Terminy anatomiczne
-
- Kredowy tyranozaur
- Imię i nazwisko: Tomasz Skawiński
opisthocoelous - tyĹowklÄsĹy
pleurocoels - pleurocele (wgĹÄbienia w krÄgach)
procoelous - przodowklÄsĹy
amphiplatyan - chyba chodzi o krÄg, ktĂłrego centrum jest pĹaskie i z przodu i z tyĹu
subcircular - dosĹownie "podokrÄ gĹy", czyli chyba chodzi o "niemal okrÄ gĹy", "w przybliĹźeniu okrÄ gĹy", a przynajmniej ja to w podobny sposĂłb tĹumaczyĹem.
pleurocoels - pleurocele (wgĹÄbienia w krÄgach)
procoelous - przodowklÄsĹy
Kilka razy spotkaĹem siÄ z tym terminem, ale juĹź nie pamiÄtam co oznacza. Ale chyba nie ma on nic wspĂłlnego z paratypami, lektotypami czy inszymi typamiszerman pisze:- hypodigm --> coĹ ala paratyp, lektotyp itp.? nie tĹumaczy siÄ tego wyraĹźenia?

amphiplatyan - chyba chodzi o krÄg, ktĂłrego centrum jest pĹaskie i z przodu i z tyĹu
subcircular - dosĹownie "podokrÄ gĹy", czyli chyba chodzi o "niemal okrÄ gĹy", "w przybliĹźeniu okrÄ gĹy", a przynajmniej ja to w podobny sposĂłb tĹumaczyĹem.
-
- Moderator
- Puszkin
- Ordowicki bezszczękowiec
- Imię i nazwisko: Przemysław Puszkiewicz
Re: Terminy anatomiczne
mógłby mi ktoś pomóc przetłumaczyć (o ile się da?) te terminy:
zygosphene
parapophysis
prezygapophyseal
prezygapophysis
Nazwy występujące na kręgach u węży.
zygosphene
parapophysis
prezygapophyseal
prezygapophysis
Nazwy występujące na kręgach u węży.
If you know your history,
Then you would know where you coming from,
Then you wouldn't have to ask me,
Who the 'eck do I think I am.
Then you would know where you coming from,
Then you wouldn't have to ask me,
Who the 'eck do I think I am.
- szerman
- Neogeński mastodont
- Imię i nazwisko: MSz
zygosphene - środkowy wyrostek przedniej części łuku neuralnego
parapophysis - wyrostek poprzecznie brzuszny lub główkowy
prezygapophyseal - wyrostek (przed?)międzykręgowy
prezygapophysis - wyrostek przedstawowy
PS Dobrze by było by ktoś znający anatomię dokonał korekty, bo żadnego powyższego tłumaczenia nie jestem pewien.
PS Dobrze by było by ktoś znający anatomię dokonał korekty, bo żadnego powyższego tłumaczenia nie jestem pewien.
"Mastodon sapiens"
-
- Kredowy tyranozaur
Zygosphene - zygosfen (u węży typ dodatkowych powierzchni stawowych między kręgami)
Parapophysis - parapofyza, prezygapophysis - prezygapofyza, wyrostek stawowy przedni (te podane przez szermana też mogą być poprawne (niestety nie wiem), ale te brzmieniowo zbliżone do łaciny są chyba "najbezpieczniejsze" ;) Prezygapophyseal to chyba przymiotnik od prezygapophysis, czyli po polsku "prezygapofyzalny" (?).szerman pisze:parapophysis - wyrostek poprzecznie brzuszny lub główkowy
Tak wiele dinozaurów, tak mało czasu...
