Quiz
Regulamin forum
"Gniazdo raptorów" to otwarty, specjalny dział forum. Powstał z myślą o młodszych miłośnikach dinozaurów (i nie tylko ;) ). Służy luźnym dyskusjom na tematy paleontologiczne.
"Gniazdo raptorów" to otwarty, specjalny dział forum. Powstał z myślą o młodszych miłośnikach dinozaurów (i nie tylko ;) ). Służy luźnym dyskusjom na tematy paleontologiczne.
-
- Permski synapsyd
Przepraszam, nie rozumiem... Wed??ug mnie po to zadajemy te zagadki, ??eby potem om??wiĂ? dotyczĂ?ce ich problemy. I dziĂ?ki temu poszerzyĂ? wiadomo??ci.
Czy nie taki jest ich sens? Bo samo rozwiĂ?zywanie zagadek jest chyba tylko pretekstem do tego, ??eby podyskutowaĂ? i wymieniĂ? siĂ? informacjami. Nie na dowolny temat, ale na temat zagadki.
Gdzie zatem wyszed??em poza temat dyskusji? Kr??tka rozmowa na temat systematyki zwierzĂ?cia, kt??re by??o tematem zagadki i to na dodatek systematyki, kt??ra sama te?? by??a tematem zagadki jest jak najbardziej w temacie dyskusji. Tak mi sie przynajmniej wydawa??o.
Ale dobrze, jako nowy, nie chcĂ? pyskowaĂ?
I skoro ma byĂ? zagadka, oto ona.
TrochĂ? ostatnio zaniedbane tu zosta??y ssaki. Jak zatem nazywa siĂ? ten wymar??y ssak drapie??ny? ProszĂ? podaĂ? nazwĂ? rodzajowĂ? zwierzĂ?cia, gdzie ??w ssak wystĂ?powa?? oraz wymieniĂ? jeszcze przynajmniej trzy inne wymar??e gatunki z jego rodziny (oczywi??cie interesujĂ? nas ju?? inne rodzaje)
http://img258.imageshack.us/my.php?image=ssak3mb.gif
Czy nie taki jest ich sens? Bo samo rozwiĂ?zywanie zagadek jest chyba tylko pretekstem do tego, ??eby podyskutowaĂ? i wymieniĂ? siĂ? informacjami. Nie na dowolny temat, ale na temat zagadki.
Gdzie zatem wyszed??em poza temat dyskusji? Kr??tka rozmowa na temat systematyki zwierzĂ?cia, kt??re by??o tematem zagadki i to na dodatek systematyki, kt??ra sama te?? by??a tematem zagadki jest jak najbardziej w temacie dyskusji. Tak mi sie przynajmniej wydawa??o.
Ale dobrze, jako nowy, nie chcĂ? pyskowaĂ?
I skoro ma byĂ? zagadka, oto ona.
TrochĂ? ostatnio zaniedbane tu zosta??y ssaki. Jak zatem nazywa siĂ? ten wymar??y ssak drapie??ny? ProszĂ? podaĂ? nazwĂ? rodzajowĂ? zwierzĂ?cia, gdzie ??w ssak wystĂ?powa?? oraz wymieniĂ? jeszcze przynajmniej trzy inne wymar??e gatunki z jego rodziny (oczywi??cie interesujĂ? nas ju?? inne rodzaje)
http://img258.imageshack.us/my.php?image=ssak3mb.gif
- Tomasz
- Kredowy tyranozaur
Chodzi chyba o to ??e tego poprostu wcze??niej nie by??o... - mi to nie przeszkadza- ale admin i moderatorzy rzĂ?dzĂ?
Co do zagadki, to napewno jest Agriotherium, a dok??adnie A. africanum (http://www.iziko.org.za/wcfp/agrio.html)- ??y?? w Namibii w Afryce
krewniacy: Tremarctos, Arctodus, Arctotherium i inne nied??wiedzie
Co do zagadki, to napewno jest Agriotherium, a dok??adnie A. africanum (http://www.iziko.org.za/wcfp/agrio.html)- ??y?? w Namibii w Afryce
krewniacy: Tremarctos, Arctodus, Arctotherium i inne nied??wiedzie
-
- Permski synapsyd
Tomciu - prawid??owa odpowied??. To w??a??nie ten nied??wied?? z Afryki, gdzie dzi?? - poza zachodzĂ?cym na jej p????nocny skraj nied??wiedziem brunatnym - zwierzĂ?t tych ju?? nie ma.
W??r??d trzech wymar??ych krewniak??w Agriotherium wymieni??e?? rodzaj Tremarctos. Rozumiem, ??e chodzi o Tremarctos floridanus, czyli florydzkiego nied??wiedzia jaskiniowego, bo przecie?? nied??wied?? okularowy Tremarctos ornatus ??yje sobie w najlepsze w Ameryce Po??udniowej.
A je??li chodzi o zbaczanie z tematu, to ja oczywi??cie te?? podporzĂ?dkujĂ? siĂ? woli moderator??w. ChcĂ? jednak zwr??ciĂ? uwagĂ? na to, ??e te dyskusje o temacie zagadki sĂ? przecie?? bardzo kr??tkie i jak najbardziej a propos.
Tomku, zadawaj!
W??r??d trzech wymar??ych krewniak??w Agriotherium wymieni??e?? rodzaj Tremarctos. Rozumiem, ??e chodzi o Tremarctos floridanus, czyli florydzkiego nied??wiedzia jaskiniowego, bo przecie?? nied??wied?? okularowy Tremarctos ornatus ??yje sobie w najlepsze w Ameryce Po??udniowej.
