Quiz
Regulamin forum
"Gniazdo raptorów" to otwarty, specjalny dział forum. Powstał z myślą o młodszych miłośnikach dinozaurów (i nie tylko ;) ). Służy luźnym dyskusjom na tematy paleontologiczne.
"Gniazdo raptorów" to otwarty, specjalny dział forum. Powstał z myślą o młodszych miłośnikach dinozaurów (i nie tylko ;) ). Służy luźnym dyskusjom na tematy paleontologiczne.
-
- Permski synapsyd
- Tomasz
- Kredowy tyranozaur
http://img149.imageshack.us/img149/7061/fhxvmc3.jpg
Jak nazywajÄ siÄ te dwa stworzenia oraz kiedy i gdzie wystÄpowaĹy??
Jak nazywajÄ siÄ te dwa stworzenia oraz kiedy i gdzie wystÄpowaĹy??
- Tomasz Singer
- Jurajski allozaur
-
- Permski synapsyd
-
- Permski synapsyd
-
- Permski synapsyd
DziÄkujÄ, choÄ trochÄ mi gĹupio wobec Tomasz Singera. OdebraĹem mu moĹźliwoĹÄ uzupeĹnienia odpowiedzi. Trudno.
ZrewanĹźujÄ siÄ czymĹ prostym.
Tak siÄ skĹada, Ĺźe najwiÄksi przedstawiciele poszczegĂłlnych gromad - z wyjÄ tkiem ssakĂłw - to zwierzÄta juĹź wymarĹe.
ProszÄ zatem o listÄ najwiÄkszych przedstawicieli: owadĂłw, ryb, pĹazĂłw, gadĂłw i ptakĂłw, z podaniem rozmiarĂłw i okresu wystÄpowania.
Zapraszam
ZrewanĹźujÄ siÄ czymĹ prostym.
Tak siÄ skĹada, Ĺźe najwiÄksi przedstawiciele poszczegĂłlnych gromad - z wyjÄ tkiem ssakĂłw - to zwierzÄta juĹź wymarĹe.
ProszÄ zatem o listÄ najwiÄkszych przedstawicieli: owadĂłw, ryb, pĹazĂłw, gadĂłw i ptakĂłw, z podaniem rozmiarĂłw i okresu wystÄpowania.
Zapraszam
Radosław Nawrot (RANA)
- Tomasz
- Kredowy tyranozaur
Ptak: moa (Dinornis) - 3,5m wysokoĹci, plejstocen
Gad: Amphicoelias??/Bruhathkayosaurus?? - okoĹo 50m i 110t, Jura
Ryba: Carcharodon megalodon, 12-16m, miocen-pliocen
Owad: Meganeura?? - 70cm, Karbon
PĹaz: nie mam pojÄcia
.. moĹźe 5 metrowy Koolasuchus z Kredy?? SĹyszaĹem teĹź coĹ o wielkim pĹazie z Lesotho, tylko nie jestem pewien co do nazwy.
fota tego zwierza:

Gad: Amphicoelias??/Bruhathkayosaurus?? - okoĹo 50m i 110t, Jura
Ryba: Carcharodon megalodon, 12-16m, miocen-pliocen
Owad: Meganeura?? - 70cm, Karbon
PĹaz: nie mam pojÄcia

fota tego zwierza:

-
- Permski synapsyd
Co do waĹźki Meganeura, moa Dinornis robustus, rekina Carcharodon megalodon i naszych dwĂłch zbliĹźonych rozmiarami zauropodĂłw nie ma raczej wÄ
tpliwoĹci.
W kwestii pĹaza myĹlaĹem raczej o tym zÄbatym, prawie 9-metrowym przyjacielu

Wiem jednak, Ĺźe sÄ wÄ tpliwoĹci do do jego przynaleĹźnoĹci systematycznej. Niech wiÄksi specjaliĹci od pĹazĂłw mnie poprawiÄ , jeĹli plotÄ bzdury.
UmĂłwmy siÄ tak - jeĹli ktoĹ rozpozna tego giganta, zaliczÄ odpowiedĹş!
O gigantycznym pĹazie z Lesotho nie sĹyszaĹem. To bardzo ciekawe!!
MoĹźe ktoĹ zna jego nazwÄ?[/i]
W kwestii pĹaza myĹlaĹem raczej o tym zÄbatym, prawie 9-metrowym przyjacielu

