Quiz
Regulamin forum
"Gniazdo raptorów" to otwarty, specjalny dział forum. Powstał z myślą o młodszych miłośnikach dinozaurów (i nie tylko ;) ). Służy luźnym dyskusjom na tematy paleontologiczne.
"Gniazdo raptorów" to otwarty, specjalny dział forum. Powstał z myślą o młodszych miłośnikach dinozaurów (i nie tylko ;) ). Służy luźnym dyskusjom na tematy paleontologiczne.
- Tomasz
- Kredowy tyranozaur
Moja zagadka bÄdzie maĹo skomplikowana:
http://img507.imageshack.us/img507/1760/xfsd.jpg
Co to za grubasek? I jakich dwĂłch grup posiada cechy?
http://img507.imageshack.us/img507/1760/xfsd.jpg
Co to za grubasek? I jakich dwĂłch grup posiada cechy?
-
- Permski synapsyd
- Tomasz Singer
- Jurajski allozaur
- Tomasz Singer
- Jurajski allozaur
Oto zagadka. ProszÄ uzupeĹniÄ wolne miejsca.
Znany z osadĂłw poczÄ tka późnej kredy Chin najprymitywniejszy przedstawiciel rodziny Ornithomimidae .................. ................. . W latach 90-tych XX wieku zostaĹ opublikowany drugi gatunek (uwaĹźany jednak za niewaĹźny) tego rodzaju o nazwie X. ............. . CzĹon gatunkowy pochodzi od nazwy formacji w Uzbekistanie. Od niej bierze siÄ teĹź pierwszy czĹon nazwy ankylozaura ..............pelta, ktĂłry podczas opisu w 2002 roku zostaĹ wstÄpnie uznany za nowy gatunek rodzaju Amtosaurus. Jednak gdy ten rodzaj zostaĹ uniewaĹźniony utworzono nowÄ nazwÄ rodzajowÄ .
Powodzenia.
Znany z osadĂłw poczÄ tka późnej kredy Chin najprymitywniejszy przedstawiciel rodziny Ornithomimidae .................. ................. . W latach 90-tych XX wieku zostaĹ opublikowany drugi gatunek (uwaĹźany jednak za niewaĹźny) tego rodzaju o nazwie X. ............. . CzĹon gatunkowy pochodzi od nazwy formacji w Uzbekistanie. Od niej bierze siÄ teĹź pierwszy czĹon nazwy ankylozaura ..............pelta, ktĂłry podczas opisu w 2002 roku zostaĹ wstÄpnie uznany za nowy gatunek rodzaju Amtosaurus. Jednak gdy ten rodzaj zostaĹ uniewaĹźniony utworzono nowÄ nazwÄ rodzajowÄ .
Powodzenia.
- Tomasz
- Kredowy tyranozaur
Tomasz Singer pisze:Znany z osadĂłw poczÄ tka późnej kredy Chin najprymitywniejszy przedstawiciel rodziny Ornithomimidae Archaeornithomimus asiaticus. W latach 90-tych XX wieku zostaĹ opublikowany drugi gatunek (uwaĹźany jednak za niewaĹźny) tego rodzaju o nazwie A. bissektensis . CzĹon gatunkowy pochodzi od nazwy formacji w Uzbekistanie. Od niej bierze siÄ teĹź pierwszy czĹon nazwy ankylozaura Bissektipelta, ktĂłry podczas opisu w 2002 roku zostaĹ wstÄpnie uznany za nowy gatunek rodzaju Amtosaurus. Jednak gdy ten rodzaj zostaĹ uniewaĹźniony utworzono nowÄ nazwÄ rodzajowÄ .
- Tomasz Singer
- Jurajski allozaur
-
- Kredowy tyranozaur
- Imię i nazwisko: Tomasz Skawiński
Ja znalazĹem jako M. gregorii (tutaj), a tutaj ewentualne synonimy, ale chyba to rzeczywiĹcie ten sam zwierzak
Tak czy siak, sytuacja taksonomiczna tego fitozaura jest zagmatwana
No ale skoro zaliczone to nie bÄdÄ narzekaĹ :D
Oto zagadka:
... = > Passer domesticus ~ Pterodactylus antiquus ∨ Ornithosuchus woodwardi ∨ Crocodylus niloticus
Co oznacza wielokropek??
Powodzenia, mam nadziejÄ, Ĺźe nie za trudne ;)

Oto zagadka:
... = > Passer domesticus ~ Pterodactylus antiquus ∨ Ornithosuchus woodwardi ∨ Crocodylus niloticus
Co oznacza wielokropek??
Powodzenia, mam nadziejÄ, Ĺźe nie za trudne ;)
Chyab nadszedĹ czas aby siÄ z nim zapoznaÄAg.Ent pisze:To poprawny skrĂłt wg PhyloCode'u :Dnazuul pisze:co oznacza "~" i "v"?
~ = "ale nie", ∨= "i"

Tylko Ĺźe TaxonSearch jest takim samym ĹşrĂłdĹem, jak moja wĹasna definicja ktĂłrÄ wĹaĹnie tutaj podaje:Ag.Ent pisze:Tomasz ma racjÄ, chodzi o Dinosauromorpha (dokĹadniej sensu Sereno, 2005 (definicja z TaxonSearcha, oczywiĹcie ;))) Zapraszam ponownie
Dinosauromorpha = > Passer domesticus ~ Pterodactylus antiquus
Ostatnio zmieniony 18 maja 2009, o 15:14 przez nazuul, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Kredowy tyranozaur
- Imię i nazwisko: Tomasz Skawiński
Dakosaurus, "National Geographic" ;)
EDIT:
Do nazuula: wiem, Ĺźe TS nie zostaĹ nigdy opublikowany, wiÄc nie ma oficjalnej mocy, ale ten quiz to tylko luĹşna zabawa, a nie praca naukowa :D ZresztÄ nie chciaĹo mi siÄ szukaÄ jakiejĹ oficjalnej definicji, a do TS kaĹźdy ma dostÄp :D
EDIT:
Do nazuula: wiem, Ĺźe TS nie zostaĹ nigdy opublikowany, wiÄc nie ma oficjalnej mocy, ale ten quiz to tylko luĹşna zabawa, a nie praca naukowa :D ZresztÄ nie chciaĹo mi siÄ szukaÄ jakiejĹ oficjalnej definicji, a do TS kaĹźdy ma dostÄp :D
Ostatnio zmieniony 18 maja 2009, o 15:16 przez Ag.Ent, łącznie zmieniany 1 raz.