spinozaur - jednak największy wśród teropodów?
-
- Prekambryjski stromatolit
Tak duĹźe rozmiary z pewnoĹciÄ
potrzebne byĹy spinozaurowi, zauwaĹźcie, Ĺźe w tym okresie, w ktĂłrym ĹźyĹ spinozaur ĹźyĹy w Afryce inne potÄĹźnie zbudowane miÄsoĹźerne dinozaury (choÄby Carcharodontosaurus - 13 metrĂłw). ChoÄby nawet Spinosaurus byĹ tylko padlinoĹźercÄ
to na pewno musiaĹ broniÄ swojej padliny.
PS w Nilu krokodyle nie tylko polujÄ na ryby, gdy antylopy przechodzÄ przez rzekÄ to teĹź je atakujÄ , byÄ moĹźe Spinosaurus czyniĹ tak samo.
Post zostaĹ poprawiony. Nazwy ĹaciĹskie kursywujemy.
nazuul
PS w Nilu krokodyle nie tylko polujÄ na ryby, gdy antylopy przechodzÄ przez rzekÄ to teĹź je atakujÄ , byÄ moĹźe Spinosaurus czyniĹ tak samo.
Post zostaĹ poprawiony. Nazwy ĹaciĹskie kursywujemy.
nazuul
- Tomasz
- Kredowy tyranozaur
DorosĹe krokodyle nilowe prawie nie ĹźywiÄ siÄ rybami ;) Ich gĹĂłwnym poĹźywieniem sÄ kaĹźde w miarÄ duĹźe zwierzÄta ktĂłre nieostroĹźnie podejdÄ nad brzeg zbiornika wodnego w ktĂłrym krokodyle przebywajÄ . Nie tylko antylopy, ale rĂłwnieĹź bawoĹy, zebry, maĹpiatki lub wiÄksze ptaki, a nawet mĹode osobniki sĹoni ;D Czasami takĹźe przejawia siÄ u nich padlinoĹźerstwo (ĹźywiÄ siÄ m.in. martwymi hipopotamami) - takie sprostowanie ;)Spinosaurus aegyptiacus pisze:PS w Nilu krokodyle nie tylko polujÄ na ryby, gdy antylopy przechodzÄ przez rzekÄ to teĹź je atakujÄ , byÄ moĹźe Spinosaurus czyniĹ tak samo.
Ostatnio zmieniony 12 maja 2009, o 12:08 przez Tomasz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Moderator
-
- Kambryjski trylobit
Krokodyle jak najbrdziej zywia sie rybami ! skad takie zalozenie,ze nie ??
Ostatnio zmieniony 12 maja 2009, o 11:46 przez tyranociraptor, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie wazne ze niewiesz wszystkiego,wazne ze wiesz wszystko,to czym sie interesujesz
tyranociraptor pisze:Jakimi kosciami spinozaura dysponuja paleontolodzy ? nieznaleziono jeszcze zadnego szkieletu ?

Szkoda, Ĺźe nie zadaĹeĹ sobie tyle trudu aby poszukaÄ choÄby w linkach ktĂłre Ci przesĹaĹem przez PW.
SzczegĂłĹowo napisany materiaĹ kopalny znajdziesz tu:
http://home.comcast.net/~eoraptor/Home.html
ProponujÄ teĹź przeczytaÄ to:
http://theropoda.blogspot.com/2008/11/m ... conda.html
Nie trzeba pisaÄ post pod postem, wystarczy edytowaÄ. Aby Twoja dopisana wypowiedĹş zostaĹa zauwaĹźona, usuĹ pierwszÄ i napisz nowÄ .
NastÄpne bezsensowne posty bÄdÄ usuwane.

