Quiz
Regulamin forum
"Gniazdo raptorów" to otwarty, specjalny dział forum. Powstał z myślą o młodszych miłośnikach dinozaurów (i nie tylko ;) ). Służy luźnym dyskusjom na tematy paleontologiczne.
"Gniazdo raptorów" to otwarty, specjalny dział forum. Powstał z myślą o młodszych miłośnikach dinozaurów (i nie tylko ;) ). Służy luźnym dyskusjom na tematy paleontologiczne.
-
- Permski synapsyd
To jest, moim zdaniem nieco dziwna, rekonstrukcja "prozauropoda" Efraasia ze Ĺrodkowego noryku Niemiec.
http://www.dinosoria.com/prosauropodes.htm

Moje pytanie bÄdzie trochÄ na odwrĂłt. Zapytam bowiem, jaki przedstawiciel kladu Crurotarsi miaĹ na grzbiecie charakterystycznÄ
strukturÄ przypominajÄ
cÄ
trochÄ grzebienie Spinosaurus i Ouranosaurus? Gdzie i kiedy ĹźyĹ ten "krurotars"? I tutaj ukĹon w stronÄ uĹźytkownika Allosaurus - poproszÄ mianowicie o fotkÄ tego gada.
-
- Permski synapsyd
Cóş, chodziĹo mi o kogoĹ innego, uwaĹźanego niewÄ
tpliwie za przedstawiciela Crurotarsi - mianowicie o Arizonasaurus, ale skoro lotozaur jest czasem uwaĹźany za przedstawiciela tego kladu, to jestem zmuszony uznaÄ odpowiedĹş. Tylko jeszcze uzupeĹnij o dane o ktĂłre pytaĹem w zagadce i zadaj nastÄpnÄ
:D .
-
- Permski synapsyd
-
- Permski synapsyd
-
- Permski synapsyd
Ja siÄ jeszcze wtrÄ
cÄ. Wydaje mi siÄ, Ĺźe Toddowi Marshalowi siÄ coĹ pomyliĹo - megalozaur nie mĂłgĹ przecierz polowac na otnielie. Ten drapieĹźnik na obrazku jest na tyle podobny do torwozaura, Ĺźe powinien zmieniÄ nazwÄ tego jakĹźe piÄknego rysunku na torwozaur i otnielia. I by siÄ wszystko zgadzaĹo. 
Popatrzcie jeszcze na nowe prace innego wspaniaĹego paleoartysty Raula Martina, ten styrakozaur - coĹ wspaniaĹego:
http://www.raul-martin.net/raulmartin/n ... ry_new.htm

Popatrzcie jeszcze na nowe prace innego wspaniaĹego paleoartysty Raula Martina, ten styrakozaur - coĹ wspaniaĹego:
http://www.raul-martin.net/raulmartin/n ... ry_new.htm
- Tomasz
- Kredowy tyranozaur
A mi siÄ wrÄcz zdawaĹo, Ĺźe jest to Hypsilophodon - lecz nawet tutaj wystÄpowanie wedĹug czasu by siÄ nie zgadzaĹo. Torvosaurus i Othnielia byĹo by w sam raz - prawie identyczny czas i miejsce wystÄpowania ;) A co do Raula Martina to juĹź nie jednokrotnie wspominaĹem, Ĺźe to jeden z najleszych paleontologicznych artystĂłw. Rysunki jak Ĺźywe (Troodon i inne).
Palik zadajesz :D - w koĹcu ktoĹ nowy ;)
Palik zadajesz :D - w koĹcu ktoĹ nowy ;)
A mĹode tych tyranozaurydĂłw mogĹy polowaÄ na maĹe ceratopsy, prawda? PamiÄtacie scenkÄ z "Ballady o wielkim Alu" i jego ostatnie polowanie na otnielie albo dryozaury, one nie byĹy za maĹe. A gdyby siÄ zastanowiÄ, to pewnie nawet przed dorosĹym gorgozaurem by prenoceratops nie uciekĹ.Palik pisze:Obie odpowiedzi dobre. Szybszy byĹ jednak nazuul.
Nie przesadzajmy on byĹ chyba dla nich za maĹyofiary daspletozaura, gorgozaura.
Czyli zadajÄ?

Jaka rodzina dinozaurĂłw miaĹa tego typu sĹoniowe nogi?
- Tomasz Singer
- Jurajski allozaur
Pan Tomasz Singer ma racjÄ - to tytanozaurydy, zwane takĹźe saltazaurydami. Brachiozaurydy jeszcze miaĹy pazury, prawda?
A rysunek przedstawiaĹ rodzaj Opisthocoelicaudia (oops pomyĹka - to jest Bonitasaura).
UstÄpujÄ miejsca :D
A rysunek przedstawiaĹ rodzaj Opisthocoelicaudia (oops pomyĹka - to jest Bonitasaura).
UstÄpujÄ miejsca :D
Ostatnio zmieniony 3 czerwca 2008, o 19:12 przez nazuul, łącznie zmieniany 2 razy.
- Tomasz Singer
- Jurajski allozaur