Gdy jeszcze chodziłem do podstawówki odwiedziłem składnicę harcerską z wieloma książkami po okazyjnych cenach. Znalazłem dwie mnie interesujące. Śladami polskich dinozaurów Gerarda Gierlińskiego, bogato ilustrowana i napisana w ciekawy sposób okazała się bardzo przyjemną i łatwą w czytaniu pozycją. Druga z ksiek była nieco inna... bardziej tajemnicza. W twardej okładce II wydania Dziejów życia na Ziemi Jerzego Dzika, na ponad 500 stronach, znalazłem wiele niezwykłych i starannych rycin przedstawiających dziwne organizmy, jak również wykresy chronofliletyczne przejrzyście ilustrujące ewolucję kolejnych grup. Tekst, bardzo fachowy, początkowo stanowił dla mnie problem, tak że traktowałem książkę jako atlas, do którego od czasu do czasu zaglądałem, nie potrafiąc przedrzeć się przez inteligentne wywody i przeczytać książkę od deski do deski. Z czasem moja wiedza przyrodnicza wzrosła na tyle, że mogłem przeczytać całą książkę - wciąż nie rozumiałem wszystkiego i nie znałem szerszego kontekstu wielu zagadnień. Nieprzerwanie jednak wracałem (i wracam) do Biblii, za każdym razem, czytając ją, rozumiałem (rozumiem) coraz więcej, coraz bardziej było dla mnie jasne, że została napisana w wyjątkowo inteligentny sposób i w oparciu o ogromny zakres wiedzy autora. W 2003 roku kupiłem III, zmienione wydanie i je również przeczytałem wielokrotnie, często również sięgam do niego, by odświerzyć sobie pewne informacje. Interesowałem się paleontologią na długo przed tym zanim kupiłem książkę Pana Profesora, ale dopiero pod jej wpływem, moje zainteresowania otrzymały swój obecny charakter. Miałem również kiedyś w ręku wydanie I. Każde z nich jest ówietną pozycją, ale najlepiej zaopatrzyć się w najnowsze (= najaktualniejsze) wydanie, które jest wciąż do kupienia w księgarni PWN. Aktualna cena: 49,90 zł. Naprawdę warto!

http://ksiegarnia.pwn.pl/3851_pozycja.htmlPWN pisze:Bogato ilustrowane kompendium wiedzy o pochodzeniu organizmów i ich ewolucji, aż do uformowania cywilizowanego człowieka. W przystępny sposób przedstawia zasady wnioskowania, które służą paleontologom do odtworzenia przebiegu ewolucji na podstawie skamieniałości.
W nowym wydaniu autor uwzględnił wszystkie najistotniejsze doniesienia naukowe, które pojawiły się od czasu poprzednich wydań książki. Mocną stroną podręcznika są wspaniałe ilustracje wykonane przez autora. Pierwsze wydanie znalazło się na liście bestsellerów tygodnika Wprost w listopadzie 1992 roku.
Pozycja przeznaczona jest przede wszystkim dla studentów biologii, geologii, paleontologii, geografii, pracowników naukowych tych kierunków, uczniów i nauczycieli szkół średnich oraz osób zainteresowanych tym tematem.