No fakt, bĹÄ d (maĹa literĂłwka) - wszyscy wiemy o co chodziGaweĹ‚ pisze:hanys pisze:Pachycefalozaur to nie jest teropod![]()
A moje ulubione to wszystkie bazalne, terezinozaury i abelizaury
Hanys pomyliĹeĹ siÄ bo dobrze to terizinozaury a Ĺşle terezinozaury. :D
Natomiast Ty, Gawle, popeĹniĹeĹ inny bĹÄ d, rzekĹbym Ĺźe wiÄkszego kalibru - bo w temacie o teropodach napisaĹeĹ o zauropodzie, i to w dodatku o takim, ktĂłry jest nomen dubium, czyli rodzajem niewaĹźnym!

Zapewne miaĹeĹ na myĹli giganotozaura. No niby brak jednej literki, ale jaka róşnicaGaweĹ‚ pisze:Ja lubiÄ gigantozaura.:D
Riloy pisze:Ja tam najbardziej lubiÄ Velociraptora, Pachycefalozaura i Spinozaura.
Niepoprawny zapis nazw dinozaurĂłw. Skoro siÄ nimi interesujecie, to warto wiedzieÄ, jak poprawnie siÄ pisze nazwy, prawda? StronÄ wczeĹniej Dino i Daniel Madzia zwracali uwagÄ na to jak siÄ zapisuje nazwy rodzajĂłw!Riloy pisze:Sorki, pomyliĹem temat z "Ulubionymi dinozaurami"... ZapomniaĹem dodaÄ Ĺźe z teropodĂłw lubiÄ takĹźe Megalozaura, Baryonyxa i Najbardziej: Dilophosaurus
No ale co tam, powtĂłrzÄ po raz kolejny:
- polski: megalozaur (z maĹej, odmienne, bez kursywy)
- "ĹaciĹski" (naukowy, Ĺwiatowy) Megalosaurus (z duĹźej, nieodmienne, kursywa)
Wiem, Ĺźe wszÄdzie piszÄ jak chcÄ , ale skoro to jest forum dinozaurowe, to powinniĹmy byÄ poprawni!

Ale spoko, wiele osĂłb musaĹo przejĹÄ szkoĹÄ poprawnego zapisu (w tym takĹźe ja).
A i Ĺźeby nie byĹo Ĺźe off-topic. Do moich ulubionych doszĹy: austroraptor, epideksipteryks (no w sumie ptasi dinozaur z Avialae, ale bardzo bliski jeszcze nie-ptasim dinozaurom) i ciekawa jest teĹź pewna niepewna grupa celurozaurĂłw - aerosteon i orkoraptor (przynajmniej wg analiz Mortimera tworzÄ klad bazalnych celrozaurĂłw).
Tak poza tematem, aerosteona spotkaĹo to samo, co deltadroma - Sereno i inni zrekonstruowali jego czaszkÄ z rogami przed oczami i teraz wszyscy paleoartyĹci przedstawiajÄ go wĹaĹnie z takimi rogami. Z Deltadromeus byĹo jeszcze gorzej - te jego róźki otrzymaĹy bardzo charakterystyczny ksztaĹt i wiÄkszoĹÄ wielbicieli dinozaurĂłw pewnie teraz myĹli, Ĺźe on takie posiadaĹ, a przecierz Ĺźadnej czaszki nie odnaleziono!