http://encyklopedia.dinozaury.com/index ... ingxiulong
Używałbym słowa prymitywny, zamiast bazalny, bo nawet wielu studentów biologii nie wie co to znaczy ;) Podobnie zamieniłem dystalny na dalszy i proksymalny na bliższy.Xingxiulong to bazalny przedstawiciel zauropodomorfów średniej wielkości. Znany jest z 3 dobrze zachowanych szkieletów, które datowane są na wczesną jurę. Znajdowały się one w pokładach formacji Lufeng na południu Chin (prowincja Junnan). Wielkość tego dinozaura naukowcy określają na 4-5 m długości i 1-1,5 m wysokości na linii bioder.
Xingxiulong uznawany jest za przedstawiciela grupy Massopoda w obrębie Sauropodomorpha.
elementy kości kulszowych i łonowychelementy k. łonowych, proksymalny koniec lewej k. kulszowej i dystalne elementy prawej,
Prawie kompletne stopy.lewa k. skokowa i inne elementy lewej stopy oraz prawie kompletna prawa
Raczej smoczy gwiazdozbiór, albo gwiazdozbiór smoka. Nazwisko geologa przed jego imieniem.Nazwa rodzajowa Xingxiulong znaczy "smok z Xingxiu" i upamiętnia most Xingxiu w okręgu Lufeng, który został zbudowany za czasów Dynastii Ming (1368-1644)
Inicjały w tabelce gatunków to jakaś nowość.Wang Y.-M., You i Wang T., 2017
co do pierwszego - trudno powiedzieć, co do drugiego - Sauropodiformes powinno być oparte na MussaurusUtahraptor pisze:Można spokojnie dopisać Saurischia i Sauropodiformes w systematyce ;)
1. autor ma prawo używać słownictwa jakie mu się podobaUtahraptor pisze:prymitywny, zamiast bazalny
pkt 1 wyżejUtahraptor pisze:zamieniłem dystalny na dalszy i proksymalny na bliższy
nie dla mnie ani szermana, czasem się stosuje zwłaszcza w takim przypadku jak ten, gdzie mamy dwa takie same nazwiska. Warto też pewnie stosować przy Sternbergach czy XuUtahraptor pisze:Inicjały w tabelce gatunków to jakaś nowość.
To nie jest ani czepianie się, ani nie jest bezpodstawne. Moją intencją było zrobienie hasła przystępniejszym dla czytelników:nazuul pisze:Proszę się nie czepiać bezpodstawnie (tylko to co mi się rzuciło w oczy):
Argumentowałem już, że druga definicja jest logiczniejsza i widocznie środowisko naukowe widzi sprawę podobnie jak ja.nazuul pisze:Sauropodiformes powinno być oparte na Mussaurus
1. To była tylko propozycja.nazuul pisze:1. autor ma prawo używać słownictwa jakie mu się podobaUtahraptor pisze:prymitywny, zamiast bazalny
2. to nie wyrażenia tożsame
3. jest/powinno być linkowanie, które wyjaśnia
4. słowo powszechnie używane w ED
5. słowo jest jednym z podstawowych pojęć w biologi ewolucyjnej, paleontologii itp.
Nie wystarczy, że kierują do różnych stron?nazuul pisze:nie dla mnie ani szermana, czasem się stosuje zwłaszcza w takim przypadku jak ten, gdzie mamy dwa takie same nazwiska. Warto też pewnie stosować przy Sternbergach czy XuUtahraptor pisze:Inicjały w tabelce gatunków to jakaś nowość.
Zgadzam się.nazuul pisze:"atlas i obrotnik" - ja bym jednak sugerował stosować nazwy spolszczone (dźwigacz i obrotnik) albo oryginalne ("atlas i axis") a nie raz jedną a raz drugą formę
A czy "takson bazalny" nie jest synonimem do "grupy zewnętrznej"? Bo w "Ewolucji" jest "grupa zewnętrzna", więc jeśli to synonimy to można powiedzieć, że "takson bazalny" był w niej.Utahraptor pisze: 5. Nie zgodzę się. Zajrzałem specjalnie do podręcznika Futuymy "Ewolucja" i nie znalazłem go nigdzie. "Bazalny" to podstawowe słowo, ale nie w paleontologii, ani biologii ewolucyjnej, tylko w filogenetyce.