I jeszcze jedno - nie gwaĹÄ piÄknego polskiego jÄzyka. To nie GG, tylko forum - staraj siÄ pisaÄ zgodnie z zasadami jÄzyka polskiego.
- Tomasz
- Kredowy tyranozaur
Z poczÄ tku doczytaj, Ĺźe mĂłwiliĹmy tu o dorosĹych krokodylach nilowych. MĹode ĹźywiÄ siÄ z zasady tylko rybami, owadami i skorupiakami. Lecz po osiÄ gniÄciu dojrzaĹoĹci odĹźywiajÄ siÄ takim pokarmem (oprĂłcz owadĂłw) tylko w razie potrzeby (np. dĹugotrwaĹej gĹodĂłwki, co zdarza siÄ rzadko, poniewaĹź krokodyle mogÄ poĹciÄ nawet do póŠroku), zazwyczaj jednak wybierajÄ duĹźo wiÄksze zdobycze (ktĂłre wymieniaĹem powyĹźej).tyranociraptor pisze:Krokodyle jak najbrdziej zywia sie rybami ! skad takie zalozenie,ze nie ??
-
- Kambryjski trylobit
Tomasz - czekamy na bardziej wiarygodne ĹşrĂłdĹo twierdzenia przeciwnego.http://en.wikipedia.org/wiki/Nile_crocodile#Diet_and_eating_behavior pisze:But even as an adult, a significant portion of a Nile crocodile's diet is fish and other small vertebrates.

- Tomasz
- Kredowy tyranozaur
PĂłki co muszÄ przyznaÄ, Ĺźe siÄ myliĹem (choÄ byĹem i jestem ĹwiÄcie przekonany o swojej racjinazuul pisze:Tomasz - czekamy na bardziej wiarygodne ĹşrĂłdĹo twierdzenia przeciwnego.http://en.wikipedia.org/wiki/Nile_crocodile#Diet_and_eating_behavior pisze:But even as an adult, a significant portion of a Nile crocodile's diet is fish and other small vertebrates.

-
- Kambryjski trylobit
Co do spinozaura,co jadl ?z tego co wyczytalem w postach,spewnoscia zajadal sie rybami to jest prawdopodobnie podstawowa dieta,mowie prawdopodobnie,poniewaz nie znaleziono jego pazurow,jezeli byly jak u baryonyksa to spewnoscia jego podstawowa dieta byly ryby.Nestepnie padlina,dlaczego ? rozkladajace sie mieso jest bardziej miekkie niz zywe miesnie,a moim zdaniem i spewnoscia,spinozaur nie mial takich poteznych szczek jak tyranozaur,ktore by mogly usmiercic np.Paralitytana,chyba ze polowaly grupowo.Jedynymi dinozaurami jakie mogl sobie upolowac spino byly miedzy innymi ouranozaury.Duze rozmiary,jezeli nawet dochodzil do takich rozmiarow jak sie wydaje 17-21 metrow to i tak jego 60 % ciala stanowil ogon,wiec szoku niema,po 2 ,t-rex wazyl ok.5-7 ton i jego waga przeszkadza ekspertom do tego by byl biernym drapieznikiem,mimo jego szczek i zebow,waga spino wynosi ok.7-9 ton niektorzy sadza ze wiecej,ale mimo to wiekszac uwaza,ze byl aktywnym drapiezca,np.ja tego niekapuje ale to nie wazne,duzy zagiel na grzbiecie nie wiadomo jaka pelnil funkcje,ja jestem za tym,ze byl do termoregulacji ciepla,czyli bardzo potrzebna mu rzecz do przezycia,wiec nie chcial by jej chyba uszkodzic podczas jakiejs walki,jego wielki wyglad i zagiel moim zdaniem sluzyly do odstraszania takich dinozaurow jak carcharodontozaury,ktore podejrzewam rezygnowali z walki ze zgledu na wymiary spino,jednak gdy juz podjeli walke,spino raczej nie mial szans na wygrana,poniewaz jego szczeki nie byly tak potezne jak u t-rexa lub carcharodontozaura,zeby moc zagrozic masywnemu cielsku wlasnie temu dinozaurowi.Tak wyglada moja opinia na podstawie postow oraz wiadomosci jakie przeczytalem.pzdr A walka t-rexa ze spino JP 3 to poprostu zal i hanba 

