Mam kilka pytań o morskie gady. A mianowicie czy były żyworodne czy nie. Chodzi mi o ichtiozaury, mozazaury, notozaury i keichousaurus hui.
Czy któreś wychodziły na ląd jak żółwie, czy były żyworodne jub jajożyworodne?
Dawne rekonstrukcje ichtiozaurów i plezjozaurów pokazywały że wychodzą na ląd, ale współcześnie uważa się że żyły całe życie we wodzie. Ale czy znosiły jaja czy były żyworodne?
Z góry dziękuję.
Jajorodne czy żyworodne?
-
- Złoty Dinek I-VI 2024
- Imię i nazwisko: Michał Siedlecki
Re: Jajorodne czy żyworodne?
Nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że ichtiozaury i keiczouzaur były żyworodne (w sensie składały jaja wewnątrz ciała i tam rozwijał się zarodek do dnia porodu). Z tego co kojarzę, dinocefalozaur też był żyworodny. Mozazaury raczej były żyworodne, chyba że Antarcticoolithus jest jajem przedstawiciela tej grupy (ale nawet wtedy, młode miało prawie od razu się wykluć po złożeniu jaja, więc jego wczesny rozwój odbywał się wewnątrz ciała matki). O notozaurach (w sensie Nothosauridae) wiemy niewiele (w kontekście ich biologii rozrodu), ale keiczouzaur jako pachypleurozauryd należał do szerszej grupy Nothosauria, więc niewykluczone, że notozaury sensu stricto mogły rozwinąć jakąś formę żyworodnosći. Jeśli chodzi o plezjozaury, na pewno Polycotylus był żyworodny, więc prawdopodobnie była to cecha obecną w tej grupie.
-
- Kredowy tyranozaur
- Imię i nazwisko: Tomasz Skawiński
Jeśli chodzi o wczesne zauropterygi, to u Lariosaurus stwierdzono obecność zarodków wskazujących na żyworodność (Renesto i in. 2003). Jego bardzo bliski krewny (a może nawet przodek), Nothosaurus też był prawdopodobnie żyworodny, choć nie ma na to bezpośrednich dowodów kopalnych (Griebeler i Klein 2019). Zapewne była to cecha bardziej powszechna u notozauroidów, ale nie musiała występować u wszystkich przedstawicieli grupy - podobnie jak niekoniecznie występowała u wszystkich pachypleurozaurów (Griebeler i Klein 2019).
Morskie krokodylomorfy (a przynajmniej metriorynchidy) nie były w stanie wychodzić na ląd, więc musiały rodzić żywe młode w wodzie.
Morskie krokodylomorfy (a przynajmniej metriorynchidy) nie były w stanie wychodzić na ląd, więc musiały rodzić żywe młode w wodzie.
Dzięki wielkie. Jak jeszcze będę coś chciał się dowiedzieć to napiszę