Ale jeden z kladĂłw wciÄ
Ĺź nie ten, bo - choÄ rzeczywiĹcie obejmuje zwierzÄta szybujÄ
ce - to nie ĹźyĹy one w triasie ;)
 Ale jeden z kladĂłw wciÄ
Ĺź nie ten, bo - choÄ rzeczywiĹcie obejmuje zwierzÄta szybujÄ
ce - to nie ĹźyĹy one w triasie ;)Quiz
					Regulamin forum
"Gniazdo raptorów" to otwarty, specjalny dział forum. Powstał z myślą o młodszych miłośnikach dinozaurów (i nie tylko ;) ). Służy luźnym dyskusjom na tematy paleontologiczne.
	"Gniazdo raptorów" to otwarty, specjalny dział forum. Powstał z myślą o młodszych miłośnikach dinozaurów (i nie tylko ;) ). Służy luźnym dyskusjom na tematy paleontologiczne.
- Tomasz
- Kredowy tyranozaur 
Moja zagadka bÄdzie maĹo skomplikowana:
http://img507.imageshack.us/img507/1760/xfsd.jpg
Co to za grubasek? I jakich dwĂłch grup posiada cechy?

http://img507.imageshack.us/img507/1760/xfsd.jpg
Co to za grubasek? I jakich dwĂłch grup posiada cechy?
- 
				Megistotherium
- Permski synapsyd 
- Tomasz Singer
- Jurajski allozaur 
- Tomasz Singer
- Jurajski allozaur 
Oto zagadka. ProszÄ uzupeĹniÄ wolne miejsca.
Znany z osadĂłw poczÄ tka późnej kredy Chin najprymitywniejszy przedstawiciel rodziny Ornithomimidae .................. ................. . W latach 90-tych XX wieku zostaĹ opublikowany drugi gatunek (uwaĹźany jednak za niewaĹźny) tego rodzaju o nazwie X. ............. . CzĹon gatunkowy pochodzi od nazwy formacji w Uzbekistanie. Od niej bierze siÄ teĹź pierwszy czĹon nazwy ankylozaura ..............pelta, ktĂłry podczas opisu w 2002 roku zostaĹ wstÄpnie uznany za nowy gatunek rodzaju Amtosaurus. Jednak gdy ten rodzaj zostaĹ uniewaĹźniony utworzono nowÄ nazwÄ rodzajowÄ .
Powodzenia.

Znany z osadĂłw poczÄ tka późnej kredy Chin najprymitywniejszy przedstawiciel rodziny Ornithomimidae .................. ................. . W latach 90-tych XX wieku zostaĹ opublikowany drugi gatunek (uwaĹźany jednak za niewaĹźny) tego rodzaju o nazwie X. ............. . CzĹon gatunkowy pochodzi od nazwy formacji w Uzbekistanie. Od niej bierze siÄ teĹź pierwszy czĹon nazwy ankylozaura ..............pelta, ktĂłry podczas opisu w 2002 roku zostaĹ wstÄpnie uznany za nowy gatunek rodzaju Amtosaurus. Jednak gdy ten rodzaj zostaĹ uniewaĹźniony utworzono nowÄ nazwÄ rodzajowÄ .
Powodzenia.
- Tomasz
- Kredowy tyranozaur 
Tomasz Singer pisze:Znany z osadĂłw poczÄ tka późnej kredy Chin najprymitywniejszy przedstawiciel rodziny Ornithomimidae Archaeornithomimus asiaticus. W latach 90-tych XX wieku zostaĹ opublikowany drugi gatunek (uwaĹźany jednak za niewaĹźny) tego rodzaju o nazwie A. bissektensis . CzĹon gatunkowy pochodzi od nazwy formacji w Uzbekistanie. Od niej bierze siÄ teĹź pierwszy czĹon nazwy ankylozaura Bissektipelta, ktĂłry podczas opisu w 2002 roku zostaĹ wstÄpnie uznany za nowy gatunek rodzaju Amtosaurus. Jednak gdy ten rodzaj zostaĹ uniewaĹźniony utworzono nowÄ nazwÄ rodzajowÄ .
- Tomasz Singer
- Jurajski allozaur 
- 
				Ag.Ent
- Kredowy tyranozaur 
- Imię i nazwisko: Tomasz Skawiński
Ja znalazĹem jako M. gregorii (tutaj), a tutaj ewentualne synonimy, ale chyba to rzeczywiĹcie ten sam zwierzak  Tak czy siak, sytuacja taksonomiczna tego fitozaura jest zagmatwana
 Tak czy siak, sytuacja taksonomiczna tego fitozaura jest zagmatwana  No ale skoro zaliczone to nie bÄdÄ narzekaĹ :D
 No ale skoro zaliczone to nie bÄdÄ narzekaĹ :D
Oto zagadka:
... = > Passer domesticus ~ Pterodactylus antiquus ∨ Ornithosuchus woodwardi ∨ Crocodylus niloticus
Co oznacza wielokropek??
Powodzenia, mam nadziejÄ, Ĺźe nie za trudne ;)

Tak czy siak, sytuacja taksonomiczna tego fitozaura jest zagmatwana
 Tak czy siak, sytuacja taksonomiczna tego fitozaura jest zagmatwana  No ale skoro zaliczone to nie bÄdÄ narzekaĹ :D
 No ale skoro zaliczone to nie bÄdÄ narzekaĹ :DOto zagadka:
... = > Passer domesticus ~ Pterodactylus antiquus ∨ Ornithosuchus woodwardi ∨ Crocodylus niloticus
Co oznacza wielokropek??
Powodzenia, mam nadziejÄ, Ĺźe nie za trudne ;)
Chyab nadszedĹ czas aby siÄ z nim zapoznaÄAg.Ent pisze:To poprawny skrĂłt wg PhyloCode'u :Dnazuul pisze:co oznacza "~" i "v"?
~ = "ale nie", ∨= "i"

Tylko Ĺźe TaxonSearch jest takim samym ĹşrĂłdĹem, jak moja wĹasna definicja ktĂłrÄ wĹaĹnie tutaj podaje:Ag.Ent pisze:Tomasz ma racjÄ, chodzi o Dinosauromorpha (dokĹadniej sensu Sereno, 2005 (definicja z TaxonSearcha, oczywiĹcie ;))) Zapraszam ponownie
Dinosauromorpha = > Passer domesticus ~ Pterodactylus antiquus
					Ostatnio zmieniony 18 maja 2009, o 15:14 przez nazuul, łącznie zmieniany 2 razy.

- 
				Ag.Ent
- Kredowy tyranozaur 
- Imię i nazwisko: Tomasz Skawiński
Dakosaurus, "National Geographic" ;)
EDIT:
Do nazuula: wiem, Ĺźe TS nie zostaĹ nigdy opublikowany, wiÄc nie ma oficjalnej mocy, ale ten quiz to tylko luĹşna zabawa, a nie praca naukowa :D ZresztÄ nie chciaĹo mi siÄ szukaÄ jakiejĹ oficjalnej definicji, a do TS kaĹźdy ma dostÄp :D

EDIT:
Do nazuula: wiem, Ĺźe TS nie zostaĹ nigdy opublikowany, wiÄc nie ma oficjalnej mocy, ale ten quiz to tylko luĹşna zabawa, a nie praca naukowa :D ZresztÄ nie chciaĹo mi siÄ szukaÄ jakiejĹ oficjalnej definicji, a do TS kaĹźdy ma dostÄp :D
					Ostatnio zmieniony 18 maja 2009, o 15:16 przez Ag.Ent, łącznie zmieniany 1 raz.