Quiz
Regulamin forum
"Gniazdo raptorów" to otwarty, specjalny dział forum. Powstał z myślą o młodszych miłośnikach dinozaurów (i nie tylko ;) ). Służy luźnym dyskusjom na tematy paleontologiczne.
"Gniazdo raptorów" to otwarty, specjalny dział forum. Powstał z myślą o młodszych miłośnikach dinozaurów (i nie tylko ;) ). Służy luźnym dyskusjom na tematy paleontologiczne.
-
- Permski synapsyd
- Tomasz
- Kredowy tyranozaur
1. Godzilla kontratakuje, Godzilla, King Kong kontra Godzilla, Godzilla kontra Mechagodzilla... (zaliczysz mi?? - og??lnie godzilla to prawie dinozaur ;) czyli og??lnie wymieni??em 4 filmy
)
2. Archelon ischyros - Wieland, 1896

2. Archelon ischyros - Wieland, 1896
Ostatnio zmieniony 11 maja 2007, o 18:33 przez Tomasz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Permski synapsyd
Faktycznie, do??Ă? nietypowe, a na dodatek dwie zamiast jednej :D
Spr??bujĂ? odpowiedzieĂ?, gdy?? akurat trafi??e?? r??wnoczesnie na mi??osnika dinozaur??w i kinomana, kt??ry na dodatek w??ada podstawami japo??skiego...
1. Kyoryu: Kaicho no densetsu z 1977 r., czyli japo??ska efektowna opowie??Ă? o ataku g??Ă?binowego plezjozaura
a poniewa?? zaraz mi wytknĂ?, ??e plezjozaur to nie dinozaur, dodajĂ? bezzw??ocznie:
”The Last Dinosaur” z 1977 r. - film Shuseia Kotaniego, ale w kooprodukcji
no i mo??e
Doraemon: Nobita no Kyo-ryu z 2006 r., czyli po polsku Smok Nobity. Doraemon nale??y do ulubionej przez Japo??czyk??w mangi
Chyba, ??e masz na my??li tzw. dinozaury z przymru??eniem oka, czyli m??wiĂ?c kr??tko towarzyszy znanych japo??skich potwor??w typu Godzilla czy Gamera.
Tutaj wymieni??bym takie giganty jak:
- Titanosaurus z filmu ”Terror Mechagodzilli” z 1975 r.
- Gorgosaurus z serii film??w z lat 1967-1972
Pierwszy przypomina?? skrzy??owaniem terizinozaura z nietoperzem, a drugi ewidentnie nawiĂ?zywa?? do teropod??w.
2. Nie znam wiekszego mezozoicznego ??????wia ni?? Archelon
Szczerze m??wiĂ?c jednak, nie dam g??owy, czy o takie odpowiedzi Ci chodzi??o :D
Spr??bujĂ? odpowiedzieĂ?, gdy?? akurat trafi??e?? r??wnoczesnie na mi??osnika dinozaur??w i kinomana, kt??ry na dodatek w??ada podstawami japo??skiego...
1. Kyoryu: Kaicho no densetsu z 1977 r., czyli japo??ska efektowna opowie??Ă? o ataku g??Ă?binowego plezjozaura
a poniewa?? zaraz mi wytknĂ?, ??e plezjozaur to nie dinozaur, dodajĂ? bezzw??ocznie:
”The Last Dinosaur” z 1977 r. - film Shuseia Kotaniego, ale w kooprodukcji
no i mo??e
Doraemon: Nobita no Kyo-ryu z 2006 r., czyli po polsku Smok Nobity. Doraemon nale??y do ulubionej przez Japo??czyk??w mangi
Chyba, ??e masz na my??li tzw. dinozaury z przymru??eniem oka, czyli m??wiĂ?c kr??tko towarzyszy znanych japo??skich potwor??w typu Godzilla czy Gamera.
Tutaj wymieni??bym takie giganty jak:
- Titanosaurus z filmu ”Terror Mechagodzilli” z 1975 r.
- Gorgosaurus z serii film??w z lat 1967-1972
Pierwszy przypomina?? skrzy??owaniem terizinozaura z nietoperzem, a drugi ewidentnie nawiĂ?zywa?? do teropod??w.
2. Nie znam wiekszego mezozoicznego ??????wia ni?? Archelon
Szczerze m??wiĂ?c jednak, nie dam g??owy, czy o takie odpowiedzi Ci chodzi??o :D
Radosław Nawrot (RANA)
-
- Permski synapsyd
og??lnie godzilla to prawie dinozaur ;)
??eby byĂ? ??cis??ym - wedle fabu??y pierwszego filmu o Godzilii, kt??ry Inochiro Honda nakrĂ?ci?? w 1954 r., potw??r ten wylĂ?g?? siĂ? z jaj waran??w napromieniowanych podczas pr??b nuklearnych przeprowadzanych na atolu Mururoa przez - co ciekawe - Francuz??w. To t??umaczu obecno??Ă? Jeana Reno i wywiadu francuskiego w ameryka??skiej wersji "Godzilli" z 1998 r.
Zatem Godzilla - nazywana przez Japo??czyk??w wielokrotnie w filmach "dinozaurem" - jest de facto zmutowanym nuklearnie waranim pomiotem. :D
??eby byĂ? ??cis??ym - wedle fabu??y pierwszego filmu o Godzilii, kt??ry Inochiro Honda nakrĂ?ci?? w 1954 r., potw??r ten wylĂ?g?? siĂ? z jaj waran??w napromieniowanych podczas pr??b nuklearnych przeprowadzanych na atolu Mururoa przez - co ciekawe - Francuz??w. To t??umaczu obecno??Ă? Jeana Reno i wywiadu francuskiego w ameryka??skiej wersji "Godzilli" z 1998 r.
Zatem Godzilla - nazywana przez Japo??czyk??w wielokrotnie w filmach "dinozaurem" - jest de facto zmutowanym nuklearnie waranim pomiotem. :D
Radosław Nawrot (RANA)
KrĂ?gi tanystrofa znajduje siĂ? w morskich osadach triasu ??rodkowego (g????wnie Wapie?? Muszlowy Basenu Germa??skiego). Nie wiem jak to jest z nim w Polsce (powinien chyba byĂ?Megistotherium pisze:Dla mnie to d??ugoszyi Tanystropheus, triasowy gad znaleziony w Szwajcarii, Niemczech i Izraelu.

