Moje gryzmoły
- Przyszły paleontolog
- Dewoński labiryntodont
- Imię i nazwisko: Tomasz Glowienke
Moje gryzmoły
Oto pierwszy obrazek przedstawiający Genyodectes. Rysowałem na podstawie holotypu.
http://pl.tinypic.com/view.php?pic=xnep28&s=5
Niestety, jak to bywa z Tinypic obrazek został usunięty.
http://pl.tinypic.com/view.php?pic=xnep28&s=5
Niestety, jak to bywa z Tinypic obrazek został usunięty.
Ostatnio zmieniony 23 sierpnia 2012, o 11:22 przez Przyszły paleontolog, łącznie zmieniany 3 razy.
- Przyszły paleontolog
- Dewoński labiryntodont
Masz racje. Bardzo lubię rysować przykładając kartkę do monitora. Niedługo będą
nowe rysunki.
Ostatnio zmieniony 23 sierpnia 2012, o 11:10 przez Przyszły paleontolog, łącznie zmieniany 1 raz.
- Przyszły paleontolog
- Dewoński labiryntodont
Ostatnio zmieniony 23 sierpnia 2012, o 11:11 przez Przyszły paleontolog, łącznie zmieniany 1 raz.
- Przyszły paleontolog
- Dewoński labiryntodont
Aha, zapomniaĹem podaÄ tego na czym siÄ wzorowaĹem.
WzorowaĹem siÄ na tym.

WzorowaĹem siÄ na tym.

Ostatnio zmieniony 6 lipca 2009, o 17:19 przez Przyszły paleontolog, łącznie zmieniany 1 raz.
- szerman
- Neogeński mastodont
- Imię i nazwisko: MSz
Raczej PelecanimimusPrzyszĹ‚y paleontolog pisze: Pelikanim. ZdjÄcie .... szkoda gadaÄ.

- Przyszły paleontolog
- Dewoński labiryntodont
- Dawid Mika
- Jurajski allozaur
Nie lubiÄ krytykowaÄ, bo sam bardzo kiepsko rysujÄ, ale czy zamiast Ĺusek Utahraptor nie powinien mieÄ piĂłr ? Nie ma Ĺźadnych dowodĂłw na obecnoĹÄ Ĺusek u dromeozaurydĂłw, choÄ utrata piĂłr i ponowne wyksztaĹcenie Ĺusek jest moĹźliwe. Po za tym koĹczyny tylne sÄ
dwu- palczaste (nie widaÄ pierwszego ani czwartego palca stopy), a palce "dĹoni" jakoĹ dziwnie wyglÄ
daja. ChoÄ nie od razu Rzym zbudowano - poÄwicz, a bÄdzie lepiej.
-
- Moderator
A co z phylogenetic bracketing Mateuszu
Nie ma Ĺźadnych dowodĂłw na to, Ĺźe Utahraptor byĹ jakimĹ wyjÄ
tkiem w swej grupie.

-
- Moderator
- Dawid Mika
- Jurajski allozaur
Kompsognata ? PrzecieĹź nie znamy jego pokrycia ciaĹa. Chyba chodzi o jurawenatora, choÄ:Utahraptor pisze:Nie ma teĹź bezpoĹrednich dowodĂłw, Ĺźe byĹ taki jak jego krewniacy. Patrz na kompsognata, albo na owĹosienie u róşnych nosoroĹźcĂłw.
1. Ĺuski widaÄ w okolicy tylna ogona, co nie wyklucza, Ĺźe w innych miejscach byĹy piĂłra (u psittakozaura widaÄ Ĺuski, piĂłra (?) sÄ tylko na ogonie czyli jest podobny przypadek, u samego sinozauropteryksa nie widaÄ piĂłr w okolicach koĹci kwadratowej, ogona itp., jednak sam nie wiem czy nie wynika to po prostu z ich niezachowania)
2. przy szczÄ tkach znaleziono dziwne, wĹĂłkniste struktury, ktĂłre autorzy jego opisu zinterpretowali jako efekt rozkĹadu kalogenu, choÄ nie podali Ĺźadnych dowodĂłw za tÄ interpretacjÄ .
3. Ĺ.p. Karol Sabath stwierdziĹ na PFSP:
[..] I oprĂłcz milimetrowych guzkĂłw - nie wiem czy bardziej przypominajÄ cych Ĺuski (czemu nie w pierĹcieniach prostopadĹych do osi ogona?) - czy raczej "gÄsiÄ skĂłrkÄ" - moĹźna siÄ tam po prawej dopatrzeÄ rĂłwnolegĹych odciskĂłw piĂłrek(?) - chyba Ĺźe akurat tam preparator metodycznie zarysowaĹ powierzchniÄ grubÄ igĹÄ raz za razem...
-
- Moderator
Mateuszu - z caĹym szacunkiem, co ty piszesz... Znasz jakieĹ Ĺyse maniraptory?
Wielkie ptaki - strusie, moa sÄ
/byly pokryte piĂłrami. Tak samo nikt nie uwaĹźa, Ĺźe gastornis czy fororaki byĹy pokryte Ĺuskami (w tym wypadku to juĹź absurd, no nie? PrzecieĹź to ptaki, a ptaki maja piĂłra
). Czemu pĂłĹtonowy (zaznaczam, Ĺźe w jego przypadku masa to niemal czysta spekulacja - najwiÄkszy dromeozauryd - austroraptor miaĹ zdaniem autorĂłw opisu 370 kg) eumaniraptor miaĹby byÄ wyjÄ
tkiem?
NosoroĹźce... jednak sÄ chyba wyjÄ tkimi - wiÄkszoĹÄ duĹźych ssakĂłw jest pokryta sierĹciÄ .
Juravenator - moĹźe kompsognatyd, jednak holotyp jest mĹodziutki, kto wie, moĹźe on jest bardziej bazalny? MĂłgĹ oddzieliÄ siÄ od linii prowadzÄ cej do ptakĂłw zanim celurozaury wyposaĹyĹy siÄ w piĂłrka. Co innego Utahraptor - osadzony gĹÄboko wĹrĂłd pierzastych maniraptorĂłw. MoĹźe przed eumaniraptorami ktĂłreĹ dinozaury nie byĹy caĹkowicie pierzaste. Dlaczego mamy przypuszczaÄ, Ĺźe Utahraptor byĹ choÄby czÄĹciowo Ĺysy, skoro jego krewniacy byli pierzaĹci od stĂłp do gĹĂłw (oczywiĹcie, tak jak ptaki, pewnie miaĹy Ĺuskowate dĹonie, stopy [choÄ anchiornis...
], dziĂłbki...).
WyzwĂłl siÄ ze stereotypĂłw!

