http://encyklopedia.dinozaury.com/index ... hanosaurus
Nie dotarłem do oryginalnego artykułu z 1995 roku, ale pewnie i tak bym niewiele zrozumiał. Musiałem żebrać wyrywkowe informacje po innych pracach, stąd dziwny dobór literatury.
Swoją drogą, zastanawia mnie wydłużenie szyi tego dinozaura, większe niż u lufengozaura. Mi ona kojarzy się z roślinożernością, a tymczasem jego zęby są słabo do tego przystosowane. Wyobrażam sobie dwie możliwości: 1) Dłuższa szyja i większe rozmiary dawały taką przewagę nad innymi roślinożercami, że lepsza obróbka pokarmu nie była potrzebna, albo 2) dłuższa szyja mogła być wykorzystywana przy chwytaniu szczękami małych zwierząt.
[POPRAWA OPISU] Jingshanosaurus
-
- Moderator
[POPRAWA OPISU] Jingshanosaurus
Biologia, UW
- szerman
- Neogeński mastodont
- Imię i nazwisko: MSz
Re: [POPRAWA OPISU] Jingshanosaurus
Wg mnie bliższa prawdy jest pierwsza opcja. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić polowania 9-metrowego dinozaura na małe zwierzęta - te z pewnością były szybkie i zwinne, a budowa szkieletu dzingszanozaura raczej nie wskazuje na urodzonego sprintera, raczej atletę. Zasadzki/ataki z zaskoczenia? Czy tak duży ówcześnie dinozaur mógł się niepostrzeżenie zakraść do ofiary?Utahraptor pisze:1) Dłuższa szyja i większe rozmiary dawały taką przewagę nad innymi roślinożercami, że lepsza obróbka pokarmu nie była potrzebna, albo 2) dłuższa szyja mogła być wykorzystywana przy chwytaniu szczękami małych zwierząt.
PrawdopodobnieUtahraptor pisze:Dzingszanozaur był więc bardziej wszystkożerny niż lufengozaur i junnanozaur
"Mastodon sapiens"