Quiz
Regulamin forum
"Gniazdo raptorów" to otwarty, specjalny dział forum. Powstał z myślą o młodszych miłośnikach dinozaurów (i nie tylko ;) ). Służy luźnym dyskusjom na tematy paleontologiczne.
"Gniazdo raptorów" to otwarty, specjalny dział forum. Powstał z myślą o młodszych miłośnikach dinozaurów (i nie tylko ;) ). Służy luźnym dyskusjom na tematy paleontologiczne.
Re: Quiz
też tak myślałem, tylko w takim razie skąd tam tyle kolców?
może kraterozaur?
Paliku cóż na to powiesz? (ps. skąd ta ilustracja)
może kraterozaur?
Paliku cóż na to powiesz? (ps. skąd ta ilustracja)
...:::dać się ponieść i wylądować na drugim brzegu rzeki swiadomości:::...
- szerman
- Neogeński mastodont
- Imię i nazwisko: MSz
Ja nawet tych płyt nie zauważyłem, a jeśli to Stegosaurus to stawiam że zrekonstruowany na podstawie niekompletnego szkieletu i błędnie domyślono się istnienia kolców nie tylko na końcu ogona, a także na całym grzbiecie.
"Mastodon sapiens"
Sorki, wczoraj nie miałem neta. Tak to stegozaur. Jest ona oparta na błędnym myśleniu ludzi sądzących, że płyty były ustawione jak dachówki (co widać na obrazku). Obrazek jest z wikipedii - http://en.wikipedia.org/wiki/File:Stegosaur.jpg
Tomasz Singer zadaje
Tomasz Singer zadaje

- Tomasz Singer
- Jurajski allozaur
- Tomasz Singer
- Jurajski allozaur
dzienks 
Miał być pewien krokodylomorf. Przysięgam. Ale jak szukając jego zdjęć zobaczyłem poniższą bestyjkę nie mogłem się powstrzymać. Cóż, krokodylek musi poczekać do następnego razu.

Miał być pewien krokodylomorf. Przysięgam. Ale jak szukając jego zdjęć zobaczyłem poniższą bestyjkę nie mogłem się powstrzymać. Cóż, krokodylek musi poczekać do następnego razu.
- Załączniki
-
- zagadka.JPG (7.92 KiB) Przejrzano 18133 razy
- szerman
- Neogeński mastodont
Gomphotherium, od nazwy którego została zaczerpnięta nazwa rodziny - Gomphotheriidae - najbardziej urozmaiconej pod względem morfologicznym rodziny trąbowców.
"Mastodon sapiens"
No raczej nie inaczej. Cuś za łatwe te zagadki ostatnio 
Zapraszam, zadawaj
ps. Tak się tak zastanawiam co takie zwierzę robiło z takimi wielkimi zębiszczami i czy nie przeszkadzały mu one w konsumpcji pożywienia.

Zapraszam, zadawaj

ps. Tak się tak zastanawiam co takie zwierzę robiło z takimi wielkimi zębiszczami i czy nie przeszkadzały mu one w konsumpcji pożywienia.
- szerman
- Neogeński mastodont
Skoro to trąbowiec, to pożywienie pakował do paszczy za pomocą trąby ;) A ciosy służyły zapewne do walk godowych, odstraszania drapieżników, do rycia w ziemi np. w poszukiwaniu pożywienia. Czy mu przeszkadzały? Cóż, jego linia wygasła, być może przez gorsze przystosowanie do środowiska niż jego kuzyni z ElephantidaeKormoran pisze:ps. Tak się tak zastanawiam co takie zwierzę robiło z takimi zębiszczami i czy nie przeszkadzały mu one w konsumpcji pożywienia.

Ale wracając do zagadki. Może będzie trochę trudniejsza, lecz z drugiej strony jest dość banalna: Proszę o podanie pełnej nazwy naukowej wodnego zwierzaka, którego nazwa zwyczajowa (przynajmniej w Polsce) jest zaczerpnięta nie z jego nazwy rodzajowej, a epitetu gatunkowego. Oczywiście jest to stwór wymarły.
EDIT
Ułatwienie: Zwierzak ten to kręgowiec żyjący w kenozoiku.
"Mastodon sapiens"
- Tomasz Singer
- Jurajski allozaur
- Tomasz Singer
- Jurajski allozaur
Przepraszam za małą zwłokę. Chciałem zadać zagadkę z rysunkiem, ale mi się nie udało dlatego coś innego.
Tak trochę po sąsiedzku. Proszę wymienić kilka zwierząt kręgowych, których skamieniałości zostały znalezione w Lisowicach/Lipiu Śląskim. Jeżeli dany kręgowiec nie ma jeszcze nazwy to poproszę o podanie tylko grupę, którą reprezentuje.
Tak trochę po sąsiedzku. Proszę wymienić kilka zwierząt kręgowych, których skamieniałości zostały znalezione w Lisowicach/Lipiu Śląskim. Jeżeli dany kręgowiec nie ma jeszcze nazwy to poproszę o podanie tylko grupę, którą reprezentuje.
-
- Permski synapsyd
- Imię i nazwisko: Krzysztof Lichota
To ja może dołożę kilka więcej:
Cyclotosaurus - drapieżny płaz
Plagiosaurus - podobnie
Dicynodon - 'hipopotamopodobny' gad ssakokształtny
'Smok' - dinozaur, teropod
Różne ryby, w tym rekiny
Cyclotosaurus - drapieżny płaz
Plagiosaurus - podobnie
Dicynodon - 'hipopotamopodobny' gad ssakokształtny
'Smok' - dinozaur, teropod
Różne ryby, w tym rekiny
- Tomasz Singer
- Jurajski allozaur
-
- Permski synapsyd
Jest to oczywiście Miłorząb dwuklapowy zwany też japońskim (Ginkgo biloba). Długowieczna roślina lecznicza. Spotkałem się z informacją iż początki miłorzębów sięgają 270mln late wstecz (perm). A jeśli chodzi o inne nagonasienne to mogą to być choćby paprocie nasienne i sagowce. Cyba że chodzi o inne miłorzęby to mogą to być choćby Ginkgo huttoni i Ginkgo yimaensis
-
- Permski synapsyd
Bardzo dobra odpowiedź, zapraszam! 

dzięki 
No i nadszedł czas na obiecanego krokodylomorfa. Pana poniżej cechowały dość niezwykłe upodobania kulinarne. Proszę podać pełną łacińską nazwę (bo fajna
). Chyba nie jakoś specjalnie trudne.

No i nadszedł czas na obiecanego krokodylomorfa. Pana poniżej cechowały dość niezwykłe upodobania kulinarne. Proszę podać pełną łacińską nazwę (bo fajna

- Załączniki
-
- obrazek1.jpg (17.21 KiB) Przejrzano 18025 razy