Nanaimoteuthis - ktoś coś wie?
Regulamin forum
"Gniazdo raptorów" to otwarty, specjalny dział forum. Powstał z myślą o młodszych miłośnikach dinozaurów (i nie tylko ;) ). Służy luźnym dyskusjom na tematy paleontologiczne.
"Gniazdo raptorów" to otwarty, specjalny dział forum. Powstał z myślą o młodszych miłośnikach dinozaurów (i nie tylko ;) ). Służy luźnym dyskusjom na tematy paleontologiczne.
- Mononajkus
- Ordowicki bezszczękowiec

Nanaimoteuthis - ktoś coś wie?
Jak w temacie - dziś natrafiłem na tego stwora w internecie i bardzo mnie zaciekawił ten temat. Mianowicie, jakie jest faktycznie prawdopodobieństwo, że był to drapieżnik szczytowy, który rywalizował z mozazaurami (i dorastał do kilkunastu metrów długości
)? Jeśli ktoś jest bardziej zorientowany w temacie głowonogów, to ładnie proszę o zabranie głosu.
-
Ag.Ent
- Kredowy tyranozaur

- Imię i nazwisko: Tomasz Skawiński
Re: Nanaimoteuthis - ktoś coś wie?
Specjalistą od głowonogów zdecydowanie nie jestem, ale konkluzje tego artykułu o Nanaimoteuthis są raczej mało przekonujące. Autorzy mają trochę dziobów ośmiornic i na podstawie proporcji wielkości dzioba do rozmiarów całego ciała oszacowują długość całej ośmiornicy. Ponieważ proporcje te są zmienne u różnych linii filogenetycznych, otrzymane zakresy są bardzo duże - dla większego z gatunków (N. haggarti) jest to 6,6-18,6 m. Oczywiście media nie będą tego niuansować, tylko napiszą wprost, że ta ośmiornica miała prawie 20 metrów, choć nie jest to uprawnione. Swoją drogą autorzy publikacji z "Science" też traktują tę ośmiornicę, jakby na pewno była większa od największych mozazaurów i z nimi konkurowała. Tymczasem nie mamy żadnych bezpośrednich dowodów, że była ona jakimś superdominującym drapieżnikiem, nie mówiąc już o jakichkolwiek śladach interakcji np. z gadami morskimi. Jedyne, co wiemy na pewno, to że były to duże ośmiornice.
Tak wiele dinozaurów, tak mało czasu...
- Mononajkus
- Ordowicki bezszczękowiec

Re: Nanaimoteuthis - ktoś coś wie?
Czyli klasyczne bicie piany przez media (w sumie się tego spodziewałem)...
Natomiast w kwestii tego dzioba, to czy był on jakoś bardziej przystosowany do kruszenia pancerzy lub kości, jeśli by go porównać do tych u innych ośmiornic?
Natomiast w kwestii tego dzioba, to czy był on jakoś bardziej przystosowany do kruszenia pancerzy lub kości, jeśli by go porównać do tych u innych ośmiornic?