skamienia??o??ci Dawida
- Tomasz
- Kredowy tyranozaur
OczywiĹcie... Dawid kiedyĹ pisaĹ na gg, Ĺźe moĹźna znaleĹşÄ duĹźo skamielin naniesionych przez lodowce... czy jakoĹ tak ;) JeĹli chodzi o dokĹadniejsze dane, Dawid (lub inny fachowiec
) musiaĹby odpowiedzieÄ osobiĹcie... jeĹli chodzi zaĹ o to gdzie ich szukaÄ to moĹźna zaczÄ
Ä od róşnych zagĹÄbieĹ terenu, bo raczej samemu nie polecam siÄ zapÄdzaÄ na Ĺźwirownie lub do jakiegoĹ kamienioĹomu. 
EDIT:
Ja przykĹadowo znalazĹem doĹÄ duĹźo skamielin poprostu przeszukujÄ c Ĺźwirek przy budynkach... niezĹy widok zobaczyÄ takiego "byka" przed swoim domem grzebiÄ cego w Ĺźwirze

EDIT:
Ja przykĹadowo znalazĹem doĹÄ duĹźo skamielin poprostu przeszukujÄ c Ĺźwirek przy budynkach... niezĹy widok zobaczyÄ takiego "byka" przed swoim domem grzebiÄ cego w Ĺźwirze

-
- Prekambryjski stromatolit
Ja mieszkam w bornem sulinowie gdzie znajduje duĹźo odciskĂłw muszli znalazĹam takĹźe skamieniaĹoĹÄ podobnÄ
do oĹrodka Ĺlimaka paleozoik, osady polodowcowe
czy ktoĹ moĹźe wie gdzie mogÄ znaleĹşÄ wiÄcej informacji na temat tej skamieniaĹoĹci z okresu paleozoiku
Posty polaczone w jeden.
Daniel M.
Post poprawiony pod wzglÄdem ortografii i literĂłwek
Tomasz
czy ktoĹ moĹźe wie gdzie mogÄ znaleĹşÄ wiÄcej informacji na temat tej skamieniaĹoĹci z okresu paleozoiku
Posty polaczone w jeden.
Daniel M.
Post poprawiony pod wzglÄdem ortografii i literĂłwek
Tomasz
- Dawid Mika
- Jurajski allozaur
Na gĂłrnym ĹlÄ
sku najĹatwiej o gĂłrny karbon i Ĺrodkowy trias. Zerknij na okoliczne haĹdy czy na podsypkÄ pod drogi i parkingi - skamieniaĹoĹci roĹlin sÄ
wszÄdzie. Opisy kilku stanowisk z prawdziwego zdarzenia znajdziesz tu: http://www.pigog.com.pl/index.php?str=p ... 20b3f513f9
Re: skamienia??o??ci Dawida
Sylurski narzutniak znaleziony w czwartek w drodze z Instytutu na pociąg.
dwa okazy Protochonetes striatellus (Dalman, 1928) i jeden cf. Atrypa sp.
sylur: ?przydol (ca. 420-415 Ma)
dwa okazy Protochonetes striatellus (Dalman, 1928) i jeden cf. Atrypa sp.
sylur: ?przydol (ca. 420-415 Ma)