Moje propozycje:
żyrafowiec dla Brachiosaurus
kciukolec dla Iguanodon
kaczodziób dla Hadrosaurus dlatego, że bardzo popularna jest w naszym kraju nazwa kaczodziobe dotycząca rodziny Hadrosauridae.
Zapraszam wszystkich do wymyślania.

- To by moĹźna byĹo zastosowaÄ do caĹej rodziny BrachiosauridaeTomasz Singer pisze:Ĺźyrafowiec dla Brachiosaurus

to moĹźe tak:kciukolec dla Iguanodon
ten rodzaj zostaĹ uniewaĹźniony, zamiast niego jest LoricatosaurusPalikl pisze:Kolczak europejski - Lexovisaurus
ja bym widziaĹ jako Tyrannosaurus tyran mocarny albo cesarski 8)Palik pisze:MoĹźe poprostu Tyrany - Tyran duĹźy (Tyrannosaurus rex), Tryran grzebieniasty (Guanlong wucaii)...nazuul pisze:
A jakÄ proponujecie nazwÄ dla tyranozaurĂłw?

TakĹźe nazwa tyran juĹź jest uĹźyta...(rodzaj Tyrannus - ptaki z Ameryki PĂłĹnocnej i PoĹudniowej).nazuul pisze:ja bym widziaĹ jako Tyrannosaurus tyran mocarny albo cesarski 8)Palik pisze:MoĹźe poprostu Tyrany - Tyran duĹźy (Tyrannosaurus rex), Tryran grzebieniasty (Guanlong wucaii)...nazuul pisze:
A jakÄ proponujecie nazwÄ dla tyranozaurĂłw?

OczywiĹcie. Ja to zrobiĹem z peĹna ĹwiadomoĹciÄ , po prostu tak jest duuuuĹźo Ĺatwiej. BÄ dĹşmy na potrzeby wymyĹlania nazw skrajnymi lumperami (wiÄkszymi niĹź Paul w "Predatory dinosaurs..."Tomasz Singer pisze:TroszkÄ tutaj siÄ zapÄdziliĹcie w nie tym kierunku
Ale pobawiÄ siÄ moĹźna :DTomasz pisze:PS. Ja tam wolÄ pozostaÄ przy ĹaciĹskich ;)
a moĹźe pĹytowce?Palik pisze:Kolczaki - Stegozaury

No pewnie ;)Ale pobawiÄ siÄ moĹźna :D
Tak i nie.. ja rĂłwnieĹź mam podobne zdanie, jednak jakby siÄ tak przyjrzeÄ juĹź nazwanym zwierzÄtom, to tak wĹaĹnie jest robione, np. albatros brunatny (Phoebetria fusca) i albatros wÄdrowny (Diomedea exulans). Jednak nazwy Macieja sÄ prawie nie praktyczne poniewaĹź np. do rodzaju Rugops nazwanego krÄpogĹĂłwem miÄkkogrzebieniastym przypisano kolejny gatunek, trzeba byĹo by stworzyÄ nowÄ nazwÄ lub dodaÄ drugi czĹon epitetu czego raczej prĂłbuje siÄ unikaÄ ;)Przede wszystkim nie moĹźna pod jednÄ nazwÄ podciÄ gaÄ kilku rodzajĂłw. Bo to wyglÄ da jakby one wszystkie byĹy gatunkami tego samego rodzaju.
wielkozÄb rogacz - ceratozaur
To wtedy uznamy go za nowy rodzaj, bo czemu nieTomasz pisze:Jednak nazwy Macieja sÄ prawie nie praktyczne poniewaĹź np. do rodzaju Rugops nazwanego krÄpogĹĂłwem miÄkkogrzebieniastym przypisano kolejny gatunek, trzeba byĹo by stworzyÄ nowÄ nazwÄ lub dodaÄ drugi czĹon epitetu czego raczej prĂłbuje siÄ unikaÄ ;)
ja proponujÄ "kaczodziĂłb" dla jakiegoĹ waĹźnego rodzaju - wybitnie kaczy jest zdaje siÄ dziĂłb edmontozaura (i mamy kilka gatunkĂłw, wiÄc nazwy byĹyby w porzÄ dku!)Tomasz Singer pisze:kaczodziĂłb dla Hadrosaurus dlatego, Ĺźe bardzo popularna jest w naszym kraju nazwa kaczodziobe dotyczÄ ca rodziny Hadrosauridae.

A nawet innych rodzin. Tu wĹaĹnie ta sama nazwa (nie naukowa) prowadzi do problemĂłw, bo wielu ludzi uwaĹźa te zwierzÄta za bardzo bliskich krewnych, a to jest bĹÄdnym twierdzeniemTomasz Singer pisze:Tu przykĹadem moĹźe byÄ panda wielka i panda maĹa. JeĹźeli dobrze pamiÄtam zaliczane sÄ naukowo do róşnych rodzajĂłw.
a moĹźe galiim, bo gal-Tomasz Singer pisze:galoptasz - Ornithomimus
moĹźe jednak jakiĹ waĹźny rodzaj?Tomasz Singer pisze:pyskoroĹźec - Ceratops
nie czajeTomasz Singer pisze:flendzon - Ornitholestes
ĹwietneTomasz Singer pisze:papudrak - Scipionyx
wg Maidment i in (2008) i Sereno (1999) Emausaurus jest prawdopodobnie bazalnym tyreoforemPalik pisze:PĹytowce - Stegozaury
Kolczak duĹźy - Dacentrurus
PĹytowiec europejski - Loricatosaurus
PĹytowiec amerykaĹski - Stegosaurus
KPĹytowiec afrykaĹski - Kentrosaurus
PĹytowiec barkowy - Gigantspinosaurus
PĹytowiec maĹy - Emausaurus

czyli jednak lumperstwo 8) no i to rozumiemTomasz Singer pisze:Dlatego specjalnie wybraĹem rodzaj Ceratops poniewaĹź na podstawie jego utworzono nazwÄ rodziny i wygodnie bÄdzie potocznie przedstawicieli Ceratopsidae nazywaÄ pyskoroĹźcami.

Pazurniak hmmm... Wielkopazur olbrzyminazuul pisze:pazurniak - megaraptor
termitojadki

Nazwa trochÄ nietrafna, bo pierwotnie opisany jako pachycefalozaur mikropachycefalozaur naprawdÄ nie posiada Ĺźadnych cech tej grupy, a obecnie klasyfikowany jest jako cerapod ( czĹonek grupy zawierajÄ cej ornitopody i marginocefale czyli wĹaĹnie pachycefalozaury + ceratopsy) o niepewnej pozycji systematycznej (incertae sedisChirostenotes pisze:a teraz pare mniej znanych.
Mikropachycefalozaur - TwardogĹow karzeĹ