Wiem jednak, Ĺźe sÄ wÄ tpliwoĹci do do jego przynaleĹźnoĹci systematycznej. Niech wiÄksi specjaliĹci od pĹazĂłw mnie poprawiÄ , jeĹli plotÄ bzdury.
UmĂłwmy siÄ tak - jeĹli ktoĹ rozpozna tego giganta, zaliczÄ odpowiedĹş!
O gigantycznym pĹazie z Lesotho nie sĹyszaĹem. To bardzo ciekawe!!
MoĹźe ktoĹ zna jego nazwÄ?[/i]
Radosław Nawrot (RANA)
- Tomasz
- Kredowy tyranozaur
Ja niestety nie znam odpowiedzi wiÄc siÄ poddaje... a co do tego pĹaza z Lesotho:
Ps. JeĹli siÄ nie myle to gad o ktĂłrym mĂłwie opisywany jest w tekĹcie jako najwiÄkszy pĹaz Ĺwiata
Tekst z http://www.trc.org.ls/events/events20.061.htm.So what can Lesotho now offer as unique? The illustration at right (click to enlarge) presents Lesotho's latest claim to fame and comes from a 2005 paper by J. Sebastien Steyer and Ross Damiani in the Bulletin de la Societe Geologique de France. A small fragment of a skull, just 22 cm long, was found in 1970 by a French Expedition near Alwynskop in Quthing District. It has now been redescribed and gives Lesotho the honour of having once (about 210 million years ago) hosted the world's largest amphibian. Technically a member of the Superfamily Brachyopoidea in the Order Temnospondyli, this creature, as reconstructed by A. Beneteau, was like a large salamander some 7 metres long. The remains are not sufficiently complete for the animal to receive a generic or species name. Someone, please find some more of the animal!
Ps. JeĹli siÄ nie myle to gad o ktĂłrym mĂłwie opisywany jest w tekĹcie jako najwiÄkszy pĹaz Ĺwiata

