Quiz
Regulamin forum
"Gniazdo raptorów" to otwarty, specjalny dział forum. Powstał z myślą o młodszych miłośnikach dinozaurów (i nie tylko ;) ). Służy luźnym dyskusjom na tematy paleontologiczne.
"Gniazdo raptorów" to otwarty, specjalny dział forum. Powstał z myślą o młodszych miłośnikach dinozaurów (i nie tylko ;) ). Służy luźnym dyskusjom na tematy paleontologiczne.
-
- Moderator
-
- Permski synapsyd
-
- Moderator
Dinozaur, ktĂłrego podaĹeĹ nie zostaĹ nazwany na czeĹÄ firmy, lecz od pĂłl naftowych.Megistotherium pisze:Niestety, nie wyjaĹniĹeĹ, dlaczego moja odpowiedĹş jest nieprawidĹowa? Bo przecieĹź chyba nie fakt, Ĺźe myĹlaĹeĹ o czymĹ innym
PrawidĹowej odpowiedzi udzieliĹ Tomasz. GratulujÄ :D
Biologia, UW
Rugops primus ( ach ta zÄ
bkowana krawÄdĹş czaszki :D )
Sereno, Wilson i Conrad opisali go w 2004. Jego szczÄ tki odkryto w Nigerii i datuje siÄ je na Cenoman. MateriaĹ kopalny skĹada siÄ tylko z holotypu ( prawie kompletna czaszka ). co do rodziny, to jest tam troche zamieszane, ale moĹźliwa jest Abelisauridae ;)
Sereno, Wilson i Conrad opisali go w 2004. Jego szczÄ tki odkryto w Nigerii i datuje siÄ je na Cenoman. MateriaĹ kopalny skĹada siÄ tylko z holotypu ( prawie kompletna czaszka ). co do rodziny, to jest tam troche zamieszane, ale moĹźliwa jest Abelisauridae ;)
Ostatnio zmieniony 3 grudnia 2007, o 19:01 przez Broker, łącznie zmieniany 1 raz.
Theropods... yeah :D
- Tomasz
- Kredowy tyranozaur
Ten teropod to Liliensternus... zapodaj nowÄ
zagadke bo odpowiedĹş byĹa w linku... zawsze umieszczajcie zdjÄcia w takich serwisach jak np. www.imageshack.us lub www.fotosik.pl
A co do odpowiedzi to wedĹug mnie zalicza siÄ go do Coelophysoidea i wyróşnia siÄ od innych przedstawicieli tym Ĺźe ma grzebieĹ (tak jak Dilophosaurus, gad rĂłwnieĹź zaliczany do tej rodziny) :D
A co do odpowiedzi to wedĹug mnie zalicza siÄ go do Coelophysoidea i wyróşnia siÄ od innych przedstawicieli tym Ĺźe ma grzebieĹ (tak jak Dilophosaurus, gad rĂłwnieĹź zaliczany do tej rodziny) :D
Kurde pomyliĹo mi sie i zamiast link z imageshacka wkleiĹem ten ze stronki
sorry. Rodzina to Coelophysidae i chodziĹo mi o to, Ĺźe miaĹ wielkie rozmiar, jak na celofyzyda ( ponad 5 m ) i na dodatek nie byĹ to dorosĹy osobnik. Z rodziny tej dorĂłwnywalny mĂłgĹ byÄ Zupaysaurus o czaszce 45 cm.
Ok to kolejna zagadka:

Co to za gad??

Ok to kolejna zagadka:

Co to za gad??
Theropods... yeah :D
- Daniel Madzia
- Jurajski allozaur
- Kontakt:
Tak na marginesie: Coelophysoidea to nadrodzina. ;) Poza tym polifiletyczna. Jak sie ostatnio okazalo (Smith et al., 2007), cztery gatunki pierwotnie uwazane za celofyzoidy (Dilophosaurus wetherilli, Dracovenator regenti i "Dilophosaurus" sinensis) + Cryolophosaurus ellioti naleza do monofiletycznego kladu blizej spokrewnionymi z Tetanurae + Ceratosauria niz z Coelophysoidea. Holtz na swojej stronie uzywa dla owego kladu nazwy Dilophosauridae, choc oficjalnie tego na razie nie zaproponowano.Tomasz pisze:A co do odpowiedzi to wedĹug mnie zalicza siÄ go do Coelophysoidea i wyróşnia siÄ od innych przedstawicieli tym Ĺźe ma grzebieĹ (tak jak Dilophosaurus, gad rĂłwnieĹź zaliczany do tej rodziny) :D
-
- Permski synapsyd
-
- Permski synapsyd
- Daniel Madzia
- Jurajski allozaur
- Kontakt:
- Tomasz
- Kredowy tyranozaur
No to juĹź wiadomo kto zadaje kolejnÄ
zagadke (http://www.3dsoftware.cz/3dportal/clanek.aspx?id=558).. Brawo Danielu :D ;)
Szkoda Ĺźe w Polsce nie byĹo takiej wystawy... bo jeĹli siÄ nie myle to ta o ktĂłrej mĂłwisz odbyĹa siÄ w Pradze co nie?? :DDaniel Madzia pisze:Chodzi o gatunek Piatnitzkysaurus floresi z wystawy "Dinozaury z Patagonii".
- Daniel Madzia
- Jurajski allozaur
- Kontakt:
-
- Permski synapsyd
- Imię i nazwisko: Krzysztof Lichota