Nie wazne ze niewiesz wszystkiego,wazne ze wiesz wszystko,to czym sie interesujesz
-
- Kambryjski trylobit
Witam,konczyny przednie ? nie ma na co patrzec,poniewaz nie znaloziono ich jeszcze.Ale gdyby posiadal takie jak sa zrekonstruowane dodatkowo ze szponami takimi jak baryonyks,to na 90 % % sluzyly by do lowienia ryb a nie do skrecania karku innym dinozaurom
poniewaz np.szyja tyranozaura byla przystosowana do rozrywania i amortyzowania uderzen podczas ataku,do tego musiala utrzymac ciezar ciezkiej glowy,ktora jest najgrozniejsza bronia rex'a,wiec byla mocno wyrobiona.Rece spinozaura nie byly az tak silne jak sie wydaje,poniewaz nie trenowal ich na silce i nie robil nimi serii na lamanej 2 x po 100 KG na kazdej stronie ;)wiec nie umial ich wykorzystac,jako sile dodatkowa.W porownaniu do masy ciala innego dinozaura,raczki nie daly by rady przewrocic 6 tonowego zwierzecia.Wiec zadnego pozytku znich nie mial oprocz lowienia ryb.Pozdrawiam

- Tomasz
- Kredowy tyranozaur
Wiem, Ĺźe to tylko przypuszczenia, ale gdyby posiadaĹ takie przednie koĹczyny oraz tak dĹugie pazury (jak na rekonstrukcji szkieletu) to nic nie staĹoby na przeszkodzie by uĹźywaĹ ich do ataku na inne dinozaury (najczÄĹciej te wiÄksze). Takie pazury byĹy potÄĹźnÄ broniÄ i zadawaĹy na pewno gĹÄbokie i powaĹźne rany. ChoÄ wedĹug mnie najgroĹşniejszÄ broniÄ spinozaura byĹy zapewne potÄĹźne szczÄki, co nie wyklucza tego, Ĺźe mĂłgĹ wspomagaÄ siÄ "rÄkoma" ;)Wiec zadnego pozytku znich nie mial oprocz lowienia ryb.
-
- Kambryjski trylobit
Heh mialem dopisac,ze moglby jeszce nimi podrzymywac sie na ofierze by lepiej w topic zeby albo tak jak ty piszesz.Moglo by i tak byc.t-rex prawdopodobnie mogl by udzwignac 200 Kg na jedna lape,tak slyszalem chyba horner mowil,wiec spino pewnie ze 400,ale to jest bardzo duzo dla nas ludzi.Jesli chodzi o dinozaury to nie ma to znaczenia.poniewaz ta sa tony a nie Kg :)Tak czy siak Rybozerca,Ramiona przydatne Drapiezca w bardzo malym stopniu
pzdr
PS Przyszlo mi do glowy,przeciez skoro paleontolodzy porownuja czaszke spino do krokodylich to jego paszcza tez byla slaba,nie nadawala sie do rozrywania,wyrywania a tym bardziej szarpania zywego zwierzecia ?Krokodyl jak je kazdy wie,ok spinozaur duzo wiekszy od krokodyla,ale masa antylopy do krokodyla jest mniejsza masa innych dinozaurow do spino przekracza kilku krotnie waga wiec ??? popraw tomasz jaksie myle.
I jeszce jedno do Alien_12 ,pewnie ci sie podobala walka spino z t-rex ? to ja ci powiem jak by to bylo,tak jak w filmie t-rex lapie spino za kark sila szczek plus uderzenie masa w kark spino gruchocza mu kosci,(sila szcek t-rex'a 13.000 niutonow na kazdy zab)nastepna scena jak go przygniata do ziemi raczej nie wyszlo by mu to ale spino ma juz pogruchotane kosci wiec juz nie ma sily sie bronic docisk szczekami na ziemi i po walce
pzdr