Ostatnio zmieniony 26 stycznia 2008, o 14:05 przez Tomasz, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Permski synapsyd
No, proszÄ, udaĹo mi siÄ zadaÄ zagadkÄ, ktĂłra wywoĹaĹa ciekawÄ
dyskusjÄ.
Po kolei - nasz NN z Lesotho jest opisany jako pĹaz 7-metrowy, natomiast zÄbacz z mojej zagadki miaĹ rzekomo minimum 8.
Faktycznie jest to brazylijski Prionosuchus. Tym samym Tomek odpowiedziaĹ prawidĹowo.
Co do rybek. Leedsichthys byĹa faktycznie szacowana na ponad 20 metrĂłw i przedstawiana w zwiÄ zku z tym jako ryba gĹÄbinowa. DziĹ mĂłwi siÄ o 8-9 metrach. Tak samo jednak w wypadku megalodona. PrzecieĹź starsze szacunki dawaĹy mu nawet 30 metrĂłw dĹugoĹci - do dziĹ mam u siebie ksiÄ Ĺźki z takimi danymi! Po weryfikacji wyglÄ da na to, Ĺźe mierzyĹ 15-16 metrĂłw.
ZnalazĹem gdzieĹ notatkÄ, ktĂłra moĹźe wyjaĹniaÄ róşnice w szacunkach wielkoĹci Leedsichthys. MĂłwi ona o tym, Ĺźe ryba ta rosĹa caĹe Ĺźycie. U najstarszych, sÄdziwych osobnikĂłw dĹugoĹÄ mogĹa zatem przekraczaÄ 20 metrĂłw, a moĹźe i zbliĹźyÄ siÄ do 30, a u mĹodszych - pozostawaÄ na poziomie dziesiÄciu czy kilkunastu metrĂłw. Moje ĹşrĂłdĹa ksiÄ Ĺźkowe bezpiecznie podajÄ wielkoĹÄ tego lewiatana na 10-30 metrĂłw.
ReasumujÄ c, megalodon zawsze byĹ rybÄ wiÄkszÄ od Leedsichthys - i przed wreyfikacjÄ danych i skrĂłceniem obu, jak i po nich.
Tomku, oddajÄ Ci gĹos!
Po kolei - nasz NN z Lesotho jest opisany jako pĹaz 7-metrowy, natomiast zÄbacz z mojej zagadki miaĹ rzekomo minimum 8.
Faktycznie jest to brazylijski Prionosuchus. Tym samym Tomek odpowiedziaĹ prawidĹowo.
Co do rybek. Leedsichthys byĹa faktycznie szacowana na ponad 20 metrĂłw i przedstawiana w zwiÄ zku z tym jako ryba gĹÄbinowa. DziĹ mĂłwi siÄ o 8-9 metrach. Tak samo jednak w wypadku megalodona. PrzecieĹź starsze szacunki dawaĹy mu nawet 30 metrĂłw dĹugoĹci - do dziĹ mam u siebie ksiÄ Ĺźki z takimi danymi! Po weryfikacji wyglÄ da na to, Ĺźe mierzyĹ 15-16 metrĂłw.
ZnalazĹem gdzieĹ notatkÄ, ktĂłra moĹźe wyjaĹniaÄ róşnice w szacunkach wielkoĹci Leedsichthys. MĂłwi ona o tym, Ĺźe ryba ta rosĹa caĹe Ĺźycie. U najstarszych, sÄdziwych osobnikĂłw dĹugoĹÄ mogĹa zatem przekraczaÄ 20 metrĂłw, a moĹźe i zbliĹźyÄ siÄ do 30, a u mĹodszych - pozostawaÄ na poziomie dziesiÄciu czy kilkunastu metrĂłw. Moje ĹşrĂłdĹa ksiÄ Ĺźkowe bezpiecznie podajÄ wielkoĹÄ tego lewiatana na 10-30 metrĂłw.
ReasumujÄ c, megalodon zawsze byĹ rybÄ wiÄkszÄ od Leedsichthys - i przed wreyfikacjÄ danych i skrĂłceniem obu, jak i po nich.
Tomku, oddajÄ Ci gĹos!
Radosław Nawrot (RANA)
-
- Permski synapsyd
-
- Permski synapsyd
Dawno sie w to nie bawiĹem :D
Hypsognathus, z późnego triasu, ze wschodu Ameryki PĂłĹnocnej (New Jersey i Nowa Szkocja). Niewiem dokĹadnie, z jakiego piÄtra pochodzÄ jego szczÄ tki wiÄc niewiem co dokĹadnie mogĹo by mu zagraĹźaÄ (choÄ polska wiki podaje koniec noryku-koniec retyku). WiÄc jeĹźli to prawda, to zagraĹźaÄ mu mogĹy wczesne dinozaury. ChoÄby pochodzÄ cy z Noryku, popularny i sĹawny Coelophysis :D. Mimo iĹź jego szczÄ tki pochodzÄ z Nowego Meksyku, Arizony i byc moĹźe Texasu (a to jest troche kilometrĂłw), jednak to wkoĹcu jeden, ten sam, kontynent i prawdopodobnie mogĹy siÄ spotkaÄ ;)
Hypsognathus, z późnego triasu, ze wschodu Ameryki PĂłĹnocnej (New Jersey i Nowa Szkocja). Niewiem dokĹadnie, z jakiego piÄtra pochodzÄ jego szczÄ tki wiÄc niewiem co dokĹadnie mogĹo by mu zagraĹźaÄ (choÄ polska wiki podaje koniec noryku-koniec retyku). WiÄc jeĹźli to prawda, to zagraĹźaÄ mu mogĹy wczesne dinozaury. ChoÄby pochodzÄ cy z Noryku, popularny i sĹawny Coelophysis :D. Mimo iĹź jego szczÄ tki pochodzÄ z Nowego Meksyku, Arizony i byc moĹźe Texasu (a to jest troche kilometrĂłw), jednak to wkoĹcu jeden, ten sam, kontynent i prawdopodobnie mogĹy siÄ spotkaÄ ;)
Theropods... yeah :D
-
- Permski synapsyd