[OPIS] Giraffatitan
Re: [OPIS] Giraffatitan
Jakie "być może" - na pewno znasz go pod nazwą Brachiosaurus brancai, czytaj wyżej: http://www.forum.dinozaury.com/viewtopi ... 078#p34078 :D
- LP13HT
- Prekambryjski stromatolit
- Imię i nazwisko: Tirea
A no to znam
pod inną nazwą, ale jednak znam xD
@Danu: slyszałAM ;)

@Danu: slyszałAM ;)
Oel ngati kameie..
Sometimes solutions aren’t so simple
Sometimes goodbye’s the only way.
When life leaves us blind,
love keeps us kind
love keeps us kind
- Danu
- Jurajski allozaur
- Imię i nazwisko: Krzysztof Stuchlik
A to przepraszam najmocniej za pomyłkę
no to teraz jest to Giraffatitan brancai 

Tribute to Dinosaurs 2020
- LP13HT
- Prekambryjski stromatolit
- Imię i nazwisko: Tirea
Nic się nie stało
wg mnie powinny gdzieś przy Nicku być te znaczki płci bo czasem można się pomylić 

Oel ngati kameie..
love keeps us kind
love keeps us kind
- Slugozaur
- Ordowicki bezszczękowiec
- Imię i nazwisko: Julian Zielonka
- Kontakt:
Nazuul:
- ok zgodzę się rzeczywiście w tym miejscu co wskazałeś, mogłoby być więcej tkanki tłuszczowej, jeżeli by była potrzeba ;-)
- co do giętkości i zginania szyi Brachiozauriade to wystarczyło mi coś takiego http://www.app.pan.pl/archive/published ... 54-213.pdf
inf. potwierdzające, że nie powinno być problemu
- wiesz tak zastanawiałem się trochę nad "grubością i ciężkością szyi" wobec torsu zauropodów w tym wypadku Brachiozauriade
i wg mnie nie stanowi jakiegoś większego problemu, aby rzeczywiście było więcej tej tkanki wokół szyi tym samym, aby wydawała się masywniejsza
kręgi szyjne w sumie muszą tylko podtrzymywać malutką główkę na samym końcu
Jeżeli nawet szyja ta wyglądała by jak z rekonstrukcji Johna Conway-a
to i tak pod względem biomechanicznym nie zagrażało by to w sposobie lokomocji tego zauropoda
Zmierzam do tego, że tors Brachiozauridae jest na tyle silnym centrum dla całego organizmu, że nie powinniśmy się martwić o problemy związane z "biomechatroniką" kiedy ta "grubsza wersja szyi" miałaby rację bytu.
Pomimo krótkiego ogona, uważam że tułów w tym wypadku jak najbardziej spełnia swoją rolę i nie widzę zbytnio negatywnych stron zarówno kiedy mówimy mówimy o rozmiarze szyi <smukła/gruba> jak i o typie jej położenia <pionowa/prawie pozioma>
ten obrazek pokazuje 2 wersje położenia szyi o których piszemy:
http://svpow.files.wordpress.com/2009/0 ... ammals.jpg
LP13HT: a dzięki, rys. oczywiście nie moje, żeby nie było ja dokonałem tylko bardziej szczegółowej analizy
- ok zgodzę się rzeczywiście w tym miejscu co wskazałeś, mogłoby być więcej tkanki tłuszczowej, jeżeli by była potrzeba ;-)
- co do giętkości i zginania szyi Brachiozauriade to wystarczyło mi coś takiego http://www.app.pan.pl/archive/published ... 54-213.pdf
inf. potwierdzające, że nie powinno być problemu
- wiesz tak zastanawiałem się trochę nad "grubością i ciężkością szyi" wobec torsu zauropodów w tym wypadku Brachiozauriade
i wg mnie nie stanowi jakiegoś większego problemu, aby rzeczywiście było więcej tej tkanki wokół szyi tym samym, aby wydawała się masywniejsza
kręgi szyjne w sumie muszą tylko podtrzymywać malutką główkę na samym końcu
Jeżeli nawet szyja ta wyglądała by jak z rekonstrukcji Johna Conway-a
to i tak pod względem biomechanicznym nie zagrażało by to w sposobie lokomocji tego zauropoda
Zmierzam do tego, że tors Brachiozauridae jest na tyle silnym centrum dla całego organizmu, że nie powinniśmy się martwić o problemy związane z "biomechatroniką" kiedy ta "grubsza wersja szyi" miałaby rację bytu.
Pomimo krótkiego ogona, uważam że tułów w tym wypadku jak najbardziej spełnia swoją rolę i nie widzę zbytnio negatywnych stron zarówno kiedy mówimy mówimy o rozmiarze szyi <smukła/gruba> jak i o typie jej położenia <pionowa/prawie pozioma>
ten obrazek pokazuje 2 wersje położenia szyi o których piszemy:
http://svpow.files.wordpress.com/2009/0 ... ammals.jpg
LP13HT: a dzięki, rys. oczywiście nie moje, żeby nie było ja dokonałem tylko bardziej szczegółowej analizy

