Regulamin forum "Gniazdo raptorów" to otwarty, specjalny dział forum. Powstał z myślą o młodszych miłośnikach dinozaurów (i nie tylko ;) ). Służy luźnym dyskusjom na tematy paleontologiczne.
Jest to co prawda Amphicyon major ale zaliczam ;) NaleĹźaĹ do rodziny Amphicyonidae, ktĂłrej przedstawiciele nazywani sÄ bear dogs ( czyli niedĹşwiedzio-psy ), chociarz najczÄsciej nazywane sÄ tak wĹaĹnie ssaki z rodzaju Amphicyon .
Twoja kolej ;)
To Afrovenator abakensis, czyli po polsku „afrykaĹski zabĂłjca z Abaki”. Znaleziony w 1994 r. w Nigrze przez Paula Sereno. A dokĹadnie przez TuaregĂłw, ktĂłrzy znaleĹşli koĹci i zawiadomili kogo trzeba.
To teropod z rodziny Megalosauridae
To milutkie zwierzÄ tko ma nie tylko ĹaciĹskÄ nazwÄ gatunkowÄ , ale i doĹÄ oryginalny i czÄsto uĹźywany przydomek, nadany mu przez odkrywcĂłw.
ProszÄ o rozpoznanie tego zÄbacza, jego taksonomiÄ i miejsce znalezienia potwora. Oraz koniecznie ten przydomek!! Powodzenia!
Co to za rodzaj- podaj nazwÄ rodziny do ktĂłrej siÄ go klasyfikuje i pochodzenie taksonomiczne. Podpowiem tylko, Ĺźe jest to ichnorodzaj, ktĂłrego wymyĹlili ewolucjonisci spekulatywni Do biegu, gotowi...... start
Wow! Bardzo ciekawe, ale i trudne pytanie. GdybyĹ nie dodaĹ, iĹź to wytwĂłr ewolucjonistĂłw spekulatywnych, spadĹbym chyba z krzesĹa. StwĂłr wyglÄ da bowiem jak z serialu ”Podróş na planetÄ Darwin”.
Cóş, ewolucja spekulatywna jest dla mnie niepewnym gruntem. PoszperaĹem jednak troszkÄ i znalazĹem rysunek zwierzÄ tka nazwanego kagru. To zdaje siÄ ewentualny sukcesor abelizaurĂłw.
Jak dla mnie, wypisz wymaluj stworek z Twojej grafiki! Baredzo podobny! Stawiam zatem na niego.
A wiÄc mĂłwie tak- jest to kagru, ale no wĹaĹnie- po pierwsze nie podaĹeĹ rodziny i bĹÄdnie podaĹeĹ rodzinÄ od ktĂłrej siÄ wywodzi. A tak na marginesie to twĂłj i mĂłj rysunek przedstawia dwa inne gatunki kagru- choÄ nie wiem czym sie tak na prawde róşniÄ ChciaĹbym abyĹ podaĹ nazwe rodziny do ktĂłrej on naleĹźaĹ i prawidĹowÄ rodzinÄ, od ktĂłrej sie wywodzi
A wiÄc wszystko jest dobrze, tylko nie mogÄ z ciebie wyciÄ gnÄ Ä od jakiej rodziny abelizauroidĂłw siÄ wywodzi, bo na pewno nie od Abelisauridae (proszÄ jak teraz nie odpowiesz to nie wiem co siÄ z toba dzisiaj dzieje ) Pozdrowionka przy okazji
Skoro nie Priscatauridae, to moĹźe Noasauridae. ZnalazĹem, Ĺźe i od tej rodziny wyprowadzane sÄ hipotezy ewolucujne ale w wypadku ewolucji spekulacyjnej niczego nie jestem pewien.
TeĹź pozdrawiam.
Uznaje, ale juĹź wyjaĹniam- Priscatauridae, gdyby dinozaury nie wyginÄĹy, pochodziĹyby od Noasauridae. Kagru zaĹ jest przedstawicielem podrodziny priskatauridĂłw o nazwie Kagruinae
DziÄkujÄ, to jednak nie mĂłj Ĺwiat, choÄ ciekawy.
SpoĹrĂłd zwierzÄ t nigdy nie powstaĹej przyszĹoĹci najbardziej rozwaliĹ mnie ten "dziÄcioĹ stomatologiczny"
Ĺwietny pomysĹ!
ProponujÄ jednak porzuciÄ gdybologiÄ i przejĹÄ do konkretĂłw. Te zwierzÄ tka istniaĹy naprawdÄ. ProszÄ je rozpoznaÄ i podaÄ do jakich grup naleĹźÄ (rzÄ d, rodzina). Zapraszam!