Quiz
Regulamin forum
"Gniazdo raptorów" to otwarty, specjalny dział forum. Powstał z myślą o młodszych miłośnikach dinozaurów (i nie tylko ;) ). Służy luźnym dyskusjom na tematy paleontologiczne.
"Gniazdo raptorów" to otwarty, specjalny dział forum. Powstał z myślą o młodszych miłośnikach dinozaurów (i nie tylko ;) ). Służy luźnym dyskusjom na tematy paleontologiczne.
-
- Złoty Dinek I-VI 2024
- Imię i nazwisko: Michał Siedlecki
Re: Quiz
Zaliczam. Zadajesz. Dzięki wielkie za wytłumaczenie.
-
- Kredowy tyranozaur
- Imię i nazwisko: Tomasz Skawiński
To ja poproszę o podanie trzech gatunków dinozaurów (mezozoicznych), które zostały nazwane przez polskiego(ich) badacza(y), no i nazwisko(a) autora(ów) nazwy. Żeby nie było za prosto, chodzi mi o okres III RP
Jeśli uznać Silesaurus za dinozaura to Jerzy Dzik
Mezozoiczne ptaki: Andrzej Elżanowski - Potamornis skutchi i Wellnhoferia grandis
No i można dodać Smok wawelski, jeśli w przyszłości też okaże się być dinozaurem - Grzegorz Niedźwiedzki, Tomasz Sulej i Jerzy Dzik
Jako ciekawostkę dodam też nazwę nomen nudum - "Osteoporosia gigantea"
Myślę, że zagadka nie była zbyt trudna
Mezozoiczne ptaki: Andrzej Elżanowski - Potamornis skutchi i Wellnhoferia grandis
No i można dodać Smok wawelski, jeśli w przyszłości też okaże się być dinozaurem - Grzegorz Niedźwiedzki, Tomasz Sulej i Jerzy Dzik
Jako ciekawostkę dodam też nazwę nomen nudum - "Osteoporosia gigantea"
Myślę, że zagadka nie była zbyt trudna
-
- Kredowy tyranozaur
Smoka i osteoporozji nie liczę, ale reszta się zgadza ;) Żeby trochę utrudnić, chciałem wczoraj dodać informację, że silezaura też nie będę liczył (jego dinozaurowość wciąż niepewna), ale zapomniałem
Poza wymienionymi przez Ciebie są to jeszcze Tochisaurus nemegtensis Kurzanov & Osmólska, 1991, Archaeornithoides deinosauriscus Elżanowski & Wellnhofer, 1992 oraz Nomingia gobiensis Barsbold, Osmólska, Watabe, Currie & Tsogtbaatar, 2000.
Poza wymienionymi przez Ciebie są to jeszcze Tochisaurus nemegtensis Kurzanov & Osmólska, 1991, Archaeornithoides deinosauriscus Elżanowski & Wellnhofer, 1992 oraz Nomingia gobiensis Barsbold, Osmólska, Watabe, Currie & Tsogtbaatar, 2000.
Zagadka nie powinna być trudna Należy podać pełne nazwy czterech archozaurów, których epitet gatunkowy brzmi tak samo. Dla utrudnienia mają spełnić one następujące kryteria:
-muszą pochodzić z tej samego okresu oraz piętra (np. kreda - alb)
-muszą pochodzić z tego samego kraju
-muszą pochodzić z tej samego okresu oraz piętra (np. kreda - alb)
-muszą pochodzić z tego samego kraju
Wszystkie archozaury z zagadki żyły w kampanie na terenie stanu Nowy Meksyk (USA). Są to trzy dinozaury (dwa ceratopsy i teropod) oraz krokodylomorf.
Centrozauryn wraz z krokodylomorfem pochodzą z formacji Menefee, zaś chasmozauryn i tyranozauroid - Kirtland. Odkrywca szczątków tych zwierząt miał na imię Paul.
