Odcisk dinozaura?
Odcisk dinozaura?
Witam! Jestem nowy i chciałbym się zapytać czy jest to odcisk dinozaura czy zwykła skała( słabo się na tym znam ).
Temat przeniesiono do odpowiedniego działu. MSz
Temat przeniesiono do odpowiedniego działu. MSz
Ostatnio zmieniony 12 maja 2013, o 10:26 przez soulst, łącznie zmieniany 6 razy.
- Tomasz Singer
- Jurajski allozaur
Re: Odcisk dinozaura?
Skąd pochodzi ten fragment skały?
Nie można tego na razie wykluczyć, ale w piaskowcach zachowują się na ogół naturalne wypukłe odlewy.
Nie można tego na razie wykluczyć, ale w piaskowcach zachowują się na ogół naturalne wypukłe odlewy.
Znalazłem go nad rzeką w woj. małopolskim. 

- Tomasz Singer
- Jurajski allozaur
Można prosić o dokładniejszą lokalizację.
W tym województwie znane są tropy dinozaurów ze środkowej jury, w skale o podobnym wykształceniu.
W tym województwie znane są tropy dinozaurów ze środkowej jury, w skale o podobnym wykształceniu.
Okolice Krakowa 

- szerman
- Neogeński mastodont
- Imię i nazwisko: MSz
A dokładniej jaka miejscowość?soulst pisze:Okolice Krakowa

"Mastodon sapiens"
- Tomasz Singer
- Jurajski allozaur
Mogła się odcisnąć część śródstopia, zwłaszcza, że widać "urwanie" potencjalnego śladu.
Pewne rzeczy mi w tym okazie nie pasują, więc poprosiłem Gerarda, aby spojrzał na te zdjęcia.
Pewne rzeczy mi w tym okazie nie pasują, więc poprosiłem Gerarda, aby spojrzał na te zdjęcia.
-
- Moderator
Mi to niestety na odcisk dinozaura nie wygląda, choć kształt jest intrygujący. Prawdopodobnie to ślad po wypełnieniu skały innym osadem. Gdyby to był odcisk, to widoczne byłyby jakieś struktury deformacyjne, powstałe przy naciśnięciu dinozaura na osad.
Biologia, UW