Chinshakiangosaurus (znaczy " jaszczur Chinshakian") byĹ rodzajem dinozaura ĹźyjÄ cym we wczesnej Jurze na terenach obecnych Chin. Ten zwierz jest zaklasyfikowany jako zauropod, lecz nie przypisany do Ĺźadnej rodziny. WedĹug niektĂłrych ĹşrĂłdeĹ (http://www.dinosaurier-web.de) Chinshakiangosaurus mĂłgĹ nie byÄ zauropodem, lecz zauropodomorfem, a dokĹadnie prozauropodem. Typowy gatunek, Chinshakiangosaurus chuhghoensis, po raz pierwszy zostaĹ nazwany przez Ye w 1975 roku i opisany przez Donga w 1992. Ten gatunek jest oparty na czÄĹciowej dolnej szczÄce, ktĂłra sugerowaĹa naukowcom, Ĺźe to zwierze posiadaĹo policzki. Holotyp mieĹci takĹźe krÄgi, ĹopatkÄ, koĹci koĹczyn i niekompletnÄ miednice.
ja mam pytanie?
Czy jeĹźeli Chinshakiangosaurus ĹźyĹ w późnej jurze, to mĂłgĹ byÄ prozauropodem? Wydaje mi siÄ, Ĺźe ich nie byĹo juĹź w poczÄ tkach jury.
Tomasz pisze:Ten gatunek jest oparty na czÄĹciowej dolnej szczÄce, ktĂłra sugerowaĹa naukowcom, Ĺźe to zwierze posiadaĹo policzki. Holotyp mieĹci takĹźe krÄgi, ĹopatkÄ, koĹci koĹczyn i niekompletnÄ miednice.
PoprawiĹem - Tomek ;)
EDIT 29.12.07 10:27
Lepszym tĹumaczeniem od "czinzakiangozaur" byĹby po prostu "czinszakiangozaur".
I tĹumaczenie nazwy to "jaszczur z Chinshakian" (poĹknÄ ĹeĹ "z" )
Fajnie, że robisz systematycznie zauropody Zwłaszcza te prymitywne są u nas traktowane po macoszemu - nieporównywalnie bardziej dbaliśmy/dbamy o diplodokidy i tytanozaury.