-
- Sylurski akantod
- Kontakt:
zygapophysis to generalnie wyrostek stawowy, dla prezygapophysis zawsze używam terminu wyrostek stawowy przedni, bądź wyrostek stawowy doczaszkowy a dla postzygapophysis używam wyrostek stawowy tylny bądź doogonowyszerman pisze:zygosphene - środkowy wyrostek przedniej części łuku neuralnego
parapophysis przetłumaczyłbym jako wyrostek dla główki żebra i tym samym diapophysis jako wyrostek dla guzka żebra
problem polega na tym, że chyba nie ma polskich odpowiedników tych terminów i sam mam czasem wielki problem z przełożeniem czegoś na polski, na studiach wybrałem się raz na SGGW porozmawiać z lekarzami weterynarii, którzy terminy anatomiczne muszą mieć w małym palcu, i jak zapytałem o pre- i postzygapophysis tylko zrobili wielkie oczy

<scalono posty>
tak jestAg.Ent pisze:Prezygapophyseal to chyba przymiotnik od prezygapophysis, czyli po polsku "prezygapofyzalny" (?).

Tak jest w przypadku większości terminów anatomicznych, przynajmniej tych nie mających swoich bezpośrednich odpowiedników w ciele człowieka - samemu trzeba tworzyć polskie wersje; czasem jest ich kilka konkurencyjnych. Dla niektórych (np. jakiegoś wyrostka występującego tylko u pterozaurów) nie ma najmniejszego sensu robienie tłumaczenia, bo jeśli ktoś nie siedzi w temacie - i tak nie zrozumie o jakim elemencie mowa, z czym się jego obecność, lub sposób wykształcenia wiążą, itp., nawet mając przed oczyma polską nazwę; a jak ktoś siedzi - to z pewnością przeczytał tyle artykułów anglojęzycznych z tą nazwą, że dokładnie wie o co chodzi widząc oryginalny termin angielski. Ja mówię: prezygapofyza, postzygapofyza, brevis fossa, itd.
-
- Sylurski akantod
- Kontakt:
zgadza się, jeśli dana osoba nie zajmuje się tematem nie będzie wiedziała o co chodzi jeśli nie ma oficjalnie zatwierdzonej polskiej nazwy (dodatkowo znajomość terminów angielskich równa się znajomości terminów łacińskich i odwrotnie), niemniej jednak uważam, że chociażby na własny użytek warto znać (w tym wypadku tworzyć ZE ZROZUMIENIEM, A NIE DOSŁOWNIE) polskie odpowiedniki terminów angielskich/łacińskich, bo nazwa, co widać na przykładzie anatomii choćby człowieka, dużo tłumaczy o danej strukturze i / lub jej funkcji (tak. np. brevis shelf czy brevis fossa to nie żadna "krótka półeczka" czy "krótkie zagłębienie" jak mógłby przetłumaczyć ktoś zaczynający dopiero swoją przygodę z anatomią, a struktura związana z częścią mięśnia ogonowo-udowego, dokładnie ogonowo-udowego krótszego czyli właśnie caudofemoralis brevis)
- Dawid Mika
- Jurajski allozaur
Czy "centrodiapophyseal laminae" to blaszki trzonowo-diapofyzalne?
Tak by wychodziło z dosłownego tłumaczenia.
- szerman
- Neogeński mastodont
Na to wygląda, choć chyba w którymś opisie spotkałem się z "centrodiapofyzalne" (albo z czymś pokrewnym), ale Twoja wersja wygląda na lepszą. Choć może istnieć jakieś zupełnie inne, bardziej naukowe tłumaczenie, kto wie.Dawid Mika pisze:Czy "centrodiapophyseal laminae" to blaszki trzonowo-diapofyzalne?
"Mastodon sapiens"
- Dawid Mika
- Jurajski allozaur
centrum = trzon kręgu, czyli wychodziłoby na to samo ;-)
Ale dla laika "trzon" brzmi lepiej ;) MSz
EDIT
Prosiłbym o przetłumaczenie tego fragmentu tekstu
Ale dla laika "trzon" brzmi lepiej ;) MSz
EDIT
Prosiłbym o przetłumaczenie tego fragmentu tekstu
Czy oby na pewno caudally oznacza "tylnie" (w sensie oznaczenia kierunku położenia części ciała)?deep and sharp frontal depression demarcated by straight, trasverse border; postorbital bar narrow
- szerman
- Neogeński mastodont
O ile dobrze pamiętam to zawsze to tak tłumaczyłem - bo samo caudal to ogon/ogonowy, więc może być tak, jak piszesz. Zresztą wyjaśnienie tego terminu gdzieś tu już na forum musiało być, bo sam na to nie wpadłem przecież ;)Dawid Mika pisze:Czy oby na pewno caudally oznacza "tylnie" (w sensie oznaczenia kierunku położenia części ciała)?
