Zapraszam do czytania:
http://encyklopedia.dinozaury.com/index ... anpasaurus
Mam problem jak traktować Sanpasaurus imperfectus. Young podał tylko drugi człon tej nazwy. Krąży taka kombinacja po internecie, ale McPhee i in. milczą na ten temat. Nie wiem, czy takie coś istnieje w literaturze naukowej i czy mogę taką kombinację przypisywać Rozhdestvenskiemu? Nie mogłem nigdzie znaleźć jak to rozstrzygnąć. Pomożecie?
[OPIS] Sanpasaurus
-
- Moderator
[OPIS] Sanpasaurus
Biologia, UW
- Dino
- Administrator
- Imię i nazwisko: Łukasz Czepiński
- Kontakt:
Re: [OPIS] Sanpasaurus
Rozhdestvensky nie użył formy Sanpasaurus imperfectus, więc jednak nie może być autorem kombinacji (bo nawet jej nie postulował). Taka kombinacja najwyraźniej nigdy nie istniała, a może być późniejszym błędem, powtarzanym na niektórych stronach internetowych (m.in. D.com, gdzie umieściłem ją w liście, zapewne na bazie paleofile). Myślę, że najlepszym rozwiązaniem będzie zapis Trachodontidae indet. imperfectus Young, 1944 jako młodszy synonim Sanpasaurus yaoi. Albo nawet "Trachodontidae indet." imperfectus (ponieważ do "trachodontydów" nie należy; patrz: "Dilophosaurus" sinensis).Utahraptor pisze:Zapraszam do czytania:
http://encyklopedia.dinozaury.com/index ... anpasaurus
Mam problem jak traktować Sanpasaurus imperfectus. Young podał tylko drugi człon tej nazwy. Krąży taka kombinacja po internecie, ale McPhee i in. milczą na ten temat. Nie wiem, czy takie coś istnieje w literaturze naukowej i czy mogę taką kombinację przypisywać Rozhdestvenskiemu? Nie mogłem nigdzie znaleźć jak to rozstrzygnąć. Pomożecie?
-
- Moderator
- szerman
- Neogeński mastodont
- Imię i nazwisko: MSz
Re: [OPIS] Sanpasaurus
Chyba pierwszy raz spotykam się z nadaniem samej nazwy gatunkowej, zamiast rodzajowej (Rodzaj sp.). Ale w sumie nawet pomyślał, bo przecież gdyby w przyszłości odnaleziono bardziej kompletny szkielet, to gatunek najwyżej wyemigrowałby do nowo nazwanego rodzaju (albo wcześniej znanego, tylko dopiero teraz lepiej poznanego).
Tak czy inaczej - jak każdy jurajski zauropod z Chin, również i u niego jest więcej niewiadomych niż pewników.
Tak czy inaczej - jak każdy jurajski zauropod z Chin, również i u niego jest więcej niewiadomych niż pewników.
"Mastodon sapiens"