Witam... Jestem nowy na tym forum i nie wiem czy w dobrym miejscu zaĹoĹźyĹem ten temat ale mam pytanie co to byĹ Pseudogastrolit pytaĹem siÄ kumpla co to jest i mi napisaĹ : to kamyk, ktĂłry w ĹźoĹÄ
dku dinozaura sĹuĹźyĹ jako "kamieĹ mĹyĹski".
Niech mnie ktos oswieci ;d do czego byĹ ten ,,kamieĹ mĹyĹski" potrzebny ?
PYTANIE DOTYCZACE Pseudogastrolitu
-
- Permski synapsyd
- Imię i nazwisko: Krzysztof Lichota
niektore dinozaury nie mogly przezuwac pozywienia, gdyz nie mialy odpowiednich to tego zebow. tak, ze jezeli chcialy strawic jedzenie, musialy polykac kamienie, ktore przy skurczach zoladka mielily pozywienie (rozdrabnialy je). dzieki temu dinozaury mogly sie najesc. podobnie odzywiaja sie krokodyle i wiele ptakow (np. kury)
po wiecej inf zwroc sie do kogos bardziej doswiadczonego albo do wikipedii
pozdro
po wiecej inf zwroc sie do kogos bardziej doswiadczonego albo do wikipedii

pozdro
- Krzysztof
- Triasowy silezaur
- Imię i nazwisko: Krzysztof
Re: PYTANIE DOTYCZACE Pseudogastrolitu
Tu siÄ nie, przedstawiamy to nie, ten dziaĹ. RadziĹbym przeglÄ daÄ trochÄ tematy rozmĂłw i tematy dziaĹĂłw.Nadir pisze:Witam... Jestem nowy na tym forum i nie wiem czy w dobrym miejscu zaĹoĹźyĹem ten temat ale mam pytanie co to byĹ Pseudogastrolit pytaĹem siÄ kumpla co to jest i mi napisaĹ : to kamyk, ktĂłry w ĹźoĹÄ dku dinozaura sĹuĹźyĹ jako "kamieĹ mĹyĹski".
Niech mnie ktos oswieci ;d do czego byĹ ten ,,kamieĹ mĹyĹski" potrzebny ?
Krzysiu te kamienie to gastrolity.
- Tomasz Singer
- Jurajski allozaur
JeĹli chodzi o gastrolity to sÄ
tzw. kamienie ĹźoĹÄ
dkowe. Jak to juĹź wspomieli koledzy powyĹźej sĹuĹźyĹy dinozaurom do rozcierania pokarmu, dotyczy to przedstawicieliróźnych grup, z wyjÄ
tkiem nie licznych, ktĂłre miaĹy sprawny mechanizm Ĺźucia. Przedrostek pseudo moĹźe wskazywaÄ, iĹź nie jest to prawdziwy gastrolit, prawdopodobnie byĹ to otoczak, znajdujÄ
cy siÄ w pobliĹźu koĹci, ale pewne cechy jak np. niezmatowiona powierzchnia, wyklucza, aby braĹ udziaĹ w rozcieraniu. Dobry przykĹad to domniemane gastrolity towarzyszÄ
ce koĹciom Seismosaurus. 
- Daniel Madzia
- Jurajski allozaur
- Kontakt:
Czemu od razu takim tonem?Krzysztof pisze:Tu siÄ nie, przedstawiamy to nie, ten dziaĹ. RadziĹbym przeglÄ daÄ trochÄ tematy rozmĂłw i tematy dziaĹĂłw.
W wypadku "sejsmozaura" jednak chodzilo o otoczaki. Nie byly to gastrolity.Tomasz Singer pisze:Dobry przykĹad to domniemane gastrolity towarzyszÄ ce koĹciom Seismosaurus.
- Tomasz Singer
- Jurajski allozaur