NosoroĹźce... jednak sÄ chyba wyjÄ tkimi - wiÄkszoĹÄ duĹźych ssakĂłw jest pokryta sierĹciÄ .
Juravenator - moĹźe kompsognatyd, jednak holotyp jest mĹodziutki, kto wie, moĹźe on jest bardziej bazalny? MĂłgĹ oddzieliÄ siÄ od linii prowadzÄ cej do ptakĂłw zanim celurozaury wyposaĹyĹy siÄ w piĂłrka. Co innego Utahraptor - osadzony gĹÄboko wĹrĂłd pierzastych maniraptorĂłw. MoĹźe przed eumaniraptorami ktĂłreĹ dinozaury nie byĹy caĹkowicie pierzaste. Dlaczego mamy przypuszczaÄ, Ĺźe Utahraptor byĹ choÄby czÄĹciowo Ĺysy, skoro jego krewniacy byli pierzaĹci od stĂłp do gĹĂłw (oczywiĹcie, tak jak ptaki, pewnie miaĹy Ĺuskowate dĹonie, stopy [choÄ anchiornis...
- Przyszły paleontolog
- Dewoński labiryntodont
Staram siÄ nie przyciskaÄ kredki, robie to delikatnie, ale moĹźe czasami mi niewychodziszerman pisze:Za bardzo dociskasz kredkÄ papier, co widaÄ w paru miejscach. SprĂłbuj moĹźe pĂłki co jednokolorowe szkice robione oĹĂłwkiem dla uzyskania wprawy, albo zwyczajnie ''dozuj'' kolorowanie kredkami dla uzyskania lepszego efektu

-
- Moderator
OczywiĹcie, np. walenie, sĹonie, hipopotamy...nazuul pisze:Mateuszu - z caĹym szacunkiem, co ty piszesz... Znasz jakieĹ Ĺyse maniraptory?Wielkie ptaki - strusie, moa sÄ /byly pokryte piĂłrami. Tak samo nikt nie uwaĹźa, Ĺźe gastornis czy fororaki byĹy pokryte Ĺuskami (w tym wypadku to juĹź absurd, no nie? PrzecieĹź to ptaki, a ptaki maja piĂłra
). Czemu pĂłĹtonowy (zaznaczam, Ĺźe w jego przypadku masa to niemal czysta spekulacja - najwiÄkszy dromeozauryd - austroraptor miaĹ zdaniem autorĂłw opisu 370 kg) eumaniraptor miaĹby byÄ wyjÄ tkiem?
Nie trzymam siÄ stereotypĂłw, tylko jestem sceptyczny. Po za tym w rekonstrukcjach mamy wiÄkszÄ wolnoĹÄ sĹowa (czy raczej obrazu)Juravenator - moĹźe kompsognatyd, jednak holotyp jest mĹodziutki, kto wie, moĹźe on jest bardziej bazalny? MĂłgĹ oddzieliÄ siÄ od linii prowadzÄ cej do ptakĂłw zanim celurozaury wyposaĹyĹy siÄ w piĂłrka. Co innego Utahraptor - osadzony gĹÄboko wĹrĂłd pierzastych maniraptorĂłw. MoĹźe przed eumaniraptorami ktĂłreĹ dinozaury nie byĹy caĹkowicie pierzaste. Dlaczego mamy przypuszczaÄ, Ĺźe Utahraptor byĹ choÄby czÄĹciowo Ĺysy, skoro jego krewniacy byli pierzaĹci od stĂłp do gĹĂłw (oczywiĹcie, tak jak ptaki, pewnie miaĹy Ĺuskowate dĹonie, stopy [choÄ anchiornis...], dziĂłbki...).