PS Przyszlo mi do glowy,przeciez skoro paleontolodzy porownuja czaszke spino do krokodylich to jego paszcza tez byla slaba,nie nadawala sie do rozrywania,wyrywania a tym bardziej szarpania zywego zwierzecia ?Krokodyl jak je kazdy wie,ok spinozaur duzo wiekszy od krokodyla,ale masa antylopy do krokodyla jest mniejsza masa innych dinozaurow do spino przekracza kilku krotnie waga wiec ??? popraw tomasz jaksie myle.
I jeszce jedno do Alien_12 ,pewnie ci sie podobala walka spino z t-rex ? to ja ci powiem jak by to bylo,tak jak w filmie t-rex lapie spino za kark sila szczek plus uderzenie masa w kark spino gruchocza mu kosci,(sila szcek t-rex'a 13.000 niutonow na kazdy zab)nastepna scena jak go przygniata do ziemi raczej nie wyszlo by mu to ale spino ma juz pogruchotane kosci wiec juz nie ma sily sie bronic docisk szczekami na ziemi i po walce

- Tomasz
- Kredowy tyranozaur
Krokodyl nie ma wcale takich sĹabych szczÄk. Wielokrotnie oglÄ daĹem jak krokodyl chwyciĹ 100-150 kg Ĺwiniaka za nogÄ i zamachnÄ Ĺ siÄ nim z ogromnÄ siĹÄ by jÄ oderwaÄ. Krokodyle szczÄki sÄ wrÄcz bardzo wytrzymaĹe, a w poĹÄ czeniu z siĹÄ miÄĹni wrÄcz zabĂłjcze. Nie oznacza to jednak, Ĺźe spinozaur miaĹ podobne "zdolnoĹci" i predyspozycje. Jego szczÄki byĹy duĹźo wÄĹźsze od krokodylich, co wpĹywaĹo na ich wytrzymaĹoĹÄ. A jeĹli chodzi o stosunek masy drapieĹźnika do ofiary to np. krokodyle nilowe osiÄ gajÄ ce do 650 kg masy potrafiÄ pochwyciÄ i wciÄ gnÄ Ä do wody prawie tonowego bawoĹa (800-900 kg).PS Przyszlo mi do glowy,przeciez skoro paleontolodzy porownuja czaszke spino do krokodylich to jego paszcza tez byla slaba,nie nadawala sie do rozrywania,wyrywania a tym bardziej szarpania zywego zwierzecia ?Krokodyl jak je kazdy wie,ok spinozaur duzo wiekszy od krokodyla,ale masa antylopy do krokodyla jest mniejsza masa innych dinozaurow do spino przekracza kilku krotnie waga wiec ??? popraw tomasz jaksie myle.
Spinozaur mĂłgĹ takĹźe polowaÄ jak waran. ZaatakowaÄ ofiarÄ i zadaÄ jej wiele gĹÄbokich ran szczÄkami i pazurami, po czym oddaliÄ siÄ i czekaÄ, aĹź jego zdobycz padnie z powodu utraty krwi lub zakaĹźenia.
-
- Kambryjski trylobit
Tak wiem w sumie to krokodyl ma najwieksza sile szczek w naszych czasach
.Chodzi mi oto ze krokodyl musi sie krecic wokol,zeby moc cos wyrwac,ale nie umial by wyrywac miesa za pomoca samych szczek,poniewaz zeby nie sa wygiete w tyl i pilkowane,tak samo jak u spino,czyli wydaje mi sie spino nie byl az takim zabojca pomimo jego wilekich wymiarow,to jest tylko moje zdanie ale uwazam ze byl wielkim i odrazajacym ciamajda,ktory robil tylko ogromne wrazenie,ale nie byl drapieznikiem.

- Tomasz
- Kredowy tyranozaur
Jednak nie jest to spowodowane siĹÄ szczÄk, czy ich budowÄ , a niskÄ postawÄ krokodyla, co innego u Spinosaurus. GdybyĹ miaĹ racje to spinozaur nie mĂłgĹby byÄ takĹźe padlinoĹźercÄ , poniewaĹź nie mĂłgĹ by oderwaÄ kawaĹkĂłw miÄsa od znalezionych zwĹok.Chodzi mi oto ze krokodyl musi sie krecic wokol,zeby moc cos wyrwac
A jeĹli chodzi o ryboĹźernoĹÄ spinozaura, to wydaje mi siÄ ona maĹo prawdopodobna. Po co w takim przypadku osiÄ gaĹ aĹź tak wielkie rozmiary?
to opublikuj to w jakimĹ periodyku naukowymtyranociraptor pisze:uwazam ze [spino] byl wielkim i odrazajacym ciamajda,ktory robil tylko ogromne wrazenie,ale nie byl drapieznikiem.

