jak poruszał się T-rex
- Dakosaurus
- Karboński antrakozaur
- Kontakt:
- Dakosaurus
- Karboński antrakozaur
- Kontakt:
- Xyphactinus
- Karboński antrakozaur
A je??li nie oglĂ?da??? By?? wyja??ni??, bo to brzmi, jakby?? sam nie do ko??ca wiedzia??.
Dr Jack Horner g??osi teoriĂ?, wed??ug kt??rej tyranozaur by?? raczej padlino??ercĂ?, ni?? aktywnym drapie??nikiem. Osobi??cie nie zgadzam siĂ? z tĂ? tezĂ?, gdy?? trudno mi zrozumieĂ?, dlaczego padlino??erca mia??by byĂ? wiĂ?kszy od wszystkich innych drapie??c??w.
Dr Jack Horner g??osi teoriĂ?, wed??ug kt??rej tyranozaur by?? raczej padlino??ercĂ?, ni?? aktywnym drapie??nikiem. Osobi??cie nie zgadzam siĂ? z tĂ? tezĂ?, gdy?? trudno mi zrozumieĂ?, dlaczego padlino??erca mia??by byĂ? wiĂ?kszy od wszystkich innych drapie??c??w.
"Chciałbym, żeby świat był dwa razy większy i połowa jego była wciąż niezbadana."
sir David Attenborough

Cykl "Gdyby kometa nie spadła":
http://www.dinozaury.com/forum/viewtopic.php?t=939
http://www.dinozaury.com/forum/viewtopic.php?t=967
sir David Attenborough

