Witam
Czy to rzadkie znaleziska?
Pochodzą z Częstochowy.
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za pomoc
Krzemień pasiasty i Krzemień pasiasty z odciskiem małży
-
- Sylurski akantod
- Imię i nazwisko: Daniel Napieraj
-
- Sylurski akantod
-
- Karboński antrakozaur
Re: Krzemień pasiasty i Krzemień pasiasty z odciskiem małży
A skąd w Częstochowie pochodzą te okazy? Krzemienie pasiaste występują w skałach górnojurajskich, choć szczególnie regionu świętokrzyskiego, ale z tego co widziałem, grzebiesz też w osadach polodowcowych północnych obrzeży Częstochowy. Czy Twoje okazy są z wtórnego złoża?Dimetrodon2 pisze: ↑15 października 2025, o 14:17Czy to rzadkie znaleziska?
Pochodzą z Częstochowy.
-
- Sylurski akantod
Jeden ze żwiru przy drodze a ten z odciskiem z okolic pola kukurydzy na Żabincu niedaleko bunkra.
-
- Karboński antrakozaur
Czyli wiemy, że wtórne złoże, czymkolwiek te paskowane krzemienie są i jak się klasyfikują, a to już pytanie na forum geologiczne. W piachach plejstoceńskich obok jednego z bunkrów znalałem kiedyś mocno zniszczony ułamek skamieniałej kości (niewielka dziura, z której wydobywano piach, lata temu została zasypana). Krzemieni nie szukałem. Na Żabińcu skamieniałości są wymieszane wiekiem, ale z najciekawszych to chyba trafił mi się stromatolit. Fajna okolica.Dimetrodon2 pisze: ↑15 października 2025, o 20:27Jeden ze żwiru przy drodze a ten z odciskiem z okolic pola kukurydzy na Żabincu niedaleko bunkra.

-
- Karboński antrakozaur
Tutaj masz dyskusję o krzemieniach przetransportowanych lodem w okolice Częstochowy:
Nita, M., Nita, J., Andreychouk, V., Myga-Piątek, U., 2023. Extent of the Odranian Glaciation in the Silesian-Kraków Upland. Geological Quarterly, 2023, 67: 33, doi: 10.7306/gq.1700
Nita, M., Nita, J., Andreychouk, V., Myga-Piątek, U., 2023. Extent of the Odranian Glaciation in the Silesian-Kraków Upland. Geological Quarterly, 2023, 67: 33, doi: 10.7306/gq.1700
-
- Sylurski akantod