- Tomasz Singer
- Jurajski allozaur
Widzę, że nikt nie kwapi się do odpowiedzi.
W formacji Menefee tym centrosaurynem był Menefeeceratops. Co do krokodylomorfów to znaleziono tam dwa rodzaje: Brachychampsa i Deinosuchus.
Natomiast co do formacji Kirkland to, tyranozauroidem był Bistahieversor, a chasmozaurynem był Titanoceratops.
W formacji Menefee tym centrosaurynem był Menefeeceratops. Co do krokodylomorfów to znaleziono tam dwa rodzaje: Brachychampsa i Deinosuchus.
Natomiast co do formacji Kirkland to, tyranozauroidem był Bistahieversor, a chasmozaurynem był Titanoceratops.
W zagadce należało podać pełne nazwy gatunkowe, jednakże Menefeeceratops, Brachychampsa oraz Bistahieversor są to poprawne odpowiedzi, bo mają taki sam epitet gatunkowy - sealeyi. Czwartym dinozaurem mającym taką samą nazwę gatunkową z formacji Kirtland jest Terminocavus, a nie Titanoceratops. Uznaje odpowiedź.
- Tomasz Singer
- Jurajski allozaur
- Tomasz Singer
- Jurajski allozaur
Proszę podać dwie różne nazwy dinozaurów, które honorują tą samą osobę. Dla utrudnienia zagadki, u pierwszego dinozaura odkrywcę ma honorować nazwa rodzajowa, zaś u drugiego - epitet gatunkowy.
-
- Złoty Dinek I-VI 2024
Martharaptor oraz Comptonatus chasei
Wymyślając zagadkę kierowałem się głównie Wendiceratops i Gremlin slobodorum, gdyż były pierwsze, które przyszły mi na myśl Oczywiście odpowiedzi są najbardziej zaliczone
-
- Kredowy tyranozaur
O tych akurat nie pomyślałemLythronax pisze:Wymyślając zagadkę kierowałem się głównie Wendiceratops i Gremlin slobodorum (...)
Moja zagadka będzie - jak to często ostatnio bywało - historii.
W latach 1877-1892 miał miejsce prawdopodobnie najbardziej znany konflikt w historii paleontologii. Kiedy i gdzie poznali się jego dwaj główni bohaterowie?
-
- Złoty Dinek I-VI 2024
Marsh i Cope po raz pierwszy poznali się na żywo w 1863 roku w Berlinie.
-
- Kredowy tyranozaur
Poszło szybciej niż się spodziewałem, gratulacje!
Tak, zarówno Cope, jak i Marsh mieli w swoich życiorysach "epizod niemiecki" i to właśnie w Niemczech, a nie dopiero po powrocie do Stanów, spotkali się po raz pierwszy.
Tak, zarówno Cope, jak i Marsh mieli w swoich życiorysach "epizod niemiecki" i to właśnie w Niemczech, a nie dopiero po powrocie do Stanów, spotkali się po raz pierwszy.
-
- Złoty Dinek I-VI 2024
Przepraszam za opóźnienie. Oto zagadka: na terenie dzisiejszej Jordanii żył w mastrychcie żył jeden z największych pterozaurów jaki kiedykolwiek istniał (prawdopodobnie żył również na terenie obecnego Maroko). Obecnie wiemy, że obok niego żył inny, zdecydowanie mniejszy (wciąż duży) pterozaur o prawdopodobnie innym trybie życia. Jak nazywają się te gady latające i z jakiej formacji pochodzą?
-
- Złoty Dinek I-VI 2024
Dobrze. Zadajesz.
Megaraptora jest to dość tajemnicza grupa dinozaurów drapieżnych, jednakże dużo obecnych analiz filogenetycznych uplasuje je w obrębie Coelurosaria. Z której południowoamerykańskiej formacji pochodzi potencjalnie najstarszy znany megaraptoryd z wymienionego kontynentu?