"Mastodon sapiens"
- Dino
- Administrator
- Imię i nazwisko: Łukasz Czepiński
- Kontakt:
caudally = doogonowy i rzeczywiście oznacza kierunek położenia danego elementu względem ogólnego planu budowy ciała.
-
- Prekambryjski stromatolit
Co to internarial bar?
To jest tkanka, np. kostna, między nozdrzami. U ludzi się nazywa to przegroda nosowa i jest głównie z chrząstki. Na ile "przegroda nosowa" pasuje do jakiegoś zwierza, to nie wiem.
-
- Sylurski akantod
- Imię i nazwisko: Janusz Mermer
Co to jest laterosphenoid i czy ma polską nazwę?
to jest zdaje się kość występująca tylkou archozauromorfów
Sphenoid to k. klinowa +latero-, więc przetłumaczyłbym jako k. klinowa boczna i dał w nawiasie oryginalną nazwę
Sphenoid to k. klinowa +latero-, więc przetłumaczyłbym jako k. klinowa boczna i dał w nawiasie oryginalną nazwę
-
- Moderator
Wg Szarskiego to po polsku bocznoklinowa, występuje co najmniej u ptaków i ryb. Polecam Anatomię Porównawczą Kręgowców i Osteology of Reptiles.
Biologia, UW
-
- Kredowy tyranozaur
Z tym że kość u ryb raczej nie jest homologiczna tej u archozauromorfów. Stąd kość u ryb jest raczej nazywana pleurosphenoideum (Orska też o tym pisze), a u archozauromorfów - laterosphenoideum, choć dawniej też używano nazwy pleurosphenoideum (Clark et al. 1993).
Co do polskiej nazwy, to myślę, że obie są poprawne (bocznoklinowa, klinowa boczna) - na zasadzie analogii do np. exoccipitale (kości potylicznej bocznej/bocznopotylicznej).
PS Jeśli żółwie nie są archozauromorfami, to też należałoby dodać je do listy "posiadaczy" tej kości (Bhullar i Bever 2009).
Co do polskiej nazwy, to myślę, że obie są poprawne (bocznoklinowa, klinowa boczna) - na zasadzie analogii do np. exoccipitale (kości potylicznej bocznej/bocznopotylicznej).
PS Jeśli żółwie nie są archozauromorfami, to też należałoby dodać je do listy "posiadaczy" tej kości (Bhullar i Bever 2009).
-
- Moderator
-
- Kredowy tyranozaur
Zrobione ;)
http://www.encyklopedia.dinozaury.com/i ... znoklinowa
...chociaż muszę przyznać, że spodziewałem się, że będzie to robota na góra kilkanaście minut, a spędziłem nad tym znacznie więcej czasu (głównie przez burdel w nazewnictwie), a sama część poświęcona nomenklaturze jest strasznie zagmatwana i pewnie ciężka do czytania... :/
http://www.encyklopedia.dinozaury.com/i ... znoklinowa
...chociaż muszę przyznać, że spodziewałem się, że będzie to robota na góra kilkanaście minut, a spędziłem nad tym znacznie więcej czasu (głównie przez burdel w nazewnictwie), a sama część poświęcona nomenklaturze jest strasznie zagmatwana i pewnie ciężka do czytania... :/
-
- Moderator
Dobra robota, choć można dopisać o kościach, z którymi się kontaktuje. A przy "dzisiejszych archozaurach" dopisać w nawiasie ptaki i krokodyle.
Biologia, UW