Quiz
Regulamin forum
"Gniazdo raptorów" to otwarty, specjalny dział forum. Powstał z myślą o młodszych miłośnikach dinozaurów (i nie tylko ;) ). Służy luźnym dyskusjom na tematy paleontologiczne.
"Gniazdo raptorów" to otwarty, specjalny dział forum. Powstał z myślą o młodszych miłośnikach dinozaurów (i nie tylko ;) ). Służy luźnym dyskusjom na tematy paleontologiczne.
-
- Permski synapsyd
-
- Permski synapsyd
-
- Permski synapsyd
-
- Permski synapsyd
No c????, okazuje siĂ?, ??e moderator??w te?? gdzie?? wywia??o :D
Ssak, o kt??rego pyta??em to Metamynodon. To czterometrowe zwierzĂ?, mimo swego przypominajĂ?cego hipopotama wyglĂ?du, by??o przodkiem nosoro??c??w. Znaleziono je w Mongolii, Nebrasce i Dakocie Po??udniowej.
Rozumiem, ??e w tej sytuacji mam zadaĂ? innĂ?, ??atwiejszĂ? zagadkĂ?. Oto ona:
W??ochy sĂ? krajem, w kt??rym nie znajduje sie raczej szczĂ?tk??w dinozaur??w. Pierwszy z nich, odnaleziony w 1981 r. w Pietraroia pod Neapolem (a opisany du??o p????niej) by?? jednak od razu prze??omem w badaniach nad dinozaurami. Co to by??za gatunek i dlaczego w??oski dinozaur stanowi?? prze??om?
Ssak, o kt??rego pyta??em to Metamynodon. To czterometrowe zwierzĂ?, mimo swego przypominajĂ?cego hipopotama wyglĂ?du, by??o przodkiem nosoro??c??w. Znaleziono je w Mongolii, Nebrasce i Dakocie Po??udniowej.
Rozumiem, ??e w tej sytuacji mam zadaĂ? innĂ?, ??atwiejszĂ? zagadkĂ?. Oto ona:
W??ochy sĂ? krajem, w kt??rym nie znajduje sie raczej szczĂ?tk??w dinozaur??w. Pierwszy z nich, odnaleziony w 1981 r. w Pietraroia pod Neapolem (a opisany du??o p????niej) by?? jednak od razu prze??omem w badaniach nad dinozaurami. Co to by??za gatunek i dlaczego w??oski dinozaur stanowi?? prze??om?
Radosław Nawrot (RANA)
-
- Permski synapsyd
-
- Permski synapsyd
-
- Permski synapsyd
-
- Permski synapsyd
Dobrze - nie bĂ?dĂ? odmienia??
Oto moja zagadka:
Dinozaur, kt??rego pokazuje ta rycina trochĂ? r????ni siĂ? od innych stegozaur??w. Opr??cz tradycyjnych p??yt na grzebiecie i kolc??w na ogonie ma bowiem - jak widaĂ? - tak??e potĂ???ne kolce na barkach. Jak siĂ? nazywa ten stegozaur i kt??ry kraj jest jego ojczyznĂ??
http://img230.imageshack.us/my.php?imag ... urrzr1.jpg

Oto moja zagadka:
Dinozaur, kt??rego pokazuje ta rycina trochĂ? r????ni siĂ? od innych stegozaur??w. Opr??cz tradycyjnych p??yt na grzebiecie i kolc??w na ogonie ma bowiem - jak widaĂ? - tak??e potĂ???ne kolce na barkach. Jak siĂ? nazywa ten stegozaur i kt??ry kraj jest jego ojczyznĂ??
http://img230.imageshack.us/my.php?imag ... urrzr1.jpg
Radosław Nawrot (RANA)
-
- Permski synapsyd
-
- Permski synapsyd
Dla mnie to d??ugoszyi Tanystropheus, triasowy gad znaleziony w Szwajcarii, Niemczech i Izraelu. Mozna go obejrzeĂ? w jednym z odcink??w "WĂ?dr??wek z Morskimi bestiami" Nigela Marvina, wyprodukowanym przez BBC. W??a??nie odpali??em sobie ten fragment - Marvin sugeruje, ??e Tanystropheus pos??ugiwa?? siĂ? autotomiĂ?, jak obecne jaszczurki. ?Âapie go za ogon, a ten zostawia mu go w rĂ?kach.
W tle chyba jaki?? gad ssakokszta??tny, ale nie mam pojĂ?cia co zacz...
W tle chyba jaki?? gad ssakokszta??tny, ale nie mam pojĂ?cia co zacz...
Ostatnio zmieniony 12 maja 2007, o 17:55 przez Megistotherium, łącznie zmieniany 1 raz.
Radosław Nawrot (RANA)
-
- Permski synapsyd
Ha, to rzadka i ciekawa sytuacja! Idealny remis czasowy! Odpowied?? moja i Misia majĂ? dok??adnie ten sam czas...
Nie wiem, co na to regulamin.
W ka??dym razie, je??li odpowied?? jest prawid??owa (a sĂ?dzĂ?, ??e tak, bo drugiego takiego stworzenia w dziejach Ziemi nie by??o), chĂ?tnie rozwiĂ???Ă? kolejnĂ? zagadkĂ? kolegi Misia.
Nie wiem, co na to regulamin.
W ka??dym razie, je??li odpowied?? jest prawid??owa (a sĂ?dzĂ?, ??e tak, bo drugiego takiego stworzenia w dziejach Ziemi nie by??o), chĂ?tnie rozwiĂ???Ă? kolejnĂ? zagadkĂ? kolegi Misia.
Radosław Nawrot (RANA)