Cykl "Gdyby kometa nie spadła":
http://www.dinozaury.com/forum/viewtopic.php?t=939
http://www.dinozaury.com/forum/viewtopic.php?t=967
-
- Dewoński labiryntodont
-
- Prekambryjski stromatolit
Tyranozaur poruszaĹ sie w podstawie poziomej na 2 silnie umiÄĹnionych nogach z tuĹowiem pochylonym do przodu i rĂłwnowaĹźÄ
cym go z tyĹu ogonem.Moim zdaniem Tyranozaur byĹ bardziej drapieĹźnikiem ale padlinÄ
nie gardziĹ. Wg mnie byĹo tak Ĺźe jeĹźeli trafiĹ na padline to jÄ
oczywiĹcie poĹźeraĹ a jeĹźeli trafiĹ na ĹźywÄ
ofiare to polowaĹ
-
- Prekambryjski stromatolit
- Kontakt:
W naturze nie ma rozrzutnoĹci. Apatozaur byĹ wielki a i tak byĹ zjadany, a byĹ wielki nie dlatego, Ĺźeby odstraszaÄ, ale dlatego, Ĺźe jedzenie byĹo wysokoLila pisze:Jego rozmiary mog??y s??u??yĂ? do odstraszania. Ale i tak nie zgadzam siĂ? z tĂ? teoriĂ?. Owszem m??g?? je??Ă? padlinĂ? ale na pewno polowa?? i to czĂ?sto.
Ĺťaden chyba drapieĹźca nie pogardzi pewnÄ padlinÄ , to zawsze lepsze na wypeĹnienie ĹźoĹÄ dka niĹź niepewna zdobycz, przy ktĂłrej na dodatek niepewnoĹci, moĹźna siÄ jeszcze kontuzjowaÄ. A jak siÄ nie trafiĹo nic padĹego, to trzeba byĹo zapolowaÄ
Co do karykaturalnie maĹych koĹczyn przednich, to ich funkcje przejÄĹa monstrualna gĹowa. Co zresztÄ wynika z cuvierowskiej zasady korelacji. IMO Ĺapki te byĹy pozostaĹoĹciÄ po przodkach, prawie juĹź narzÄ dem szczÄ tkowym. CieĹźko by na takich dwĂłch Ĺapkach podnieĹ kilka ton, zresztÄ nawet jeĹli, to jeszcze chyba byĹo i tak za maĹo Ĺźeby cokolwiek pomĂłc wyspanemu, albo i nie, T-rexowi
Pozdrawiam!
Pozdrawiam,
Jakub Zimoch
Jakub Zimoch
-
- Sylurski akantod
- Imię i nazwisko: Aleksander Wiśniewski
- szerman
- Neogeński mastodont
- Imię i nazwisko: MSz
Teoretycznie moĹźe tak byÄ, Ĺźe rzeczywiĹcie biegaĹ te 35 km/h, tyle Ĺźe Ty tÄ wartoĹÄ zgadujesz, a naukowcy na podstawie m.in. szacowanej masy ciaĹa i proporcjach koĹci tylnych koĹczyn wyliczyli takÄ , a nie innÄ wartoĹÄ. Ale oni na te wĹaĹnie 29 majÄ swoje dane, swoje dowody, swoje obliczenia, swoje zaĹoĹźenia, wiÄc Ĺźeby to wszystko obaliÄ trzeba mieÄ swoje - i to bardziej przekonujÄ ce ;)AlbertoRaptor pisze:Nawet po przeprowadzeniu badaĹ w 2007 z uĹźycie modeli komputerowych, Ĺźe Tyrannosaurus biegaĹ z maksymalnÄ prÄdkoĹciÄ 29 km/h, nie zmienia u mnie podglÄ du, Ĺźe ten dinozaur mĂłgĹ trochÄ szybciej biegaÄ. Moim zdaniem dorosĹy T.rex waĹźÄ cy 5,5 - 6,5 ton, mĂłgĹ biec do 35 km/h.
-
- Sylurski akantod
Prawdopodobnie zrobili model tyranozaura, bÄdÄ cy co najmniej miÄÄ jednÄ nogÄ na ziemi w czasie poruszania. DĹuĹźsze uda od piszczeli nie sÄ dowodem, Ĺźe T.rex nie mĂłgĹ biegaÄ, porĂłwnujÄ c do maĹych teropody, ktĂłre majÄ proporcjonalnie dĹuĹźsze piszczele. TakĹźe my mamy dĹuĹźsze uda, a nawet skaczemy w powietrzu. DĹugie uda muszÄ byÄ u takich duĹźych dinozaurĂłw, Ĺźeby utrzymywaÄ duĹźy ciÄĹźar podczas chodu, bÄ dĹş w biegu. Gdyby tyranozaur miaĹ dĹugie piszczele i krĂłtkie uda, prawdopodobnie by siÄ wywrĂłciĹ. OgĂłlnie uwaĹźam ,Ĺźe tyranozaur byĹ w stanie miÄÄ obie nogi trochÄ oderwane od ziemi, podczas biegu.nazuul pisze:Ci co liczyli na pewno mieli jakÄ Ĺ metodÄ i Ĺźeby wykazaÄ, Ĺźe siÄ mylÄ powinieneĹ wykazaÄ ich bĹÄdy, jakieĹ niedociÄ gniÄcia, albo zaproponowaÄ inny sposĂłb obliczania. Nasze nie podparte niczym opinie sÄ zupeĹnie bezwartoĹciowe.
Ĺťeby poznaÄ metodÄ, wystarczy sobie zobaczyÄ do >wikipedii i dojĹÄ do pracki - zapewne chodzi o >tÄ .AlbertoRaptor pisze:Prawdopodobnie zrobili model tyranozaura, bÄdÄ cy co najmniej miÄÄ jednÄ nogÄ na ziemi w czasie poruszania.
Zgadza siÄ ale chodzi nie tylko o to. Tyranozaurydy miaĹy nie tylko dĹuĹźsze piszczele, ale teĹź niĹźsze czÄĹci nĂłg w porĂłwnaniu do innych teropodĂłw, a takĹźe >arctometatarsus, wiÄc miaĹy wiÄksze predyspozycje do biegu w porĂłwnaniu do innych teropodĂłw tej wielkoĹci (no moĹźe poza >Gigantoraptor, jednak "niearktometatarsalnego").AlbertoRaptor pisze:DĹuĹźsze uda od piszczeli nie sÄ dowodem, Ĺźe T.rex nie mĂłgĹ biegaÄ, porĂłwnujÄ c do maĹych teropody, ktĂłre majÄ proporcjonalnie dĹuĹźsze piszczele.
Nie moĹźna porĂłwnywaÄ nas do tyranozaura. Diametralnie inna budowa i siÄgajÄ ca dwĂłch rzÄdĂłw wielkoĹci róşnica mas - kilka ton do kilkudziesieciu kg.AlbertoRaptor pisze:TakĹźe my mamy dĹuĹźsze uda, a nawet skaczemy w powietrzu.
Brzmi rozsÄ dnie, bo rzeczywiĹcie czym teropod wiÄkszy, tym ma proporcjonalnie dĹuĹźsze uda. Ale jakieĹ ĹşrĂłdĹa twierdzenia, Ĺźe te dwa fakty sÄ ze sobÄ nierozerwalnie zwiÄ zane?AlbertoRaptor pisze:DĹugie uda muszÄ byÄ u takich duĹźych dinozaurĂłw, Ĺźeby utrzymywaÄ duĹźy ciÄĹźar podczas chodu, bÄ dĹş w biegu. Gdyby tyranozaur miaĹ dĹugie piszczele i krĂłtkie uda, prawdopodobnie by siÄ wywrĂłciĹ.
Mi teĹź siÄ tak wydaje, ale to zdecydowanie za maĹo. Jak juĹź pisaĹem "Nasze nie podparte niczym opinie sÄ zupeĹnie bezwartoĹciowe." To, Ĺźe wyobraĹźamy sobie biegnÄ cego tyranozaura, nie znaczy, Ĺźe tak rzeczywiĹcie byĹo.AlbertoRaptor pisze:OgĂłlnie uwaĹźam ,Ĺźe tyranozaur byĹ w stanie miÄÄ obie nogi trochÄ oderwane od ziemi, podczas biegu.
To nie byĹy narzÄ dy szczÄ tkowe!KubaWinter pisze:Co do karykaturalnie maĹych koĹczyn przednich, to ich funkcje przejÄĹa monstrualna gĹowa. Co zresztÄ wynika z cuvierowskiej zasady korelacji. IMO Ĺapki te byĹy pozostaĹoĹciÄ po przodkach, prawie juĹź narzÄ dem szczÄ tkowym.
- Triceratops
- Sylurski akantod
- Imię i nazwisko: Weronika Mazurek
- Kontakt:
Re:
Moim zdaniem tyranozaur biegał dość szybko, choć nie da się tego stwierdzić na pewno (np. gdzieś przeczytałam, że mój imiennik poruszał się najwyżej 4 km/hAlbertoRaptor pisze:Nawet po przeprowadzeniu badaĹ w 2007 z uĹźycie modeli komputerowych, Ĺźe Tyrannosaurus biegaĹ z maksymalnÄ prÄdkoĹciÄ 29 km/h, nie zmienia u mnie podglÄ du, Ĺźe ten dinozaur mĂłgĹ trochÄ szybciej biegaÄ. Moim zdaniem dorosĹy T.rex waĹźÄ cy 5,5 - 6,5 ton, mĂłgĹ biec do 35 km/h.