-
- Permski synapsyd
A, dziĂ?kujĂ?! Misio d??ugo siĂ? zastanawia?? i zweryfikowa?? mojĂ? odpowied?? jako trafnĂ?. To mi??e.
To mo??e taka ciekawocha:
rex, po ??acinie kr??l - ten przydomek gatunkowy kojarzy nam siĂ? od dawna z tyranozaurem; wiadomo - Tyrannosaurus to rex.
Nie tylko.
W nazwie gatunkowej kt??rego jeszcze dinozaura znajduje siĂ? cz??on rex?
Inaczej m??wiĂ?c:
X rex - proszĂ? znale??Ă? jeszcze jeden taki gatunek, poza T-rexem.
Chyba niezbyt trudne, prawda?
To mo??e taka ciekawocha:
rex, po ??acinie kr??l - ten przydomek gatunkowy kojarzy nam siĂ? od dawna z tyranozaurem; wiadomo - Tyrannosaurus to rex.
Nie tylko.
W nazwie gatunkowej kt??rego jeszcze dinozaura znajduje siĂ? cz??on rex?
Inaczej m??wiĂ?c:
X rex - proszĂ? znale??Ă? jeszcze jeden taki gatunek, poza T-rexem.
Chyba niezbyt trudne, prawda?
Radosław Nawrot (RANA)
-
- Permski synapsyd
-
- Permski synapsyd
- Daniel Madzia
- Jurajski allozaur
- Kontakt:
-
- Permski synapsyd
- Daniel Madzia
- Jurajski allozaur
- Kontakt:
Tomasz pisze:Bez pewno??ci ale dobrze... gratuluje ;) ... czekamy na zagadke :D