Nie za bardzo rozumiem Twoje podejĹie do spraw zwiÄ zanych z anatomiÄ i zachowaniem wymarĹych przed milionami lat olbrzymich teropodĂłw - one nie majÄ Ĺźadnych odpowiednikĂłw w Ĺwiecie wspĂłĹczesnym, a caĹa wiedza opiera siÄ na znaleziskach i porĂłwnaniach, np. wiemy, Ĺźe barionyks zjadĹ mĹodego iguanodona - bo miaĹ go w brzuchu. SkÄ d wiesz, Ĺźe Ĺapy spinozaura mogĹy podnieĹÄ tyle kg i jak ich uĹźywaĹ? Tego nie da siÄ okreĹliÄ bez ich znalezienia i porzÄ dnych badaĹ paleo-bio-mechanicznych.
To opublikowaĹ (znaczÄ ca róşnica w porĂłwnaniu do "mĂłwiĹ") Carpenter.tyranociraptor pisze:t-rex prawdopodobnie mogl by udzwignac 200 Kg na jedna lape,tak slyszalem chyba horner mowil
Dlaczego spinozaur nie mĂłgĹby ĹapaÄ mniejszych od niego zwierzÄ t "rÄkami"? ZauwaĹź, Ĺźe wiele prawdopodobnych krewnych spinozaurydĂłw (np. torwozaur, megaraptor) miaĹo bardzo potÄĹźne Ĺapy - zapewne przydatne do chwytania nimi ofiar. Gdyby byĹy niepotrzebne, pewne by zanikaĹyhttp://en.wikipedia.org/wiki/Tyrannosaurus#Arms pisze:Tyrannosaurus rex forelimb bones exhibit extremely thick cortical bone, indicating that they were developed to withstand heavy loads. The biceps brachii muscle of a full-grown Tyrannosaurus rex was capable of lifting 199 kilograms (439 lb) by itself; this number would only increase with other muscles (like the brachialis) acting in concert with the biceps. A Tyrannosaurus rex forearm also had a reduced range of motion, with the shoulder and elbow joints allowing only 40 and 45 degrees of motion, respectively. In contrast, the same two joints in Deinonychus allow up to 88 and 130 degrees of motion, respectively, while a human arm can rotate 360 degrees at the shoulder and move through 165 degrees at the elbow. The heavy build of the arm bones, extreme strength of the muscles, and limited range of motion may indicate a system designed to hold fast despite the stresses of a struggling prey animal.[55]
[...]
[55] Carpenter, Kenneth; Matt Smith (2001). "Forelimb Osteology and Biomechanics of Tyrannosaurus rex". in Darren Tanke and Kenneth Carpenter. Mesozoic vertebrate life. Bloomington: Indiana University Press. pp. 90–116. ISBN 0-253-33907-3.
WidzÄ, Ĺźe bardzo lubisz tyranozaura a spinozaura nie, ale nie na tym polega naukowe podejĹcie. Mam nadziejÄ, Ĺźe stac CiÄ na bardziej dojrzaĹe podejĹcie do sprawy, tym bardziej, Ĺźe jesteĹ ode mnie starszy.