Podziwiam polskich paleontologów za to, że...

Spomiędzy szerokich, zielonobrązowych liści wystają cztery długie zakrzywione szpony. Gdy tylko jednak jeden z gadów drgnął, pazury chyłkiem cofnęły się między paprocie. Szpony należą do gatunku dinozaura, jakiego jeszcze świat nie widział. Jest to pierwszy skuteczny super-drapieżnik – Smok z Lisowic.
Jest to fragment pisanej przeze mnie powieści o smoku z Lisowic.

Spomiędzy szerokich, zielonobrązowych liści wystają cztery długie zakrzywione szpony. Gdy tylko jednak jeden z gadów drgnął, pazury chyłkiem cofnęły się między paprocie. Szpony należą do gatunku dinozaura, jakiego jeszcze świat nie widział. Jest to pierwszy skuteczny super-drapieżnik – Smok z Lisowic.
Jest to fragment pisanej przeze mnie powieści o smoku z Lisowic.
-
- Sylurski akantod
Re:
Wątpię, aby Triceratops mógł poruszać się najwyżej 4 km/h. Nie sądzę również, że mógł w stanie uciec przed tyranozaurem, bo po co miał być szybki jeżeli posiadał długie rogi i duży kołnierz do obrony przed drapieżnikami.Triceratops pisze: Moim zdaniem tyranozaur biegał dość szybko, choć nie da się tego stwierdzić na pewno (np. gdzieś przeczytałam, że mój imiennik poruszał się najwyżej 4 km/h), poza tym, skoro był tak wielki i miał tak ogromne zęby i tylne łapy, to dlaczego miałby być padlinożerny (zob. dyskusję (Drapieżnik czy padlinożerca").
Jeżeli chodzi o tyranozaura:
Obrońcy "hipotezy" (niedrapieżny tyranozaur ) uważali, że głównym powodem dlaczego tyranozaur nie mógł być drapieżnikiem to proporcje jego nóg (dłuższe udo niż piszczel). Jednakże wiadomo że szacowanie prędkości maksymalnie za tylko pomocą stosunków długości uda i podudzia od początku były kontrowersyjne.
Ostatnio zmieniony 17 listopada 2011, o 16:58 przez AlbertoRaptor, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: jak porusza?? siĂ? T-rex
Triceratops był raczej szybszy aby móc szarżować na przeciwnika, ja na miejscu triceratopsa bym od razu zlikwidował drapieżnika, a nie czekał aż podejdzie-niech nie podskakuje
A co do T-rexa to uważam że skoro miał wielkie kości udowe to pewnie też mięśnie i biegał szybko, np. żeby dogonić jakiegoś kaczodziobego, ale niektórzy naukowcy uważają że czaił się w krzakach aby w odpowiednim momencie wyskoczyć na ofiarę

