Lokalizacja- Roztocze środkowe - wykopki pod budowę osiedla.
Prawdopodobnie jura.
Tych podłużnych odcisków muszli jest tu sporo, niektóre mają długość nawet około 80cm. Czy to jakiś belemit?
Półokrągły odcisk przypomina mi troche kształtem skorupę żółwia. Dobrze mi się wydaje?
Pozdrawiam,
Rafał
Co to za skamieniałości?
- Tomasz Singer
- Jurajski allozaur
Re: Co to za skamieniałości?
Na pierwszym zdjęciu to ośródki (naturalne odlewy muszli) amonity o wyprostowanych muszlach z rodzaju Baculites. Natomiast ten duży obiekt na drugim zdjęciu nie jest pancerzem żółwia. To może być odcisk muszli dużego łodzika.
Dzięki za odpowiedź.
-
- Triasowy silezaur
Bakulity na pierwszym zdjęciu. Super okaz! Na drugim - nie jestem pewien, może małż z grupy inoceramów. Kreda, nie jura!
Chyba jeszcze raz tam dziś podjadę. Sporo tam jest interesujacych skamielin. Niestety teren w większości ogrodzony…
Te skały wielkie cmentarzysko bakulitów...
Półokrągły obiekt z poprzednich zdjęć to nie odcisk ale skorupa zatopiona w skale. Po odłamaniu przypomina w dotyku skorupę współczesnych małży. Poniżej zdjęcie pokruszonych kawałków.
Czy biała kreska zatopiona w skale na jednym ze zdjęć poniżej to może być ząb?
Pozdrawiam,
Rafał
Półokrągły obiekt z poprzednich zdjęć to nie odcisk ale skorupa zatopiona w skale. Po odłamaniu przypomina w dotyku skorupę współczesnych małży. Poniżej zdjęcie pokruszonych kawałków.
Czy biała kreska zatopiona w skale na jednym ze zdjęć poniżej to może być ząb?
Pozdrawiam,
Rafał
-
- Triasowy silezaur
Zęba tu nie dostrzegam. Pokruszone fragmenty to warstwa pryzmatyczna skorupy inocerama.