Znalazłam na wykopaliskach w lesie kośc i zastanawiam się co to może być.
Czy ta kośc należy do jakiegoś zwierzęcia ?
http://img638.imageshack.us/img638/5679/p8231431.jpg
Czekam na odpowiedz .
Czy to ząb dinozaura ?
- szerman
- Neogeński mastodont
- Imię i nazwisko: MSz
Re: Czy to ząb dinozaura ?
Chyba szybciej pazur niż ząb, ale... czemu on jest pusty w środku?
Gdzie dokładnie go znalazłaś? Czy był w jakieś skale, czy swobodnie sobie leżał na powierzchni? Jeżeli sobie leżał w runie leśnym, to z pewnością nie jest to skamieniałość sprzed milionów lat, a przez to wydrążenie jego środka zastanawiam się, czy to w ogóle jest pozostałość jakiegoś zwierzęcia. Ale niech się wypowiedzą ci, co badają na co dzień skamieniałości.
Gdzie dokładnie go znalazłaś? Czy był w jakieś skale, czy swobodnie sobie leżał na powierzchni? Jeżeli sobie leżał w runie leśnym, to z pewnością nie jest to skamieniałość sprzed milionów lat, a przez to wydrążenie jego środka zastanawiam się, czy to w ogóle jest pozostałość jakiegoś zwierzęcia. Ale niech się wypowiedzą ci, co badają na co dzień skamieniałości.
"Mastodon sapiens"
-
- Kredowy tyranozaur
- Imię i nazwisko: Tomasz Skawiński
Jak dla mnie to to raczej róg niż ząb/pazur. Bo ja wiem... żubra? Tura? Czegoś z epoki lodowcowej? Nie mam pojęcia. No i tak jak pisał szerman - duże znaczenie ma miejsce znalezienia. Ale co do identyfikacji to powinien się wypowiadać ktoś lepiej znający się na skamieniałościach ode mnie ;)
Tak wiele dinozaurów, tak mało czasu...
Dokładnie to na polach , wykopuja tam teraz piach. Leżał wcześniej dalej.
Bardzo mnie ciekawi co to może być. W środku to jest puste. Myślałam że to ząb ale raczej nie był by pusty. Z dotyku przypomina kośc.
Mogę zrobić jeszcze dokładniejsze zdjęcia oraz wymiary.
Bardzo mnie ciekawi co to może być. W środku to jest puste. Myślałam że to ząb ale raczej nie był by pusty. Z dotyku przypomina kośc.
Mogę zrobić jeszcze dokładniejsze zdjęcia oraz wymiary.
Skoro kość to tylko zwierzęca ;-)
Zdjęcie kiepskie, ale wygląda na róg. Współczesny lub subfosylny. Może krowa... Nie wiem. Potrzeba lepszych zdjęć.
Zdjęcie kiepskie, ale wygląda na róg. Współczesny lub subfosylny. Może krowa... Nie wiem. Potrzeba lepszych zdjęć.