A co do T-rexa to uważam że skoro miał wielkie kości udowe to pewnie też mięśnie i biegał szybko, np. żeby dogonić jakiegoś kaczodziobego, ale niektórzy naukowcy uważają że czaił się w krzakach aby w odpowiednim momencie wyskoczyć na ofiarę
Żaden dinozaur nie był idealny. Jeden ustępował drugiemu w jednym, ale jednocześnie przewyższał go w drugim. Tak natura stworzenia zaplanowała -Ja.
-
- Moderator
Krótka piszczel w porównaniu do kości udowej sugeruje raczej słabe zdolności biegowe (tak przynajmniej jest u ptaków). Z drugiej strony T. rex mógł mieć mięsień caudofemoralis, którego ptaki nie mają. Stąd duża kość udowa może świadczyć o silnym caudofemoralis, który być może rekompensował "niekorzystne" proporcje nóg w czasie biegu. Może biegał więc lepiej niż nam się wydaje?
Jeśli polował, to musiał biegać. Nie wyobrażam sobie, żeby tak duży zwierzak polował z zasadzki.
Jeśli polował, to musiał biegać. Nie wyobrażam sobie, żeby tak duży zwierzak polował z zasadzki.
Biologia, UW
Słyszałem o tym że czaił się gdzieś za skałą lub w lesie.
W filmie ,,Tarbozaur najgroźniejszy z dinozaurów'' widziałem tarbozaura który należy do rodziny tyranozaurów, który czeka w lesie na przychodzące do wodopoju protoceratopsy lub tsintaozaury. A kiedy pojawia się odpowiedni moment wyskakuje z lasu i zabija zaciskiem szczęk ofiarę. Z kolei słyszałem jeszcze inną, że tyranozaury lokalizowały za pomocą węchu np. hadrozaura w lesie, i stawały w krzakach tuż na drodze tego dinozaura a kiedy hadrozaur chciał ominąć krzaki i dotrzeć do celu t-rex wyskakiwał z np. wielkich paproci i zabijał ofiarę, mówiono też że jeden tyranozaur zaganiał ofiarę na drugiego tyranozaura który czaił się w pobliżu. Może nigdy nie dowiemy się jak polował?
W filmie ,,Tarbozaur najgroźniejszy z dinozaurów'' widziałem tarbozaura który należy do rodziny tyranozaurów, który czeka w lesie na przychodzące do wodopoju protoceratopsy lub tsintaozaury. A kiedy pojawia się odpowiedni moment wyskakuje z lasu i zabija zaciskiem szczęk ofiarę. Z kolei słyszałem jeszcze inną, że tyranozaury lokalizowały za pomocą węchu np. hadrozaura w lesie, i stawały w krzakach tuż na drodze tego dinozaura a kiedy hadrozaur chciał ominąć krzaki i dotrzeć do celu t-rex wyskakiwał z np. wielkich paproci i zabijał ofiarę, mówiono też że jeden tyranozaur zaganiał ofiarę na drugiego tyranozaura który czaił się w pobliżu. Może nigdy nie dowiemy się jak polował?
Żaden dinozaur nie był idealny. Jeden ustępował drugiemu w jednym, ale jednocześnie przewyższał go w drugim. Tak natura stworzenia zaplanowała -Ja.
- szerman
- Neogeński mastodont
- Imię i nazwisko: MSz
W 100% pewnie nieTroodon pisze:Może nigdy nie dowiemy się jak polował?

"Mastodon sapiens"
Myślę że tyranozaur był aktywnym drapieżnikiem, ale jeśli pod nosem pojawi mu się padlina to pogardzi nią? Zapewne nie bo po co iść na polowanie i ominąć padłe zwierze skoro można je zjeść i zmniejszyć trudy zdobywania posiłku.