Na podstawie czego mozna z pewnoscia powiedziec, ze chodzi o geozaura, a nie np. o rodzaj Teleidosaurus? Przeciez na rysunku (na dodatek dosc starym) moze byc jakikolwiek przedstawiciel Metriorhynchidae.
Oczywiscie, ze odpowiedz Radka jest poprawna. Ale czy uznalbys odpowiedz kogos innego, gdyby napisal, ze chodzi o rodzaj Metriorhynchus?
To nie jest pytanie z zakresu paleontologii tylko sztuki, bo ten, kto chce prawidlowo odpowiedziec, musi znac rekonstrukcje gadow morskich pierwszej polowy XX wieku, a wiec pytanie, ktore zadales mialo brzmic raczej "jakiego gada narysowal Samuel Wendell Williston w swym dziele z 1914 r.?"...
-
- Permski synapsyd
Dlatego zaznaczy??em wyra??nie, ??e nie idĂ? na pewniaka i nie r??nĂ? jasnowidza. Moje „spr??bujmy!” oznacza??o de facto „spr??bujmy strzeliĂ?!”. Przejrza??em reprodukcje morskich krokodyli - wiele pasowa??o, przyznajĂ?.
Geosaurus by?? strza??em. Nie przeczĂ?, ??e Teleidosaurus te?? by?? jednym z pocisk??w.
Natomiast, Danielu, je??li Tomek pokazuje rycinĂ? i pyta: „co to za stw??r”, to dla mnie jest to r??wnoznaczne z tym, ??e pyta: „jakiego gada narysowa?? Samuel Wendell Williston w swym dziele z 1914 r.?"
Ad rem - oto moja zagadka:
czyja to czaszka?
http://img91.imageshack.us/my.php?image=czaszkaxj6.jpg
Geosaurus by?? strza??em. Nie przeczĂ?, ??e Teleidosaurus te?? by?? jednym z pocisk??w.
Natomiast, Danielu, je??li Tomek pokazuje rycinĂ? i pyta: „co to za stw??r”, to dla mnie jest to r??wnoznaczne z tym, ??e pyta: „jakiego gada narysowa?? Samuel Wendell Williston w swym dziele z 1914 r.?"
Ad rem - oto moja zagadka:
czyja to czaszka?
http://img91.imageshack.us/my.php?image=czaszkaxj6.jpg
Radosław Nawrot (RANA)
- Xyphactinus
- Karboński antrakozaur
Nie chcĂ?ciĂ? martwiĂ?, ale ta zagadka pasuje do innego tematu - quizu "Co to za skamienia??o??Ă?".
"Chciałbym, żeby świat był dwa razy większy i połowa jego była wciąż niezbadana."
sir David Attenborough

Cykl "Gdyby kometa nie spadła":
http://www.dinozaury.com/forum/viewtopic.php?t=939
http://www.dinozaury.com/forum/viewtopic.php?t=967
sir David Attenborough

Cykl "Gdyby kometa nie spadła":
http://www.dinozaury.com/forum/viewtopic.php?t=939
http://www.dinozaury.com/forum/viewtopic.php?t=967
-
- Permski synapsyd
Dobrze, wymieniam.
Prosze rozpoznaĂ? to okaza??e zwierzĂ? i usytuowaĂ? je systematycznie oraz w czasie.
http://img530.imageshack.us/my.php?image=img0008av6.jpg
Prosze rozpoznaĂ? to okaza??e zwierzĂ? i usytuowaĂ? je systematycznie oraz w czasie.
http://img530.imageshack.us/my.php?image=img0008av6.jpg
Radosław Nawrot (RANA)
- Tomasz
- Kredowy tyranozaur
Mo??na dawaĂ? zdjĂ?cia szkielet??w, ko??ci czaszek itdXyphactinus pisze:Nie chcĂ?ciĂ? martwiĂ?, ale ta zagadka pasuje do innego tematu - quizu "Co to za skamienia??o??Ă?".
Dino pisze:Zabawa, w kt??rej dajemy pytania na temat paleontologii. Mo??na zamieszczaĂ? te?? rysunki i zdjĂ?cia skamienia??o??ci.
BĂ?dzie wiĂ?c to po??Ă?czenie dawnego quizu, "Co to za skamienia??o??Ă??" oraz "co to za rysunek?".
-
- Permski synapsyd
Dobrze, w takim razie taka zagadka. Jak sie nazywa ten oligoce??ski przodek wsp????czesnych delfin??w, kt??ry wyglĂ?da jakby kto?? da?? mu pysk marlina?
http://img70.imageshack.us/my.php?image=delfindm5.jpg
http://img70.imageshack.us/my.php?image=delfindm5.jpg
Radosław Nawrot (RANA)
-
- Permski synapsyd