Biologia, UW
- Dawid Mika
- Jurajski allozaur
MoĹźe to zbytnia czepliwoĹÄ, ale
Masa utahraptora nie jest porĂłwnywalna do pĹetwala, delfina, sĹonia czy choÄby hipopotama. Ponad poĹowÄ dĹugoĹci pewnie stanowiĹ jak u innych dromeozaurydĂłw ogon, wiÄc powierzchnia ciaĹa mniejsza = mniejsze ryzyko przegrzania. A walenie, sĹonie czy hipopotamy to masy koĹci i miÄĹni.Utahraptor pisze: OczywiĹcie, np. walenie, sĹonie, hipopotamy...
Czy upierzenia teropodĂłw jest nowÄ hipotezÄ nie wiem. Pierwszy rysunek pierzastego nieptasiego teropoda pojawiĹ siÄ w 1975 r., a upierzenia maniraptorĂłw zaczÄĹa siÄ w latach osiemdziesiÄ tych przez Grega Paula.Utahraptor pisze: Nie trzymam siÄ stereotypĂłw, tylko jestem sceptyczny. Po za tym w rekonstrukcjach mamy wiÄkszÄ wolnoĹÄ sĹowa (czy raczej obrazu). Trzeba mieÄ trochÄ krytycyzmu do nowych hipotez.
-
- Moderator
Masa tu nie ma znaczenia. Najmniejsze delfiny majÄ
40 kg wagi. Utrata owĹosienia i piĂłr u róşnych grup jest zwiÄ
zana z konkretnymi przystosowaniami do konkretnych sytuacji np. u sÄpĂłw do wyjadania padliny, u golcĂłw zwiÄ
zana jest z Ĺźyciem pod ziemiÄ
, choÄ w sumie nie wiem dlaczego golce sÄ
nagie a krety nie i dlaczego ogon szczura pokryty jest Ĺuseczkami, a nie sierĹciÄ
.
Co do rekonstuowania, to owszem zwiÄ zki z teropodĂłw z ptakami nie sÄ nowe, ale hipoteza, Ĺźe wszystkie teropody byĹy opierzone, a szczegĂłlnie maniraptory jest dosyÄ ĹwieĹźa.
Powiedz mi na jakiej podstawie artyĹci w latach siedemdziesiÄ tych rysowali piĂłrka konkretnym dinozaurom? To byĹy tylko swobodne interpretacje.
Co do rekonstuowania, to owszem zwiÄ zki z teropodĂłw z ptakami nie sÄ nowe, ale hipoteza, Ĺźe wszystkie teropody byĹy opierzone, a szczegĂłlnie maniraptory jest dosyÄ ĹwieĹźa.
Powiedz mi na jakiej podstawie artyĹci w latach siedemdziesiÄ tych rysowali piĂłrka konkretnym dinozaurom? To byĹy tylko swobodne interpretacje.
Biologia, UW
- Dawid Mika
- Jurajski allozaur
PradÄ mĂłwiÄ c - praktycznie na Ĺźadnej. ZarĂłwno Bakker jak i Paul opierali siÄ wyĹÄ cznie na logice "szkielety sÄ tak podobne, wiÄc mogĹy byÄ piĂłra".Utahraptor pisze: Powiedz mi na jakiej podstawie artyĹci w latach siedemdziesiÄ tych rysowali piĂłrka konkretnym dinozaurom? To byĹy tylko swobodne interpretacje.
ChoÄ przesĹanki za upierzeniem maniraptorĂłw nie sÄ nowe (awimim z 1987 r.).
Ale ze mnie ignorant w tej kwestii ....
ChoÄ podsumowujÄ c: nie ma Ĺźadnych dowodĂłw za Ĺuskowatymi maniraptorami, a wszystkie dromeozaurydy z zachowanÄ pokrywÄ ciaĹa miaĹy piĂłra. O ile dobrze rozumiem zasadÄ brzytwy Ockhama to teraz powinno siÄ przyjÄ Ä upierzenie utahraptora, bo nie ma raczej podstaw (poza jurawenatorem, ktĂłry mĂłgĹ mieÄ piĂłra, przecieĹź sam sinozauropteryks miaĹ "nagÄ " skĂłrÄ na koĹci kwadratowej, koĹcu ogona itp.). by sÄ dziÄ inaczej.
Prosty wniosek (utahraptor miaĹ piĂłra, podobnie jak inne dromeozaurydy) jest chyba teraz najlepszy.
-
- Moderator
Jest to caĹkiem prawdopodobne, ale chyba kaĹźdy ma prawo rekonstruowaÄ jak mu siÄ podoba. Mi osobiĹcie podobajÄ siÄ bardziej nieopierzone lub prawie nieopierzone utahraptory, ale kaĹźdy ma wĹasny gust i nie ma co o tym dyskutowaÄ.Prosty wniosek (utahraptor miaĹ piĂłra, podobnie jak inne dromeozaurydy) jest chyba teraz najlepszy.

Biologia, UW
- Przyszły paleontolog
- Dewoński labiryntodont