Jak juĹź pisaĹem Ci na PW (nie odebraĹeĹ), pisz bardziej starannie, bo aĹź siÄ nie chce czytaÄ Twoich wypocin.
MoĹźe warto troche wiÄcej poczytac na ten temat?
1) Na DML byĹa zdaje siÄ dyskusja o diecie spinozaura i wielkich rybach na ktĂłre polowaĹ (temat Size of *Neoceratodus africanus* and/or *N. tuberculatus* i zdaje siÄ kilka pokrewnych - nie wiem, nie czytaĹem) ->> http://dml.cmnh.org/2009Mar/
2) ParÄ wpisĂłw takĹźe tu: http://theropoda.blogspot.com/search/la ... osauroidea
3) No i oczywoĹÄie opis: http://www.dinozaury.com/forum/viewtopic.php?t=2889
O widze, Ĺźe Tomasz teĹź pisaĹ:
Bo wokóŠbyĹo mnĂłstwo wielkich teropodĂłw?Tomasz pisze:A jeĹli chodzi o ryboĹźernoĹÄ spinozaura, to wydaje mi siÄ ona maĹo prawdopodobna. Po co w takim przypadku osiÄ gaĹ aĹź tak wielkie rozmiary?
WĹaĹciwie dlaczego nie mĂłgĹby polowaÄ na tytanozaury, ryby i moĹźe jeszcze inne zwierzaczki - krokodylomorfy, moĹźe iguanodonty (moĹźe hipotetycznego potomka Lurdusaurus)? PadlinÄ pewnie teĹź wcinaĹ.
- Tomasz
- Kredowy tyranozaur
Zgadzam siÄ, teĹź tak uwaĹźam ;) ChodziĹo mi oczywiĹcie o ryboĹźernoĹÄ z wykluczeniem drapieĹźnictwa, bo nic nie wyklucza tego by zajadaĹ siÄ raz po raz rybkami :DWĹaĹciwie dlaczego nie mĂłgĹby polowaÄ na tytanozaury, ryby i moĹźe jeszcze inne zwierzaczki - krokodylomorfy, moĹźe iguanodonty (moĹźe hipotetycznego potomka Lurdusaurus)? PadlinÄ pewnie teĹź wcinaĹ.
- Ceratopsian24
- Sylurski akantod
- Imię i nazwisko: Daniel Wiecheć
- Kontakt:
Re:
Uważasz że kopniak zebry nic nie może zrobić?Pawfunia pisze:Krokodyle maja zwarta kosc strasznie twarda. Kopniak zebry w glowe prawie nic mu nie zrobi. czaszka jest ciezka bo nie musi jej dzwigac poniewaz jest unoszona na wodzie. A jej ksztalt?! Jest bardziej trojkatna u nilowych. Teza ze spinozaury byly rybozerne powstale z tego ze caszka i zeby sa podobne do Gawiala (krokodyla) a ten bardzo latwo lamie cienki pysk oraz ma takie same zeby jak spinozaur. Zobacz:
To chyba nigdy nie byłeś na safari!
Miałem przyjemność oglądania przeprawy przez rzekę zebr i gnu w Kenii (Masai Mara),akurat krokodyle polowały, i wybrał za cel źrebię- nic trudnego, lecz gdy zaczęły się brać za dorosłe zebry to naprawdę wyglądało to jakby krokodyle nie miały mózgu ...
Nie dość ze jeden dość niewielki (ok.3 m.) krokdoyl zaatakował dorosłego ogiera zebry ,to stracił oko i jego górna szczęka była nieforemnie wykrzywiona ,według Mnie na 100% złamana, a po całej przeprawie na brzegu rzeki widziałem martwego krokodyla ,ok.4,5 m., najprawdopodobniej został stratowany przez gnu i zebry ,jestem tego pewien bo migracja w ostatnich latrach była naprawdę rekordowa!- ponad 800,000tys. gnu i ok.250 tys.zebr stepowych przywędrowało do Masai Mara z Serengeti,prześlę zdjęcia z przeprawy:

Jeżeli więc uważasz że kopnięcie zebry nie zrobi nic wielkiego krokodylowi, chociażby 3-4 metrowemu, to jesteś w błędzie.
To prawda- czaszka tego gada jest bardzo,ale to bardzo twarda,ale są takie czułe miejsca, nawet w tej czaszce,gdzie zebra może bez problemu pozbawić go życia .

I Love Migration in Kenya and Tanzania

Re: spinozaur - jednak najwiĂ?kszy w??r??d teropod??w?
Fajna sprawa takie safari a taka przeprawa to już w ogóle 
Na zdechłym krokodylu jakaś jaszczurka siedzi (waran?). Wiesz jaka?

