Wczoraj wpadł pierwszy zwiastun czwartej już części serii "Jurassic World". Z jednej strony cieszę się, ponieważ pierwsze 2 części oceniam jako nienajgorsze blockbustery (nie mówię, że dobre kontynuacje "Parków Jurajskich"), ale z drugiej strony jestem zaniepokojony tym co zobaczyłem. Fabuła wygląda dość prosto: niewielka grupa "komandosów" wraz z paleontologiem, a później z tamtejszą rodziną udaje się na wyprawę mającą na celu pobrania związków z trzech największych gadów (rzekomo dinozaurów, ale oczywiście nie każde z wybranych zwierząt jest dinozaurem), mające potencjalnie ważne znaczenie medyczne. Rzecz w tym, że dinozaury w większości świata wymarły z powodu nieodpowiadającego im klimatu i przeżyły tylko w tropikach, m.in. w okolicach Barbadosu, gdzie udaje się nasza grupa. Okazuje się, że w tej dżungli znajdowała się tajna placówka InGenu, w której próbowali hodować i modyfikować genetycznie dinozaury (w sensie do oryginalnego Parku). Obecnie jednak placówka jest opuszczona, a na wyspie żyją zmutowane wielkie gady (m.in. ?argentynozaur, hacegopteryks, tyranozaur oraz "Xenomoporphotyrannus scotti" [główny "zły" mutant - nie wiadomo co, ale nieco przypomina skrzyżowanie tyranozaura, rancora i ksenomorfów]). W przybrzeżnych wodach grasują zaś spinozaury, które weszły w symbiozę (chyba protokooperację) z mozazaurem.
Szczerze, pachnie to trochę "Zaginonym Światem" z dużą domieszką "Jurassic World" oraz horroru (choć pomysł ze spinozaurami nierealny ale nawet ciekawy).
"Jurassic World Rebirth" - wątpliwe odrodzenie
-
- Złoty Dinek I-VI 2024
- Imię i nazwisko: Michał Siedlecki
-
- Triasowy silezaur
Re: "Jurassic World Rebirth" - wątpliwe odrodzenie
Jak dla mnie, Park Jurajski to franczyza na którą składają się dwie książki i dwa filmy.
-
- Złoty Dinek I-VI 2024
- Imię i nazwisko: Michał Siedlecki
Sprostowanie i rozwinięcie poprzedniego postu:
1) "Ksenomorfotyran" oczywiście nie ma oficjalnej nazwy ale na ten moment wiemy, iż jest to zmutowany tyranozaur. Zyskał również inny pseudonim "Diabolus rex" ("D-rex").
2) Pomyliłem się co do identyfikacji części zwierząt że zwiastuna: Hatzegopteryx okazał się być zmutowanym Quetzalcoatlus (czegoby nie mówić o "Dominion", ich kecalkoatl wyglądał poprawniej), a olbrzymi zauropod to Titanosaurus (nie rozumiem decyzji, tytanozaury są obecnie w miarę rozpoznawalne, ale na pewno nie ten rodzaj). Ponadto, w nowej części pojawią się również Velociraptor (zbytnio się nie zmienił w porównaniu do poprzednich części), Dilophosaurus (dalej z kołnierzem), Parasaurolophus oraz Triceratops.
1) "Ksenomorfotyran" oczywiście nie ma oficjalnej nazwy ale na ten moment wiemy, iż jest to zmutowany tyranozaur. Zyskał również inny pseudonim "Diabolus rex" ("D-rex").
2) Pomyliłem się co do identyfikacji części zwierząt że zwiastuna: Hatzegopteryx okazał się być zmutowanym Quetzalcoatlus (czegoby nie mówić o "Dominion", ich kecalkoatl wyglądał poprawniej), a olbrzymi zauropod to Titanosaurus (nie rozumiem decyzji, tytanozaury są obecnie w miarę rozpoznawalne, ale na pewno nie ten rodzaj). Ponadto, w nowej części pojawią się również Velociraptor (zbytnio się nie zmienił w porównaniu do poprzednich części), Dilophosaurus (dalej z kołnierzem), Parasaurolophus oraz Triceratops.
- szerman
- Neogeński mastodont
- Imię i nazwisko: MSz
Polska premiera już za tydzień w piątek, 4 lipca:
https://www.filmweb.pl/film/Jurassic+Wo ... 5-10054313
Po Dominion nie mam zamiaru przeznaczyć na nowy tytuł ani złotówki. W sumie na co bym nie poszedł dziś do kina, to nie będę zadowolony... Raczej obejrzę (tak z zasady) na Netflixie czy Disney+, o ile tylko trafi na te platformy.
https://www.filmweb.pl/film/Jurassic+Wo ... 5-10054313
Po Dominion nie mam zamiaru przeznaczyć na nowy tytuł ani złotówki. W sumie na co bym nie poszedł dziś do kina, to nie będę zadowolony... Raczej obejrzę (tak z zasady) na Netflixie czy Disney+, o ile tylko trafi na te platformy.
"Mastodon sapiens"
- szerman
- Neogeński mastodont
- Imię i nazwisko: MSz
Czy ktoś oglądał najnowszego JW: R? Z tego, co czytałem, to zdania są podzielone - jedni uważają, że jest o wiele lepszy od Dominion, inni, że... jest jeszcze gorszy.
Na Filmwebie średnia z ~2,2 tys. ocen to zaledwie 5,6 i 4,6 wg krytyków (7 ocen).
Na Filmwebie średnia z ~2,2 tys. ocen to zaledwie 5,6 i 4,6 wg krytyków (7 ocen).
"Mastodon sapiens"
Pierwszy Jurassic World był tak słaby, że stwierdziłem l, że kolejny raz do tej samej rzeki nie wchodzę.
Ewenementem byłoby gdyby nowa iteracja była lepsza.
Ewenementem byłoby gdyby nowa iteracja była lepsza.