Regulamin forum "Gniazdo raptorów" to otwarty, specjalny dział forum. Powstał z myślą o młodszych miłośnikach dinozaurów (i nie tylko ;) ). Służy luźnym dyskusjom na tematy paleontologiczne.
A mi siÄ wydaje Ĺźe to jest oligoceĹskiJanjucetus, jest przedkiem waleni, Jego szczÄ tki odnaleziono w Australii. Angileska wikipedia podaje, Ĺźe gad ten ĹźyjÄ cy przed 25 milionami lat, mierzyĹ jakieĹ 3,5 metra (11,5 ft).
Ostatnio zmieniony 14 grudnia 2007, o 09:07 przez Tomasz, łącznie zmieniany 1 raz.
Megistotherium pisze:Witam serdecznie po przerwie Dawida, ale to odpowiedĹş Tomka jest prawidĹowa.
8)
Oto zagadeczka: (wedĹug mnie bardzo, bardzo Ĺatwa)
Do kogo naleĹźÄ te szczÄ tki?? Gdzie i kiedy ĹźyĹ ich wĹaĹciciel, kiedy zostaĹ opisany i przez kogo. Do jakiej rodziny naleĹźaĹ oraz kogo byĹ przodkiem??
DziÄki No to w zamian teĹź coĹ prostego i teĹź z tego tematu: co to za futrzak i co ciekawego wiÄ Ĺźe siÄ z nim (widoczne na ilustracji)? Grupa do ktĂłrej naleĹźaĹ, formacja i wiek, kraj, autorzy opisu i data tegoĹź :D
Wydaje mi siÄ, Ĺźe to ssaki z rodzaju Repenomamus, o ktĂłrych zrobiĹo siÄ gĹoĹno, gdy znaleziono ich szczÄ tki wraz z resztkami zeĹźartego przez nie pisklÄcia psittakozaura. To oznaczaĹo, Ĺźe mezozoiczne ssaki wcale nie ĹźyĹy w cieniu dinozaurĂłw i strachu przed nimi, jak gĹosi plotka, ale Ĺźe niekiedy je teĹź konsumowaĹy. Repenomamus byĹ trykodontem wielkoĹci Ĺredniego psa, podobnym troszkÄ do diabĹa tasmaĹskiego. Znaleziono go w chiĹskich osadach Liaoning z poczÄ tkĂłw kredy (jakieĹ 140-130 mln lat temu). Opisu dokonali ChiĹczycy Hu, Meng, Wang i Li. Znalezisko jest zdaje siÄ z jesieni 2004 r., a opis z 2005 r.
Ostatnio zmieniony 14 grudnia 2007, o 13:39 przez Megistotherium, łącznie zmieniany 1 raz.
Tak, Tomku. To dobra odpowiedĹş. Z tego, co wiem, Arctodus simus ma polskÄ nazwÄ - niedĹşwiedĹş krĂłtkopyski. Castoroides ohioensis to bĂłbr olbrzymi, ale nie wiem czy ta nazwa jest oficjalna.
I wydaje mi siÄ, Ĺźe proporcje sÄ delikatnie zachwiane. NiedĹşwiedĹş i bĂłbr powinny byÄ wiÄksze.
To Sclerocephalus - permski pĹaz z terenu dzisiejszych Niemiec. Super zdjÄcia innego okazu i "kilka sĹĂłw o" po angielsku moĹźna znaleĹşÄ tu: http://www.paleodirect.com/pgset2/amph009.htm
Dawid Mazurek pisze:To Sclerocephalus - permski pĹaz z terenu dzisiejszych Niemiec. Super zdjÄcia innego okazu i "kilka sĹĂłw o" po angielsku moĹźna znaleĹşÄ tu: http://www.paleodirect.com/pgset2/amph009.htm
kambr - od prowincji rzymskiej Cambria - obecnej Walii
ordowik - od brytyjskiego plemienia OrdowikĂłw
sylur - od celtyckiego plemienia SylurĂłw
dewon - od nazwy brytyjskiego hrabstwa Devonshire
karbon - od sĹowa carbo - Ĺac. wÄgiel
perm - od wchodniorosyjskiego miasta, gdzie znajdujÄ siÄ wzorcowe osady tego okresu
trias - od greckiego sĹowa trias, z powodu domniemanej trĂłjdzielnoĹci okresu
jura - od francusko-szwajcarskiego pasma gĂłrskiego
kreda - od skaĹ wÄglanowych wystÄpujÄ cych na wybrzeĹźu Anglii, powstaĹych w tamtym okresie