Na zdechłym krokodylu jakaś jaszczurka siedzi (waran?). Wiesz jaka?
- Kahless
- Karboński antrakozaur
- Kontakt:
Ano waran, dokładniej nilowy Varanus niloticus. Podłe to to są gadziny 

-
- Sylurski akantod
- Imię i nazwisko: Aleksander Wiśniewski
Gawiale czy wąskopyskie krokodyle są głównie rybożerne, ale uzupełniają innymi zwierzętami swój jadłospis.
Jeżeli chodzi o spinozaura (Spinosaurus) słyszałem że prawdopodobnie bardziej lądowym niż inne spinozaurydy. I jest pewne że spinozaur wzbogacał dietę o lądowe zwierzęta jak ornitopody czy małe lub średniej wielkości zauropody jak Aegyptosaurus. Jednakże Carcharodontosaurus pewnie brał pierwsze skrzypce jeżeli chodzi o polowanie na lądowe zwierzęta. Jest takie prawdopodobieństwo że Spinosaurus mógł odganiać mniejsze drapieżniki od zdobyczy, ale prawdziwy rozmiar spinozaura jest nie znany.
Dal Sasso oszacował 16-18 m (opierając się o blisko spokrewnionych z nim spinozaurydach) oraz masę na 7-9 ton co jest zapewne niedoszacowane jeżeli MSNM V4047 byłby tak duży.
http://reocities.com/Athens/bridge/4602/spinoskull.pdf
Therrier i Henderson zrobili "tyranozaurowatego" Spinosaurus z 1.5 m czaszką oraz 12.6 m długości. Ale i tak to jest lepsze niż (z pewnością) zgadywanie Hornera na temat rozmiaru oraz długości czaszki (8 ft = 2.4 m)
http://www.youtube.com/watch?v=RViCbyGIKEo
Nie mógłbym mu również ufać na temat Celeste będący 10 % większy od FMNH PR2081.
Ps. Jak powiedziałem wcześniej nie mam nic przeciwko że w JP może być inny główny drapieżnik niż tyranozaur, jednakże stwierdzenie "T. rex being scavenger rather than hunter" jest naprawdę głupim powodem zmiany...
Jeżeli chodzi o spinozaura (Spinosaurus) słyszałem że prawdopodobnie bardziej lądowym niż inne spinozaurydy. I jest pewne że spinozaur wzbogacał dietę o lądowe zwierzęta jak ornitopody czy małe lub średniej wielkości zauropody jak Aegyptosaurus. Jednakże Carcharodontosaurus pewnie brał pierwsze skrzypce jeżeli chodzi o polowanie na lądowe zwierzęta. Jest takie prawdopodobieństwo że Spinosaurus mógł odganiać mniejsze drapieżniki od zdobyczy, ale prawdziwy rozmiar spinozaura jest nie znany.
Dal Sasso oszacował 16-18 m (opierając się o blisko spokrewnionych z nim spinozaurydach) oraz masę na 7-9 ton co jest zapewne niedoszacowane jeżeli MSNM V4047 byłby tak duży.
http://reocities.com/Athens/bridge/4602/spinoskull.pdf
Therrier i Henderson zrobili "tyranozaurowatego" Spinosaurus z 1.5 m czaszką oraz 12.6 m długości. Ale i tak to jest lepsze niż (z pewnością) zgadywanie Hornera na temat rozmiaru oraz długości czaszki (8 ft = 2.4 m)
http://www.youtube.com/watch?v=RViCbyGIKEo
Nie mógłbym mu również ufać na temat Celeste będący 10 % większy od FMNH PR2081.
Ps. Jak powiedziałem wcześniej nie mam nic przeciwko że w JP może być inny główny drapieżnik niż tyranozaur, jednakże stwierdzenie "T. rex being scavenger rather than hunter" jest naprawdę głupim powodem zmiany...
- Danu
- Jurajski allozaur
- Imię i nazwisko: Krzysztof Stuchlik
Co do spinozaura Holtz podaje już tylko 16 m, Hartman na najnowszej rekonstrukcji dał mu 15,6 m. Wydaje mi się, że to 16 m jest znacznie bardziej prawdopodobne a większe szacunki to coś w stylu 35 metrowych tytanozaurów i 40 metrowych diplodoków. Zawsze początkowo media jak i autorzy opisu często kreują "naj"/
Tribute to Dinosaurs 2020