Regulamin forum "Gniazdo raptorów" to otwarty, specjalny dział forum. Powstał z myślą o młodszych miłośnikach dinozaurów (i nie tylko ;) ). Służy luźnym dyskusjom na tematy paleontologiczne.
TeĹź nie.
WiÄc chyba czas na pierwszÄ podpowiedĹş, maĹo wyjaĹniajÄ cÄ , ale moĹźe komuĹ wystarczy do odgadniÄcia - a jak nie, to trzeba bÄdzie daÄ jakÄ Ĺ bardziej informatywnÄ wskazĂłwkÄ
Otóş ilustracjÄ stworka mogĹem zaprezentowaÄ dziÄki uprzejmoĹci profesora Lawrence'a Witmera. Pewnie wiele ta "podpowiedĹş" nie pomoĹźe
Tak, to Equijubus :D
Szczerze mĂłwiÄ c, to nie wiem, czy akurat Witmer to rysowaĹ, ale udostÄpniĹ pdf-a na swojej stronie internetowej, skÄ d teĹź go mam i to jest ta jego uprzejmoĹÄ
Zadajesz
Jedyny krokodylomorf, ktĂłry kojarzy mi siÄ z jakÄ Ĺ miejscowoĹciÄ , to Bernissartia - jeĹli typ jest ok, to miejscowoĹiÄ w takim razie bÄdzie Bernissart w Belgii.
Zasadnoczo chodzi o odgadniÄcie lokalizacji, a rodzaj to taki dodatek. Obie nazwy nie majÄ ze sobÄ nic wspĂłlnego. Nie pytam o rodzaj, bo to moĹźe byÄ zbyt trudne, nawet nierozpoznawalne.
inna fota:
PS To Ĺatwiejsze niĹź myĹlicie.
PPS
Ag.Ent pisze:Szczerze mĂłwiÄ c, to nie wiem, czy akurat Witmer to rysowaĹ
You [i]et al[/i]. pisze:Acknowledgements
(...)
Miss J.-L. Huang helped with illustrations.
WiÄc to chyba ona, a przynajmniej pomagaĹa ilustrotorowi
Jak to minuta potrafi wiele zmieniÄ w Ĺźyciu czĹowieka
Jaki dinozaur zostaĹ przedstawiony w tak rewolucyjny jak na swoje czasy sposĂłb? Z ktĂłrego roku pochodzi ta rekonstrukcja (moĹźna pomyliÄ siÄ o piÄÄ lat)??
No i hanys utrafiĹ w sedno To ilustracja z artykuĹu Dinosaur renaissance Roberta Bakkera z 1975 i - z tego, co mi wiadomo - pierwszy w historii rysunek nieptasiego dinozaura z piĂłrami