Problem w tym, że nie ma definicji tego, co znaczy "bazalny". Natomiast trudno uznać to za termin synonimiczny z grupą zewnętrzną. Grupa zewnętrzna to po prostu takson spoza grupy, którą mamy na myśli. Także np. (w dużym uproszczeniu) dinozaury są grupą zewnętrzną dla pterozaurów, ale trudno powiedzieć, by były względem nich bazalne.Suchomim pisze:A czy "takson bazalny" nie jest synonimem do "grupy zewnętrznej"? Bo w "Ewolucji" jest "grupa zewnętrzna", więc jeśli to synonimy to można powiedzieć, że "takson bazalny" był w niej.Utahraptor pisze: 5. Nie zgodzę się. Zajrzałem specjalnie do podręcznika Futuymy "Ewolucja" i nie znalazłem go nigdzie. "Bazalny" to podstawowe słowo, ale nie w paleontologii, ani biologii ewolucyjnej, tylko w filogenetyce.
mi bez problemuszerman pisze:PS czy wyświetla się Wam prawidłowo mój avatar?
Bo był zalinkowany ;) Ponieważ hasło było poprawne merytorycznie, to wziąłem się za próbę dostosowania tekstu do szerszego grona odbiorców. Nie chodziło mi o to, że coś tam jest źle, tylko, że można napisać przystępniej. Oczywiście jeśli wolisz poprzedni styl, to zawsze możesz nie zastosować się do moich propozycji. ;)szerman pisze:Byłem pewny, że słowo "bazalny" zalinkowałem. Artykulowany/łowany często myliłem od zawsze
Tak.szerman pisze:PS czy wyświetla się Wam prawidłowo mój avatar?
To to powstał tzw. słownik - w swej pierwotnej postaci, zanim podpięto do niego inne hasła: http://www.forum.dinozaury.com/viewtopi ... =69&t=3777Utahraptor pisze:Moją intencją było zrobienie hasła przystępniejszym dla czytelników:
http://forum.dinozaury.com/viewtopic.ph ... 790#p60790
nie jest "logiczniejsza" - to słowo tu nie pasuje. Ze smutkiem obserwuję rozprzestrzenianie się w literaturze definicji McPhee i in. z 2014 r. przy olewaniu pierwotnego konceptu Sereno i mam nadzieję, że się opamiętają (podobnie jak np. przy Parvicursorinae czy Metricantosauridae).Utahraptor pisze:Argumentowałem już, że druga definicja jest logiczniejsza i widocznie środowisko naukowe widzi sprawę podobnie jak ja.nazuul pisze:Sauropodiformes powinno być oparte na Mussaurus
Wina tłumacza:Utahraptor pisze:Zajrzałem specjalnie do podręcznika Futuymy "Ewolucja" i nie znalazłem go nigdzie.
może... ale również w ED (było w "słowniku").Utahraptor pisze:"Bazalny" to podstawowe słowo, ale nie w paleontologii, ani biologii ewolucyjnej, tylko w filogenetyce.
Dlaczego?nazuul pisze:nie jest "logiczniejsza" - to słowo tu nie pasuje. Ze smutkiem obserwuję rozprzestrzenianie się w literaturze definicji McPhee i in. z 2014 r. przy olewaniu pierwotnego konceptu Sereno i mam nadzieję, że się opamiętają (podobnie jak np. przy Parvicursorinae czy Metricantosauridae).
Albo celowe działanie ;)nazuul pisze:Wina tłumacza:Utahraptor pisze:Zajrzałem specjalnie do podręcznika Futuymy "Ewolucja" i nie znalazłem go nigdzie.
https://books.google.pl/books?redir_esc ... me&q=basal
Słowo "logiczna" niespecjalnie mi pasuje to definicji filogenetycznych, a zwłaszcza tej.Utahraptor pisze:Ze słownikiem, czy bez, lepiej chyba by hasła łatwo się czytały?Dlaczego?nazuul pisze:nie jest "logiczniejsza" - to słowo tu nie pasuje. Ze smutkiem obserwuję rozprzestrzenianie się w literaturze definicji McPhee i in. z 2014 r. przy olewaniu pierwotnego konceptu Sereno i mam nadzieję, że się opamiętają (podobnie jak np. przy Parvicursorinae czy Metricantosauridae).
jedno nie wyklucza drugiego, i zapewne oba zjawiska mają miejsceUtahraptor pisze:Albo celowe działanie ;)nazuul pisze:Wina tłumacza:Utahraptor pisze:Zajrzałem specjalnie do podręcznika Futuymy "Ewolucja" i nie znalazłem go nigdzie.
https://books.google.pl/books?redir_esc ... me&q=basal
Bardzo często spotykam się w ED z określeniem stan/prowincja itp. W tym przypadku problemu nie ma, bo miasto Junnan przechrzczono na Kunming, ale często miasta, wsie i inne jednostki administracyjne mogą mieć taką samą nazwę. Wtedy nie wiadomo, czy dinozaura znaleziono na terenie prowincji, czy np. miasta o tej samej nazwie.nazuul pisze:Nie pisałbym "prowincja Junnan", bo tego się nie stosuje w opisach (np. nigdzie nie podaje się np. "stan Colorado") a ponadto tutaj łatwo o pomyłkę (np. Junnan to faktycznie prowincja, ale w Chinach są też regiony autonomiczne).