob jestem ale tego lielyazaura nie moge znalezc
Moim zdaniem niemoĹźliwe jest zbadanie ktĂłry dinozaur byĹ najĹagodniejszy
-
- Kambryjski trylobit
- Dawid Mika
- Jurajski allozaur
Z tego co wiem, agresja nie zaleĹźy od tego ''co zwierzÄ moĹźe czĹowiekowi zrobiÄ''. Np pielÄgnica zebra nic czĹowiekowi nie zrobi, ale jest rybÄ agresywnÄ .krzysiek10ar pisze:MyĹlÄ, Ĺźe takim najbardziej Ĺagodnym dinozaurem byĹ lielyazaura. Co on mĂłgĹby czĹowiekowi zrobiÄ?? wielkoĹc 1-2 cziezar 10 kg. Bardzo maĹy i roĹlinoĹźerny dinozaur. ĹťayĹ w grupach i prawdopodobnie ''straĹźnicy'' gdy wyczuli niebezpieczenstwo podnosili alarm i tyle co miaĹy do obrony ucieczka.
Bardzo celna uwaga, ale czy na pewno pielÄgnica nic czĹowiekowi nie zrobi? Jak ugryzie w palec bÄdzie skaleczenieDawid Mika pisze:Z tego co wiem, agresja nie zaleĹźy od tego ''co zwierzÄ moĹźe czĹowiekowi zrobiÄ''. Np pielÄgnica zebra nic czĹowiekowi nie zrobi, ale jest rybÄ agresywnÄ .

Moim zdaniem najĹagodniejszy byĹ T. rex - bardzo nieszkodliwy i na pewno lubiĹ pieszczoty (tylko nie pod wĹos, znaczy sie nie pod piĂłro)hanys pisze:Moim zdaniem niemoĹźliwe jest zbadanie ktĂłry dinozaur byĹ najĹagodniejszy
WogĂłle to caĹy temat wydaje mi siÄ bezsensowny..