Wężowidła/rozgwiazdy
- baryonyx17
- Kambryjski trylobit
Wężowidła/rozgwiazdy
Cześć, przychodzę z kolejnym pytaniem.
Mianowicie czy te tabliczki z nazwami nie powinny zostać zamienione?
Wydaje mi się (aczkolwiek szkarłupnie są daleko poza moim zakresem wiedzy), że to właśnie okaz znajdujący się z przodu ze względu na swoje giętkie ramiona należy do wężowideł, a z tyłu znajduje się rozgwiazda.
Niestety nie pamiętam gdzie te zdjęcia zostały zrobione, znalazłem je pewnego dnia przeglądając album ze skamieniałościami telefonie.
Wydaje mi się (aczkolwiek szkarłupnie są daleko poza moim zakresem wiedzy), że to właśnie okaz znajdujący się z przodu ze względu na swoje giętkie ramiona należy do wężowideł, a z tyłu znajduje się rozgwiazda.
Niestety nie pamiętam gdzie te zdjęcia zostały zrobione, znalazłem je pewnego dnia przeglądając album ze skamieniałościami telefonie.
All we are is Broken Glass
Thrown to the floor,
we were never meant to last
Thrown to the floor,
we were never meant to last
- kryty_niekrytyczny
- Triasowy silezaur
Re: Wężowidła/rozgwiazdy
Pewnie kupione w Maroko - zacząłbym od sprawdzenia czy to w ogóle skamieniałości ;) Opisy mogą być OK (wężowidło wygląda na wężowidło a rozgwiazda na rozgwiazdę), ale z tych zdjęć to ciężko mi powiedzieć, bo nie jestem opatrzony w paleozoicznych Asterozoa. Poza tym, poza rozgwiazdami i wężowidłami, w grę wchodzą jeszcze dwie inne grupy - somasteroidy i stenuroidy.
Nie zdziwiłbym się, gdyby na zdjęciach był jeden gatunek.
[Stamp: Apsaravis] [Avatar: P. Weimer, CC BY-NC-SA 2.0]
-
- Jurajski allozaur
Według mnie tak. Z własnego doświadczenia wiem, że rozgwiazdy mają dosyć sztywne ramiona nie da się ich łatwo wygiąć, centralny dysk jest wybitnie wężowidłowy. Według mnie to Ophiura z formacji Kataoua. Co do drugiego nie jestem pewien.baryonyx17 pisze: ↑8 lipca 2023, o 23:19Cześć, przychodzę z kolejnym pytaniem.
- kryty_niekrytyczny
- Triasowy silezaur
Oj, na pewno nie Ophiura! Nie w ordowiku!
-
- Jurajski allozaur
Sorry, pisałem z telefonu chodziło mi o Ophiuroides , ale teraz przy okazji zobaczyłem, że to chyba kolekcjonerska nazwa.
- kryty_niekrytyczny
- Triasowy silezaur
Ophiuroides - o ile wiem, nie ma takiego rodzaju. Pewnie zniekształcona nazwa gromady Ophiuroidea.
-
- Jurajski allozaur
Tak handlarze określają wężowidła z ordowiku z Maroka:
https://www.buriedtreasurefossils.com/o ... tar-6.html
(Akurat ten nie podobny, wczoraj widziałem jak jeden do jednego z pięciokątnym dyskiem)
https://www.buriedtreasurefossils.com/o ... tar-6.html
(Akurat ten nie podobny, wczoraj widziałem jak jeden do jednego z pięciokątnym dyskiem)