A je??li chodzi o zbaczanie z tematu, to ja oczywi??cie te?? podporzĂ?dkujĂ? siĂ? woli moderator??w. ChcĂ? jednak zwr??ciĂ? uwagĂ? na to, ??e te dyskusje o temacie zagadki sĂ? przecie?? bardzo kr??tkie i jak najbardziej a propos.
Tomku, zadawaj!
- Tomasz
- Kredowy tyranozaur
Tak chodzi??o o florydzkiego nied??wiedzia jaskiniowego
Oto zagadka:
http://images14.fotosik.pl/67/b134f77644cc1acf.jpg
Wystarczy mi nazwa gatunkowa tego drapie??cy...
Oto zagadka:
http://images14.fotosik.pl/67/b134f77644cc1acf.jpg
Wystarczy mi nazwa gatunkowa tego drapie??cy...
-
- Permski synapsyd
Tak te?? i ja rozumiem sens tego tematu

My??lĂ?, ??e po prostu Krzysztof jest bardzo ostro??ny, bo mieli??my tu w swoim czasie niez??e problemy z offtopicami. Jestem jak najbardziej ZA kr??tkimi dyskusjami s??u??Ă?cymi poszerzaniu wiedzy, a do kt??rych pretekstem sĂ? zagadki.A je??li chodzi o zbaczanie z tematu, to ja oczywi??cie te?? podporzĂ?dkujĂ? siĂ? woli moderator??w. ChcĂ? jednak zwr??ciĂ? uwagĂ? na to, ??e te dyskusje o temacie zagadki sĂ? przecie?? bardzo kr??tkie i jak najbardziej a propos.
W pierwszym po??cie tego tematu Dino napisa??:

Pytanie Dilonga jest wiĂ?c chyba jak najbardziej na miejscuZabawa, w kt??rej dajemy pytania na temat paleontologii. Mo??na zamieszczaĂ? te?? rysunki i zdjĂ?cia skamienia??o??ci.
BĂ?dzie wiĂ?c to po??Ă?czenie dawnego quizu, "Co to za skamienia??o??Ă??" oraz "co to za rysunek?".
- Tomasz
- Kredowy tyranozaur
Ten go??Ă? to Alfred Wegener (1880-1930) - niemiecki meteorolog, klimatolog i geolog - w 1911 roku dowi??d?? on, i?? 200 MLT wielki superkontynent Pangea rozdzieli?? siĂ?, tworzĂ?c Laurazje i Gondwane.dilong pisze:Dobra oto pytanie:
Kto to jest? Kiedy ??y??? Jakiej jest narodowo??ci? Czym siĂ? zas??u??y?? dla paleontologii? Wymie?? jego osiĂ?gniĂ?cia.
To napewno on - ale nie wiem czy o te zdarzenie chodzi...
- Tomasz
- Kredowy tyranozaur
Trzy z tych dinozaur??w nie pasujĂ? do reszty. Kt??re to?? - uzasadnij swojĂ? odpowied??.Twoja kolej Tocmek ()
* Anatotitan
* Edmontosaurus
* Shantungosaurus
* Tanius
* Gryposaurus
* Hadrosaurus
* Telmatosaurus
* Brachylophosaurus
* Maiasaura
* Cumnoria
* Anasazisaurus
* Kerberosaurus
* Kritosaurus
* Lophorhothon
* Naashoibitosaurus
* Prosaurolophus
* Saurolophus
* Amurosaurus
* Valdosaurus
* Bactrosaurus
* Jaxartosaurus
* Tsintaosaurus
* Barsboldia
* Corythosaurus
* Hypacrosaurus
* Lambeosaurus
* Nipponosaurus
* Olorotitan
* Lurdusaurus
* Charonosaurus
* Parasaurolophus
-
- Permski synapsyd
-
- Permski synapsyd
DziĂ?kujĂ?. Tomku, mam nadziejĂ?, ??e siĂ? nie pogniewasz, i?? skorzystam z Twego schematu. Zagadka jest jednak nieco inna.
Oto moja alfabetyczna lista, z kt??rej - na moje oko - mo??na wyr????niĂ? z reszty cztery dinozaury. Wszystkie z tego samego powodu. ProszĂ? o wskazanie tej czw??rki i tego powodu, kt??ry jĂ? wyr????nia.
* Amargasaurus
* Anatotitan
* Aralosaurus
* Bactrosaurus
* Dryosaurus
* Edmontosaurus
* Hadrosaurus
* Kritosaurus
* Lambeosaurus
* Naashoibitosaurus
* Olorotitan
* Maiasaura
* Omeisaurus
* Prosaurolophus
* Saurolophus
* Secernosaurus
* Shantungosaurus
* Telmatosaurus
Oto moja alfabetyczna lista, z kt??rej - na moje oko - mo??na wyr????niĂ? z reszty cztery dinozaury. Wszystkie z tego samego powodu. ProszĂ? o wskazanie tej czw??rki i tego powodu, kt??ry jĂ? wyr????nia.
* Amargasaurus
* Anatotitan
* Aralosaurus
* Bactrosaurus
* Dryosaurus
* Edmontosaurus
* Hadrosaurus
* Kritosaurus
* Lambeosaurus
* Naashoibitosaurus
* Olorotitan
* Maiasaura