ale na tym rysunku to zaznaczyłem mięśnie, co wyraźnie napisałemSlugozaur pisze:- ok zgodzę się rzeczywiście w tym miejscu co wskazałeś, mogłoby być więcej tkanki tłuszczowej, jeżeli by była potrzeba ;-)
co do dalszej części, to nie mam wystarczającej liczby danych, by coś stwierdzać, powtórzę tylko swój poprzedni wniosek, że szyja Giraffatitan nie wydaje się najlepszym miejscem na dodatkową tkankę, prędzej gdzieś bliżej środka ciężkości
- Danu
- Jurajski allozaur
Dopisałem trochę info do "Abdallahsaurus" ale nie wiem czy jest sens tworzyć osobne hasło dla niego, podczas gdy wszystkie pozostałe nazwy Maiera są tylko przekierowaniem do Giraffatitan brancai
Ewentualnie można by w haśle o Giraffatitan, dopisać szczegóły nazw Maiera i materiał kopalny ewentualnie.
Ewentualnie można by w haśle o Giraffatitan, dopisać szczegóły nazw Maiera i materiał kopalny ewentualnie.
- Dino
- Administrator
- Imię i nazwisko: Łukasz Czepiński
- Kontakt:
Tak, i przekierowanie z synonimów.Danu pisze:Ewentualnie można by w haśle o Giraffatitan, dopisać szczegóły nazw Maiera i materiał kopalny ewentualnie.
- Danu
- Jurajski allozaur
Trochę to rozbudowałem w opisie Giraffatitan, ogólnie materiał kopalny to cała masa różnych osobników aż ciężko się nie pogubić...
Dołożyłem info o nazwach utworzonych przez Maiera ich domniemanej etymologii oraz materiale kopalnym
Dołożyłem info o nazwach utworzonych przez Maiera ich domniemanej etymologii oraz materiale kopalnym
-
- Moderator
- Ti58
- Dewoński labiryntodont
- Kontakt:
Znalazlem w Akimuszkinie rozmiary Brachiozaura, ale zapewne chodzi tutaj o zyrafatytana:
Dlugosc: 22.65 m
Wysokosc: 11.87 m
Wysokosc w barkach: 8.53 m
Dlugosc szyji: 8.78 m
Waga: zapewne ok. 50 t
Oczywiscie waga jest przeszacowana
Dlugosc: 22.65 m
Wysokosc: 11.87 m
Wysokosc w barkach: 8.53 m
Dlugosc szyji: 8.78 m
Waga: zapewne ok. 50 t
Oczywiscie waga jest przeszacowana
Anchiornis 

Gdzie? Gdy powołujesz się nieznane powszechnie źródło, to je wskaż w taki sposób, aby każdy mógł wiedzieć co to jest.
Nie pisz pod rząd kilku wypowiedzi, zwłaszcza gdy dodajesz coś w krótkim czasie i nieistotnego. Możesz skopiować treść poprzedniego postu, usunąć go, napisać nowy z dodaną treścią oddzielając starą i dopisaną treść np. słowem "edit', "dopisano"
Ten ostatni post nic nie wnosi i kwalifikuje się do usunięcia.
Nie pisz pod rząd kilku wypowiedzi, zwłaszcza gdy dodajesz coś w krótkim czasie i nieistotnego. Możesz skopiować treść poprzedniego postu, usunąć go, napisać nowy z dodaną treścią oddzielając starą i dopisaną treść np. słowem "edit', "dopisano"
Ten ostatni post nic nie wnosi i kwalifikuje się do usunięcia.